Zonwering

Zonwering

Zonwering is de verzamelnaam voor de constructies die er zijn om (overmatig en-of hinderlijk) zonlicht en zonnewarmte te weren. Zonwering kan aan de binnenzijde, buitenzijde en ’tussen’ het raam van een gebouw worden toegepast. 


Facilitair

In Nederland schijnt de zon veel vaker dan we soms denken. Een kleine 1600 zonuren op jaarbasis zelfs. Fijn voor de zonaanbidder, maar de zon zorgt natuurlijk ook voor overlast. Gelukkig kan deze overlast verholpen worden door de juiste zonwering te plaatsen. Let op: zorg dat er wel genoeg daglicht is. Er zijn verschillende soorten zonweringen met alle een verschillende bijkomende optie/functie. Zonwering kan bijvoorbeeld bijdragen aan het binnenklimaat en hierdoor kan er bespaard worden op energie. Het automatisch instellen, het technisch onderhoud, de schoonmaak en de controle op het functioneren loopt via de facilitaire organisatie.


Zonwering

Grote glaspartijen zorgen voor veel daglicht in huis en maken dat de zon een gebouw gratis kan opwarmen in de winter of tussenseizoenen. Echter, de medaille heeft ook een keerzijde: Iedereen weet dat de zon op warmere dagen het binnenklimaat ook minder positief kan beïnvloeden. Overmatig zonlicht kan dan zorgen voor oververhitting, storende reflecties in beeldschermen en verkleuring van het meubilair en het interieur.

De uitdaging bestaat er dus in om dat binnenvallend zonlicht onder controle te houden. Zeker nu het aantal warme dagen per jaar omwille van de klimaatopwarming zienderogen stijgt, stelt zich namelijk meer dan ooit ook de vraag hoe woningen, kantoren en klassen voldoende gekoeld kunnen worden zonder de energiekosten de pan te laten uit swingen. Het komt er met andere woorden op aan de zon zodanig te beheersen, dat deze problemen vermeden worden, terwijl de bewoner toch het zicht naar buiten en het comfort van zijn grote raampartijen behoudt.

En dan komen we al gauw uit bij windvaste doekzonwering, een vaste aluminium luifel boven het raam of lamellen of schuifpanelen voor het raam. Dat die de zon buitenshuis tegenhouden, zorgt ervoor dat de zonnestralen niet de kans krijgen het glas te raken en zo de temperaturen binnenshuis onverdraaglijk hoog laten oplopen. Want ook daar komt een gevolg van goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwen om de hoek loeren: warmte die binnen zit, kan niet meer vanzelf naar buiten.

Bijkomend voordeel van zowel doek- als structurele zonwering is dat het zicht naar buiten steeds behouden blijft (wat met bv. neergelaten rolluiken niet het geval is), en dat in de winter en tussenseizoenen toch optimaal kan geprofiteerd worden van de laagstaande zon om het binnen gratis te laten opwarmen.

Binnen- of buitenzonwering?
Logischerwijze is buitenzonwering efficiënter dan binnenzonwering: de zonnestralen worden tegengehouden nog voor die het glas bereiken. In het geval van binnenzonwering laat je de zon eerst binnen vooraleer die tegen te houden en is het kalf in feite al verdronken. Bovendien laat buitenzonwering toe om het zicht naar buiten te allen tijde te behouden, wat met binnenzonwering een pak minder efficiënt is. De windbestendigheid van zowel doekzonwering als structurele zonwering maakt dat die in onze contreien tegenwoordig een heel lange levensduur heeft.

Mobiel of vast?
Wij spreken het liefst over dynamische zonwering, of mobiel zo je wil. Die dynamische zonwering laat toe om in elk seizoen comfortabel te kunnen wonen en optimaal te genieten van de bescherming tegen de zon: dankzij mobiele zonwering (schuifpanelen, doekzonwering), kan je in de winter en het tussenseizoen toch optimaal genieten van de gratis binnenvallende zonnewarmte (en bespaar je zo een flink pak op je energiefactuur), terwijl je in de zomer optimaal beschermd bent tegen oververhitting, verkleuring van het interieur en vervelende reflectie.

Doekzonwering of structurele zonwering?
Hier komt de keuze vooral op voorkeur neer. Zoals hierboven vermeld kan doekzonwering tegenwoordig heel subtiel in de gevel ingewerkt worden. Structurele zonwering met aluminium lamellen zorgt net voor een extra dimensie aan een woning.


Soorten binnenzonwering

Binnenzonwering heeft meestal twee functies, het weren van de zon en daardoor zorgen voor een aangenaam binnenklimaat en het decoreren van de ramen. Hieronder worden enkele soorten binnenzonwering omschreven:

Shutters
Luiken met horizontale latten die aan de binnenkant aan het kozijn gemonteerd worden. De shutters kunnen met verschillende opties geleverd worden, zowel volautomatisch als handmatig verstelbaar.

Rolgordijnen
Rolgordijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Aanzien het stof op een rol is kan het op bijna iedere lengte gemaakt worden en kan de stof zelf geselecteerd worden. Zo kan een rolgordijn prima in een badkamer hangen, een slaapkamer verduisteren of een kantoorkamer tegen de zon weren.

Jaloezieën
Jaloezieën komen in bijna elk huishouden voor. De populariteit is waarschijnlijk omdat de jaloezieën praktische zijn in het buiten houden van de zon en verkrijgbaar zijn van verschillende materialen en in verschillende maten.

Lamellen
De verticale jaloezieën worden ze ook wel genoemd. De lamellen zijn makkelijk onzichtbaar te maken door ze naar één kant van de rails te schuiven. Het is tevens mogelijk de lamellen elektrisch aan te sturen. Ook in kantoorpanden worden lamellen veel toegepast.

Plisségordijnen
Dit zijn geplooide gordijnen die zorgen voor een elegante uitstraling. De gordijnen zijn in verschillende standen van het raam te zetten zodat je bijvoorbeeld wel naar buiten kan kijken maar niet naar binnen.

Vouwgordijnen
Deze komen overeen met een rolgordijnen alleen vallen de vouwgordijnen trapsgewijs naar beneden. Wanneer het gordijn naar boven gedaan wordt is het opgevouwen niet op gerold. Het stof is vaal polyester of katoen en kan hierdoor in verschillende stijlen en motieven geleverd worden. Tevens kan het verduisterend, transparant of semi-transparant geleverd worden. 


Soorten buitenzonwering

Het voordeel van buitenzonwering is dat de warmte buiten wordt gehouden in plaats van dat het gevangen wordt tussen het raam en de binnenzonwering. Het verschil in temperatuur door buitenzonwering kan oplopen tot 7 graden. Hieronder worden enkele soorten buitenzonwering omschrijving.

Uitvalschermen
Hij is eenvoudig in constructie, makkelijk bedienbaar, voordelig en nog altijd de meest voorkomende zonwering. Deze zonwering wordt gebruikt om het felle zonlicht en de warmte uit een gebouw te houden. Het model staat als een driehoek op het raam.

Knikarmschermen
Terrasoverkapping door een linnendoek dat doormiddel van een knikarm in en uit draaibaar is. Bij aanschaf van de meeste knikarmen kan gekozen worden tussen handmatige en elektrische bediening.

Screens
Ideaal bij ruimtegebrek of voetverkeer bij het raam. Een screen wordt plat tegen een raam gemonteerd en is desgewenst automatisch af te stemmen op zonlicht. Ook fijn voor de privacy, je kunt namelijk niet naar binnen maar wel naar buiten kijken. Ideaal voor kantoorpanden, onder meer omdat de screens ook gezamenlijk kunnen worden bediend.

Shutters
Shutters voor buiten beschermen tegen warmte, inbraak en stormschade. Ze worden gemaakt van hardhout of aluminium. Naast de functionaliteit van de shutters draagt het bij aan de stijlvolle uitstraling van het gebouw.

Rolluiken
Worden veel gebruikt in retail en magazijnen. Weert de zon, geluid en storm. Is daarnaast ook inbraak werend.


Raamfolie

Binnen zonwerende raamfolie zijn er veel verschillende mogelijkheden. Zo kan het folie zowel binnen als buiten aan het raam bevestigd worden. Waar de folie wordt bevestigd is afhankelijk van de wensen van de folie, is deze zonwerend, warmte werend, tegenhouden van Uv-straling, etc.


Kosten

De prijs van zonwering ligt tussen € 150,- en € 400,- per strekkende meter. De prijs is afhankelijk van de soort zonwering en het aantal strekkende meters. Tevens zal het volledig automatisch regelen van de zonwering duurder zijn dan de handmatige besturing.


Wet- en regelgeving

Het plaatsen van zonwering aan of in een gebouw kan zonder het aanvragen van een vergunning op grond van artikel 2, onderdeel 8 van bijlage II van het Besluit Omgevingsrecht (Bor).