Wanden

Wanden

Een afscheiding tussen ruimtes die niet van beton of steen zijn, wordt een wand genoemd. Deze wanden zijn er in veel verschillende maten, dikten, functies, kleuren en design. Doordat wanden van ander materiaal dan steen of beton zijn, kunnen ze (in de meeste gevallen) makkelijke verplaatst of verwijderd worden. Hierdoor kan een grote ruimte omgetoverd worden in kleine werkruimtes zonder geluidshinder van collega’s. Dunne wanden van slecht een centimeter zijn al mogelijk, terwijl een muur een minimale steendikte heeft.


Facilitair

Door het plaatsen van wanden kan een grote ruimte functioneel gemaakt worden. Bijvoorbeeld als kantoorruimte of van klaslokaal naar aula en terug. Het afschermen van deze ruimtes is een taak voor het facilitair management. Fm is er verantwoordelijk voor dat de wanden in goede staat zijn, veilig zijn en worden onderhouden.

Voordelen

– Een ruimte wordt multifunctioneel door het gebruik van scheidingswanden;
– Wanden kunnen een minimale dikte hebben;
– Grote ruimte akoestisch in de delen;
-Op vloerbekleding te plaatsen;
– Voor tijdelijk en permanent gebruik;

Nadelen

– Het gebruiken van vaste scheidingswanden kan een beperking opleveren van de ruimte;
– Locatie van de wanden zal altijd zichtbaar zijn op de muren i.v.m. verkleuring en bevestiging.


Soorten

Scheidingswanden

Door scheidingswanden te plaatsen kan een ruimte flexibel gebruikt worden. Deze wanden zijn leverbaar in verschillende dikten en in verschillende materialen. De keuze is uiteraard afhankelijk van het doel en de beschikbare ruimte.

 Voorzetwanden

Letterlijk een wand die voor een andere wand geplaatst wordt. Dit kan verschillende doelen hebben, zoals isolatie of het wegwerken van kabels en leidingwerk.

Akoestische wanden

In veel woningen wordt overlast van de buren ondervonden, om irritatie te voorkomen is geluidsisolatie noodzakelijk voor iedere woning. Ook voor bedrijven zijn er speciale akoestische wanden op de markt. Deze dempen omgevingsgeluid en heeft een rustgevende werking.

Paneelwanden

Mobiele paneelwanden Met mobiele wanden is een grote ruimte snel en gemakkelijk om te toveren tot meerdere, kleinere ruimtes. Door het juiste systeem en indeling te maken kan er optimaal gebruik gemaakt worden van een ruimte. VouwwandenDeze wanden zijn als een accordeon met elkaar verbonden en vouwen bij het inklappen in elkaar. Het nadeel is dat ze niet afzonderlijk zijn in te klappen/ te bedienen waardoor het optimaal benutten van de ruimte een grotere uitdaging is dan bij de mobiele paneelwanden. Het voordeel is dat de wanden niet afzonderlijk verplaatst worden, wat in tijd efficiënter is.

Steenwolpanelen

Deze panelen zijn ontwikkeld voor ruimtes waar op het gebied van brandveiligheid extra hoge eisen gesteld worden.

Glas 

Een glazen wand biedt de ideale oplossing om ruimtes te creëren zonder het open en transparante karakter te verliezen. Bovendien zorgt het veelvuldig gebruik van glas voor het optimaal benutten van het aanwezige licht in het pand.


Materialen

Gipskartonplaten: vochtwerend, damp werend, brandwerend, schokbestendig, makkelijk te bekleden, in verschillende formaten verkrijgbaar, hoge geluidsisolatie.

Triplex/Multiplex: bestaat uit verschillende lagen hout, hoe dikker de plaat hoe steviger. Triplex is voor binnen afwerking, sterk hout, werkt minder door, In verschillende afmetingen verkrijgbaar.

MDF: Samengeperste houtvezels en lijm, slijtvast, makkelijk te bewerken.

Glas: enkel, cassette, dubbel, helder, mat en in diverse kleuren en combinaties met profielen.


Wandbekleding

Wanden kunnen geleverd worden in een kleur of met een structuur. Er kan echter ook voor gekozen worden om de bekleding zelf te verzorgen. Soorten: kunststof, kurk, reliëf, stoffen, vinyl, lambrisering, togen, wandpanelen, houten schroten, rabatdelen, verf en behang.

Wanddecoratie
Medewerkers worden productiever wanneer hun werkplek een persoonlijk tintje heeft of uitdagend is. Denk hierbij aan een sticker op de muur, een wandbord, glasfolie, schilderijen, foto‘s etc. Hierdoor creëer je een gewenste sfeer voor medewerkers en bezoekers. Voor meer informatie over wanddecoratie zie het dossier Kunst op dit digitale kenniscentrum.


Normen, wet- en regelgeving

Als onderdeel van het gebouw zullen wanden moeten voldoen aan het Bouwbesluit en de eisen rondom brandveiligheid.

NEN-EN 1364-1 Bepaling van de brandwerendheid van niet-dragende bouwdelen – Deel 1: Wanden.

NEN-EN 357 Glas voor gebouwen-Brandwerende glazen elementen met doorzichtige of doorschijnende producten van glas.

NEN-EN 1634-1 Bepaling van de brandwerendheid en rookwerendheid van deuren en luiken.