Vloeren

Vloeren

Vloeren zijn simpelweg de grondvlakken van een ruimte. Deze grondvlakken kunnen op verschillende manieren bekleed worden. De werkzaamheden in/op zo’n grondvlak zijn leidend voor de keuze van de bekleding. Duurzaamheid van het product speelt ook een grote rol. Dit zijn tevens de onderwerpen die in dit dossier aanbod komen.


Facilitair

Ieder gebouw heeft grondvlakken die bedekt moeten/kunnen worden. Het bedekken van deze grondvlakken kan invloed hebben op de tevredenheid en dus productiviteit van de medewerkers. De facilitaire dienst moet zorg dragen dat iedereen medewerker productief kan werken zodat de door de organisatie vastgestelde doelen behaald kunnen worden.


Soorten

Voor iedere vloer telt het belang van een goede ondervloer. Welke ondervloer is afhankelijk van de vloerbedekking, locatie van de ruimte en hoe deze gebruikt gaat worden. Tevens is het bij vloeren die uit panelen of overige delen bestaan aan te raden de vloer te egaliseren. 

Tapijt

Tapijt bestaat uit een textiele drager van jute of kunststof waar wol, kunstgaren, katoen, of sisal aangebracht wordt met losse draadeinden of lussen wat het tapijt vormt. Door middel van het aanbrengen van dit materiaal kan een desgewenst motief in het tapijt verweven worden. Een tapijt dat aan de zijkanten afgewerkt is en bijvoorbeeld onder een tafel geplaatst of aan  de wand gehangen kan worden, noemen we een karpet. Tapijt kan op verschillende manieren aangebracht worden: 

  • Lijmen. De vloer wordt over de gehele grondvalk gelijmd. De vloer kan niet verschuiven en er kan geen vuil onder komen. Bij vervangen van het tapijt zal het losgestoken moeten worden.
  • Tape. Bij kleine grondvlakken kan gekozen worden voor dubbelzijdig plakband aan de randen van het tapijt aan te brengen. Bij vervanging makkelijk los te maken. Het middenstuk ligt los waardoor je kans hebt op het verschuiven van het tapijt in het midden van de ruimte.
  • Nieten. Deze methode wordt nauwelijks meer toegepast op grondvlakken maar nog wel op trappen gebruikt.
  • Spijkerlatten. Latten met daarop omgekeerde spijkers worden op de grond gelijmd of gespijkerd. Het tapijt wordt in de spijkers gedrukt en gespannen tussen de plint en de lat. Deze methode wordt ook wel spannen genoemd. Relatief makkelijk te vervangen, alleen de spijkerlatten moeten losgemaakt worden. Vloer ligt in het midden wel los maar door het spannen is de kans op verschuivingen minimaal. Bij het verwijderen van de latten heb je  kans dat de ondergrond beschadigd raakt.
  • Los. Het tapijt los in de ruimte leggen. Makkelijk te vervangen en geen last van lijmresten en/of andere beschadigingen. Alleen mogelijk in kleine ruimtes met genoeg meubels om het tapijt op zijn plek te houden. Tevens moet het oppervlak van het tapijt uit één deel bestaan.

Laminaat

Laminaat is een kunststof vloerbedekking die bestaat uit losse panelen. De kwaliteit van het laminaat is grotendeels afhankelijk van de toplaag van de panelen. Er zit in laminaat HDF, wat gemaakt is van hout. Hierdoor zal het laminaat de natuurlijke werking van hout behouden en dus uitzetten en krimpen. Hierdoor moet het laminaat minstens 2 nachten in het gebouw liggen voor het gelegd gaat worden en altijd 1 centimeterr van de wand afgehouden worden. Dit kan afgewerkt worden met plakplinten. De meest voorkomende manier van leggen is wildverband, hiermee produceer je het minste restafval. Laminaat bestaat uit een kliksysteem. Alle panelen worden aan elkaar bevestigd zodat ze opgesloten zitten en dus vastzitten. 

Parket vloeren

Parket is qua uiterlijk en eigenschappen vrijwel hetzelfde als laminaat. Echter bestaat parket uit houtdelen en moet deze afgewerkt en onderhouden worden. Er bestaat massief parket dat onbehandeld wordt gelegd. Wanneer de vloer er compleet in ligt, zal deze in zijn geheel geschuurd moeten worden en daarna gelakt, in de was gezet of geolied worden. Lamelparket planken worden in de fabriek al behandeld. Hier kan er gekozen worden tussen handgeschraapt, geborsteld, gerookt en gebeitst in kleur naar keuze. 

Linoleum vloeren/ Marmoleum

Linoleum is een harde vloerbedekking van enkele millimeters dik en zonder verende eigenschap. Het is een natuurproduct dat voornamelijk bestaat uit lijnzaadolie en aangevuld wordt met o.a. kurk, houtmeel en/of hars. Het geheel wordt ingekookt en op de rug van jutedoek gewalst. Linoleum moet onderhouden en schoongemaakt worden met producten die specifiek voor deze vloer geproduceerd zijn. Met agressieve schoonmaakmiddelen heb je kans dat de lijnzaadolie uit de vloer verwijderd wordt.

Kurkvloeren

Een kurkvloer is qua eigenschappen hetzelfde als laminaat en parket, het verschil zit hem in de samenstelling van de panelen waar in dit geval een laag kurk bij geperst wordt. De kurkvloer is een ideale vloer voor geluidsdemping, energiebesparing en is eenvoudig te leggen.

PVC/Vinyl

Deze vloeren komen overeen met laminaat, parket en krukvloeren qua panelen en vormen, echter is de samenstelling van de panelen anders. Deze is namelijk van kunststof en kan hierdoor met alle mogelijke motieven bedrukt worden. 

Siergrind vloeren

Siergrind is een mooi compromis tussen tapijt en tegelvloer, het is warm maar ook slijtvast. De vloer wordt aangemaakt en de kleur naar keuze toegevoegd, daarna wordt het aangemaakte mengsel uitgesmeerd. Al na 20 minuten drogen kan je over de vloer lopen.

Tegelvloer     

Een vloer die bestaat uit tegels. In de meeste gevallen worden ze gelijmd.

Industrieel / gietvloer / epoxyvloer

Industrievloeren zijn gietvloeren die van verschillende materialen en in vele kleuren gemaakt  worden.

Rubberbekleding

Rubber is een zachte bevloering een natuurlijk product bestaande uit hoogwaardige industrie- en natuurrubber, minerale vulstoffen en milieuvriendelijke kleurpigmenten, veredeld door navulkanisatie. De vloerbekleding is vrij van PVC, weekmakers (ftalaten) en halogenen (bv. chloor). De gesloten poriënstructuur, eigen aan het materiaal, garandeert een gemakkelijk onderhoud, waardoor een coating of beschermlaag niet noodzakelijk is. Door zijn blijvend elastisch karakter kan de vloerbekleding zonder lassen of voegen geplaatst worden.”