Trends & meer

Niet waarom, maar wanneer past u uw zonwering aan?

De opwarming van de aarde, een veranderde kijk op werkplekken door corona en technische veranderingen zorgen ervoor, dat zonwering aan de vooravond van een aantal veranderingen staat. Deze ontwikkelingen leidden al tot een aantal trends en de toepassing van technische hulpmiddelen. Daarom is het niet de vraag of de zonwering  in de bedrijfsgebouwen zal worden aangepast, maar wanneer.

Wat in ieder geval staat is dat zonwering essentieel is voor het optimaal functioneren van een gebouw of woning. Doordat er in moderne gebouwen steeds meer glas wordt gebruikt, kunnen de temperaturen tijdens de zomer hoog oplopen. Oververhitting zorgt er dan voor dat er meer koelcapaciteit nodig is. De neergelaten zonwering zorgt dan dat de warmte buiten blijft. De binnentemperatuur zal hierdoor niet te hoog oplopen. Dit zorgt ook dat de noodzaak om actief te koelen minder hoog is. Door de zonwering in de nacht ingetrokken te houden blijft de natuurlijke ventilatie en koeling in stand. Terwijl in de winter zonwering, afhankelijk van het type zonwering, een isolerende werking heeft. Overdag zorgt ingetrokken zonwering ervoor dat er daglicht naar binnen kan stralen. Dit zorgt voor een maximale warmtewinst. Door de zonwering ‘s nachts neer te laten zorgen rolluiken en slimme zonwering ervoor dat de isolerende eigenschappen van de ramen wordt verbeterd. De warmte die binnen is wordt hiermee zoveel mogelijk binnengehouden. In die zin is eraan de functie van zonwering niets veranderd en doet wat het moet doen. Als we kijken naar de trends in zonnewering dan spelen niet alleen esthetica als onderdeel van de architectuur een rol, maar ook duurzaamheid.

Screen op zonnecel

Tegenwoordig zijn er screens die voorzien zijn van op zonnecellen en een accu zodat de screen niet op het net hoeft aangesloten te worden en er dus ook geen belasting is van het net. Je hebt dus geen bedrading meer nodig. Dit is beter voor het milieu en daarnaast bespaar je ook vele geld. Deze screens zijn geheel zelfstandig en kunnen worden bediend met een afstandsbediening. Het werkt daarnaast ook op andere vormen van zonwering, zoals markiezen en rolluiken. Om de werking van zonwering zo optimaal mogelijk te laten zijn, kan er het beste gekozen worden voor een geautomatiseerde zonwering oplossing.

Bediening zonwering met stem

Met behulp van Google assistant app kun je tegenwoordig alle apparaten die via Internet verbonden zijn met smart speakers je hele huis bedienen Ook zonwering en raamdecoratie is op deze wijze te bedienen, en beter nog te automatiseren! Zo kun je een lichtsensor koppelen aan elektrische zonwering. Je hoeft dan zelf de rolluiken of gordijnen niet meer aan te raken om toch altijd een optimale lichtinval te creëren in huis. Dit werkt ook bij afwezigheid, zo kom je voortaan thuis in een koelere woning. Het is daarnaast een extra hulpmiddel bij inbraakpreventie. Voortaan ziet de woning er namelijk altijd bewoond uit.

Automatische aansturing van zonwering via GBS

Is een gebouw voorzien van een geautomatiseerd beheersysteem, dan kan ook de aansturing van zonwering daar op worden aangesloten. Via de centrale aansturing kan bijvoorbeeld de zoninval of windkracht data worden afgelezen. De beheerder kan met één druk op de knop alle zonweringen van een pand bedienen. Wanneer sprake is van een volautomatische bediening, is zelfs deze druk op de knop niet meer nodig.
Bij een volautomatische bediening zullen klimaatsensoren de zonwering afhankelijk van de weersomstandigheden van dat moment reguleren. Naast zonnesensoren detecteren andere sensoren regen, wind en temperatuur. Zo zal bij slecht weer en harde wind de zonwering automatisch bijtijds worden ingehaald, waarmee schade aan de zonwering wordt voorkomen. Speciaal voor buitenjaloezieën kunnen sensoren de hoeveelheid licht meten en de zonwering hierop afstemmen. De draaihoek van de lamellen zal hierbij automatisch aangepast worden, waardoor een optimale lichtinval ontstaat. Wanneer er geen gebruikers in een pand aanwezig zijn, kan door een tijdklok de zonwering automatisch worden gereguleerd. Zo is een continue monitoring en bewaking door de beheerder niet meer nodig.

Zonnefolie

Een andere ontwikkeling op het gebied van zonwering zijn de zon- of warmte werende raamfolies die aan een opmars bezig zijn. Deze folies hebben de eigenschap om de warmte van de zon buiten te houden en het daglicht minder fel te maken. Hierdoor verbetert het werkklimaat en kan de temperatuur intern wel tussen de 6 en 8 graden zakken, waardoor de airconditioning een stuk lagen kan. De soms hinderlijke inval van zonlicht op beeldschermen wordt ook gedeeltelijk gereduceerd en het zicht naar buiten blijft scherp. De raamfolie kan eigenlijk op iedere glassoort toegepast worden, van enkel glas tot HR+++ glas. Op monumentale panden waar nog veel enkel glas voorkomt en waar geen uiterlijke veranderingen mogen plaatsvinden is dit de meest ideale oplossing, maar ook op ultramoderne en futuristische bedrijfsomgevingen met veel glastoepassingen kan dit een uitkomst bieden. Verder blokkeert de raamfolie 99,9% alle UV en infraroodstraling, waardoor er nauwelijks verkleuring van het interieur en meubilair optreedt. Allemaal onderdelen die essentieel zijn voor kostenbesparing. Bovendien is het toepassen van raamfolie een groen initiatief en het kan zelfs bijdragen aan het verbeteren van het energielabel van het gehele pand en vormen een mooie aanvulling op de BENG eisen.

BENG-indicatoren en zonwering

Zonwering gaat bij de BENG-1 eis een belangrijke rol spelen. De energietoevoer van beglazing en zonwering wordt met behulp van de rekenmethodiek die bij BENG hoort (NTA 8800) in detail berekend. Dit maakt dat architecten en ingenieursbureaus vanaf januari 2021 eigenlijk niet meer om zonwering heen kunnen om (sneller) aan de BENG-regelgeving te kunnen voldoen.

Bij de eerste indicator BENG-1 draait het om het beperken van de energievraag van gebouwen. Zonwering speelt hier een belangrijke rol bij:

Welk effect zonwering heeft op de gestelde BENG-eisen is afhankelijk van een aantal factoren:

Het type zonwering (uitvalschermen en knikarmschermen krijgen hierbij een aparte behandeling, waarbij het verschil alles te maken heeft met de oriëntatie op de zon reductiefactor)

De kleur zonwering (onderscheid in wit, zwart en overige kleuren)

De combinatie van beide

Wat betekent BENG?

BENG staat voor: Bijna Energie Neutrale Gebouwen.

Vanaf wanneer moet een vergunning voldoen aan de BENG-eisen?

De EPC wordt per 1 januari 2021 vervangen door BENG. Alle nieuwbouw in Nederland moet voldoen aan deze BENG-eisen. Het doel van BENG? Het terugdringen van de CO2-uitstoot van nieuwe gebouwen.

Wat zijn de drie BENG-indicatoren?

Maximale energiebehoefte in kWh/m² per jaar.

Het maximale primair fossiel energiegebruik kWh/m² per jaar

Minimaal aandeel hernieuwbare energie in %.

Draagt zonwering bij aan het behalen van de BENG-eisen?

Ja, zonwering kan een belangrijke rol spelen in het behalen van de BENG-eisen. Zonwering kan oververhitting in de zomer, en warmteverlies in de winter tegengaan. Hierdoor zal de energievraag van een gebouw beperkt worden.

Nieuwsbank banner