Trends & meer

Vergroening van de werkplek: meer dan planten alleen

Het vergroenen van de werkomgeving reikt verder dan het in huis halen van bloemen of planten. Ook het scheiden van afval, het besparen van energie en het circulair inkopen van kantoorartikelen draagt bij aan vergroening en verduurzaming van de werkplek. Hier ligt een belangrijke taak voor de facilitair verantwoordelijke, waarbij het ook zaak is om medewerkers te overtuigen van het belang en als organisatie actief in te zetten op gedragsverandering. Vergroenen op de werkplek doe je namelijk samen. 

Steeds meer organisaties zetten in op een duurzame werkomgeving en vergroening van de kantooromgeving. De maatschappelijke tendens dwingt bedrijven na te denken over hoe ze op hun eigen manier een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld. Bedrijven ontdekken dat ze ook met relatief eenvoudige veranderingen al impact kunnen maken. Denk hierbij aan het uitsparen van koffiebekers, het circulair inkopen van materiaal of het slim en verantwoord omgaan met kantoorapparatuur- en artikelen. 

Naast de praktische zaken, zoals de daadwerkelijke switch van plastic koffiebekers naar mokken, is het ook zaak om de medewerkers mee te krijgen. Verandering is niet altijd eenvoudig, zeker wanneer iets jarenlang op een bepaalde manier is gegaan, en kan dan ook weerstand oproepen. De primaire verantwoordelijkheid voor een goede, gezonde en duurzame werkomgeving ligt bij de (facilitair) verantwoordelijke binnen de organisatie. Deze dient de kaders te scheppen en gedragsverandering te stimuleren in het streven naar een duurzame werkplek. Dat kan op verschillende manieren. 

Vergroening: meer dan planten alleen

Waar denk je aan bij de term ‘vergroening van de werkomgeving?’ Grote kans dat je in je gedachten planten, groene wanden of een groene binnentuin ziet opdoemen. En dat is op zichzelf positief. De aanblik of de nabijheid van groen en andere natuurlijke invloeden hebben een aantoonbaar positief effect op het welzijn, de gezondheid en de productiviteit van medewerkers. Zeker wanneer het werkende leven zich grotendeels binnen de muren van een kantoor(tuin) afspeelt, is het een absolute meerwaarde om als organisatie te zorgen voor meer groen. Maar als we het hebben over vergroening van de werkplek, hebben we het over veel meer dan enkel groene wanden of planten. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van hoe je vandaag nog impact maakt op de duurzaamheid binnen jouw organisatie en hoe je je mensen meekrijgt in het verhaal.

Afval verminderen en scheiden 

Een van de effectiefste manieren om de werkplek te vergroenen is door de hoeveelheid afval te verminderen. Maar effectief afval verminderen binnen de organisatie: waar moet je beginnen? Begin bij de koffieautomaat. Afhankelijk van de grootte van een organisatie druppelen er al snel tientallen, honderden of misschien wel duizenden koffiebekers per dag vol met het zwarte goud. Maak je gebruik van plastic of kartonnen koffiebekers? Wanneer je switcht naar (eigen) mokken of met opdruk van het bedrijfslogo bespaar je op jaarbasis vele zakken en kilo’s afval. De koffie smaakt er niet alleen beter door: het scheelt ook aanzienlijk in de kosten.  

Hergebruik en inkoop duurzame producten

Het argument van de koffiemok, het hergebruiken van gebruiksvoorwerpen, gaat ook op voor de rest van het kantoor. Investeer in herbruikbare bekers, borden, glazen, bestek, rietjes en alle andere producten die je vaker nodig hebt voor bijvoorbeeld een bedrijfsborrel. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van nieuwe kantoorartikelen. Naast het verminderen van afval is het circulair inkopen en het gebruiken van duurzame kantoorartikelen één van de eenvoudigste manieren om de werkplek te vergroenen. Enveloppen en etiketten, inktpatronen en cartridges, perforators en naamkaartjes: het loont om te kijken of er ook een circulaire of duurzame variant van bestaat. In veel gevallen gaan de producten ook nog eens langer mee! Ook hiermee geef je een signaal af naar je medewerkers toe.

Neem het printgedrag onder de loep

Soms het is prettig om iets van papier te lezen. Maar moet die presentatie echt op papier worden overhandigd of kan dat contract ook digitaal worden gearchiveerd? Door minder papier te verbruiken verminder je het energieverbruik en CO2-uitstoot en verminder je, op grotere schaal, de impact op bomen en bossen. Als compleet papierloos gaan in de praktijk niet gaat werken kun je ervoor kiezen om papier, visitekaartjes en brochures aan te schaffen die bijvoorbeeld FSC gecertificeerd zijn. Printgedrag is bij uitstek geschikt om je medewerkers bewust te maken van het belang van duurzaamheid.

Verbruik enkel wat je gebruikt 

Ongemerkt verbruiken organisaties veel energie voor apparaten die ze niet gebruiken. Ook zijn kantoorruimtes vaak verlicht terwijl daar niemand aanwezig is. Op dit vlak valt dan ook veel winst te behalen, waarbij het valt en staat met het gedrag van medewerkers. Voor jou als (facilitair) verantwoordelijke ligt hier de taak om je medewerkers bewust te maken van bepaalde situaties en handelingen. Enkele voorbeelden:

Schakel printers en computers uit wanneer deze niet gebruikt worden, of zorg ervoor dat na enkele minuten de slaapmodus wordt geactiveerd. Verlaat je een ruimte, bijvoorbeeld na een vergadering? Maak er een gewoonte van om bij het verlaten van de ruimte de verlichting uit te doen, of investeer in bewegingssensoren zodat het automatisch gaat. Vergeet ook niet om ramen te sluiten voor betere klimaatbeheersing. Attendeer je medewerkers hierop, bijvoorbeeld met bordjes of stickers. Geef actief het goede voorbeeld en benoem het met regelmaat in nieuwsbrieven of op het intranet. Als je een gezamenlijk doel formuleert en medewerkers weten waarom ze hieraan mee moeten doen, is de kans groter dat je gedragsverandering zult bewerkstelligen.

Grote schoonmaak door de schoonmaakspullen

Periodieke schoonmaak op kantoor is essentieel. Maar ook al ruiken schoonmaakmiddelen vaak lekker: ze bevatten ook veel milieuonvriendelijke stoffen, om over de verpakking nog maar te zwijgen. Kiezen voor ecologische schoonmaakmiddelen is een doeltreffende manier om een kantoor te verduurzamen. Hiermee help je water- en luchtvervuiling te verminderen. Hetzelfde geldt voor de inkoop van toiletpapier waar steeds meer duurzame en circulaire soorten van op de markt komen. Wil je echt een statement maken? Je kunt tegenwoordig zelfs je eigen papieren afval om laten zetten in wc-papier. 

Mobiliteit van medewerkers

Vergroening van de werkomgeving begint niet bij de het eerste koffierondje van de dag, maar begint al bij de medewerker thuis. Want hoe toegankelijk is het kantoor? Is deze goed met het openbaar vervoer te bereiken of is een auto noodzakelijk? Als organisatie kun je werknemers stimuleren om het openbaar vervoer te gebruiken, met de fiets naar het werk te komen of te carpoolen. Stimuleren kan zowel door duurzame opties financieel aantrekkelijker te maken of door het beschikbaar stellen van bijvoorbeeld een bedrijfsfiets. 

Vergroenen doe je samen 

Het vergroenen of verduurzamen van de werkomgeving is een samenspel tussen werknemer en organisatie. Als verantwoordelijke is het je taak om medewerkers mee te krijgen in het verhaal. Dit doe je door inzicht te geven in het hoe en waarom en door medewerkers actief bij het proces te betrekken. Zorg voor de juiste faciliteiten en materialen en sla een positieve toon aan in de communicatie. Iets opleggen werkt doorgaans niet. Overtuigen wel. En tot slot: geef het goede voorbeeld. Want goed voorbeeld doet ook in dit geval goed volgen.

Nieuwsbank banner