Trends & meer

Met stijgende gasprijzen ligt raamdecoratie voor de hand

Met de sterk stijgende gasprijzen kregen hun gebouwbeheerders een extra impuls om het energieverbruik op kantoor nog eens kritisch onder de loep te nemen. Een voor de hand liggende oplossing is dan het aanbrengen van raamdecoraties met een isolerend effect. Wat levert raamdecoratie onder aan de streep precies op? En brengt deze ‘oplossing’ niet ook andere problemen met zich mee?

Het thema duurzaamheid komt binnen veel organisaties steeds hoger op de agenda te staan. Steeds meer organisaties namen de afgelopen jaren maatregelen om hun gebouw of kantoorruimten te verduurzamen. Niet alleen, omdat ze het belangrijk vinden, maar óók omdat met verduurzaming van een (kantoor)gebouw veel te besparen valt op de energierekening.  Letterlijk, want met de sterk gestegen gasprijzen verdwijnt veel warmte via de glazen buitenwanden.

Raamdecoratie als oplossing voor stijgende gasprijzen? Toegegeven: het is niet het eerste onderwerp waar je aan denkt wanneer we het hebben over verduurzaming of kostenbesparing. Toch kan het voor bedrijven interessante mogelijkheden bieden om met een relatief kleine investering de energierekening omlaag te krijgen. Goed voor de portemonnee én voor het klimaat. Waarom zou je dat als bedrijf niet willen?

Om rekening mee te houden

Net zoals iedere ‘oplossing’ heeft ook raamdecoratie meerdere aspecten om rekening mee te houden. Niet in de laatste plaats omdat dit op gespannen voet kan komen te staan met de behoefte aan daglicht in kantoorruimtes. Voldoende daglicht op de werkvloer draagt bij aan een hoger welzijn én een hogere productiviteit van medewerkers. Als facilitair verantwoordelijke is het dus zaak om rekening te houden met de verschillende aspecten en daar een goede afweging in te maken. Breng eerst het doel in kaart, aangevuld met een goede kosten-baten analyse. Wat is wijsheid om te doen? Wanneer je weet dat een kleine 40% van de warmte verloren gaat via het raam, weet je in elk geval dat het loont om íets te doen.

Raamdecoratie

Zoals op veel andere gebieden is er ook op het gebied van raamdecoratie geen sprake van one size fits all. Of raamdecoratie interessant is voor jouw organisatie, is afhankelijk van factoren zoals de eigenschappen van het gebouw, de huidige situatie met betrekking tot isolatie en het verwachte rendement dat de energiebesparende maatregel gaat opleveren. Als organisatie en facilitair verantwoordelijke dien je jezelf dan ook de vraag te stellen: welke soorten raamdecoratie voldoen het beste aan de energiebesparing die we als organisatie willen realiseren? En wat is de impact hiervan op onze medewerkers en de algehele uitstraling van een ruimte? Wij vroegen deskundigen op het gebied van raamdecoratie en isolatie naar hun meest waardevolle tips. Zij konden ons het volgende vertellen.

Energiebesparing in alle seizoenen

Wie energiebesparende maatregelen wil nemen met behulp van raamdecoratie dient rekening te houden met de verschillende seizoenen. Zo kun je in de zomer raamdecoratie inzetten om te voorkomen dat het (te) heet wordt op kantoor. Zeker wanneer een kantoorruimte veel glaswerk heeft is het lastig om de ruimte weer op een aangename temperatuur te krijgen zonder de airco te laten loeien. In de winterperiode is natuurlijk het omgekeerde het geval: dan helpt raamdecoratie om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. Maar wat is nu een goede vorm van raamdecoratie? En welke werken het meest isolerend? 

De meest geschikte vorm van raamdecoratie is afhankelijk van de situatie en type kantoorruimte. Als facilitair verantwoordelijke en organisatie kan het lonen om dit samen met een expert te bekijken en de bijbehorende rekensom te maken. Hieronder geven we alvast een opsomming van de meest gebruikte vormen van raamdecoratie voor zakelijke doeleinden. 

Enkelglas + isolerende raamdecoratie

Het (laten) plaatsen van dubbelglas is een effectieve manier om het binnenklimaat op kantoor te reguleren en te voorkomen dat veel van de warmte via het glaswerk de kantoorruimte verlaat. Is er binnen jouw organisatie sprake van enkelglas en behoort het laten vervangen momenteel niet tot de mogelijkheden? Aanschaf van op maat gemaakte (rol)gordijnen kan uitkomst bieden en kan het verlaten van warmte met tientallen procenten terugdringen.

Gordijnen

Gordijnen kunnen dus het verschil maken. Hoe groot dit verschil is, is afhankelijk van het soort gordijn. Zo zijn gevoerde (en dus dikkere) gordijnen vaak energiezuiniger dan niet-gevoerde gordijnen. Daarbij zijn ze vaak ook nog sfeervoller en doen we warmer aan, wat de uitstraling van een ruimte ten goede komt. Ook rolgordijnen zijn een populaire én efficiënte manier om een kantoorruimte energiezuiniger te maken. Deze zijn er in allerlei soorten en maten. De meest isolerende zijn zogeheten verduisterende rolgordijnen: rolgordijnen met een gemetalliseerde achterkant, ook wel screendoeken genoemd. 

Plisségordijnen

Een raamdecoratie die sterk aan populariteit wint zijn de zogeheten plisségordijnen. Deze zijn relatief voordelig, eenvoudig in gebruik en kennen een lange levensduur. Plisségordijnen kunnen op maat worden gemaakt en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stoffen. De meest isolerende vorm van plisségordijnen zijn die met een dubbele honingraat stof; dit materiaal zorgt voor extra isolatie, omdat lucht als het ware in de ruimtes van de honingraat-vorm blijft hangen. Deze vorm van raamdecoratie is daardoor extra isolerend én dus energiebesparend.

Aanvullende tips om energie te besparen

Naast het aanbrengen van raamdecoratie in kantoorruimtes speelt ook gedrag een grote rol bij het besparen van energie- en bijbehorende kosten. Je kunt nog zo goed hebben geïnvesteerd in isolatie: wanneer je het raam open laat staan terwijl de kachel brandt, schiet het natuurlijk niet erg op. De experts geven de volgende tips:

  • Geef als organisatie het goede voorbeeld wanneer je streeft naar een effectief duurzaamheidsbeleid. Communiceer helder naar medewerkers toe wat je van ze verwacht, en waarom. Goede communicatie is essentieel om positieve gedragsverandering teweeg te brengen. Denk hierbij aan het tijdig sluiten van raamdecoratie, het bedienen van de kachel of het controleren van ramen en deuren.
  • Zorg ervoor dat raamdecoratie zoals (lange) gordijnen niet voor de verwarming hangen. De warmte kan dan namelijk nergens naartoe, waardoor je voor niets stookt. 
  • Let erop dat de raamdecoratie, welke vorm dan ook, buiten werktijden is gesloten. Het zorgt ervoor dat warmte meer binnen blijft, wat voor de volgende werkdag weer pure winst is.   

Daadwerkelijke besparing

Let op: de daadwerkelijk besparing die je zult realiseren met het aanbrengen van raamdecoratie is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst de vorm van raamdecoratie, maar ook de glassoort en de totale oppervlakte. Ook de kamertemperatuur en de verwarming spelen een belangrijke rol.  Daarbij dien je, zoals eerder gezegd, ook stil te staan bij de impact die raamdecoratie heeft op het gebied van zon- en daglicht. 

Twijfel je over wat de beste aanpak is voor jouw organisatie? Door samen met een deskundige op het gebied van kantoorinrichting of isolatie te kijken naar de mogelijkheden ontdek je of raamdecoratie inderdaad een oplossing biedt voor de alsmaar stijgende gasprijzen. 

Nieuwsbank banner