Trends & meer

Ook thuiswerkplek moet ergonomisch goed zijn

Tot het coronavirus opdook in Nederland was thuiswerken nog geen gemeengoed. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit onze samenleving. Zaten we in de eerste lockdown nog massaal met de laptop aan de keukentafel, we weten nu dat dat geen juiste werkplek is. Hoe zorg je ervoor dat je thuis ook fijn kunt werken? En welke plichten liggen hier voor de werkgever?

Werken aan de eetkamertafel, aan het bureau van een van de kinderen of op zolder. Voor een tijdje werkt het prima, maar de juiste materialen ontbreken vaak. Een eetkamerstoel mag dan wel prima zijn voor het nuttigen van een maaltijd, als bureaustoel is ie een stuk minder geschikt. En het bureautje van de kinderen, het mag duidelijk zijn dat deze niet gemaakt is voor volwassenen.

Nu thuiswerken steeds meer de norm is en ook na corona bij de meeste bedrijven mogelijk blijft, is het zaak te investeren in een fijne werkplek binnenshuis. Het eerste punt is natuurlijk de locatie. Want wie kan zich nou goed concentreren in een woon- of eetkamer waar kinderen, partner en/of huisdieren rondlopen? Probeer dus een fijne werkplek in te richten in een lege (slaap)kamer of op zolder. Tip: zorg voor voldoende daglicht. Dat bevordert de concentratie en voorkomt vermoeide ogen of hoofdpijn.

Door te kiezen voor een aparte werkruimte is het voor het hele gezin duidelijk dat degene die daar zit niet gestoord kan worden. Om echt afgesloten te zijn van het gezinsleven en omgevingsgeluiden, doet een goede headset wonderen. Niet alleen sluiten deze geluiden vanuit huis buiten, ze kunnen ook gekoppeld worden aan computer of laptop. Erg fijn tijdens een online meeting waarbij een goede verstaanbaarheid zeker nodig is.

Een fijne werkplek ontstaat ook door een prettige sfeer. Een mooie kleur op de muur, een aansprekende poster en voldoende planten: het zorgt al snel voor een goede sfeer. Een prettige werkomgeving draagt bij aan een positieve mindset. Dat zorgt weer voor betere concentratie en daardoor goede werkprestaties. Van planten is bekend dat ze ook nog eens zorgen voor een betere luchtkwaliteit. In de eigen woning is over het algemeen geen luchtbehandelings- of ventilatiesysteem aanwezig. Planten zorgen daar op natuurlijke wijze voor, en maakt de thuiswerkplek ook nog aantrekkelijker.

Het allerbelangrijkste voor de thuiswerkplek is een goed bureau. Een eetkamertafel is dat niet. Vaak zijn deze tafels te hoog of te laag en ze zijn vrijwel nooit in te stellen. Investeer in een goed ergonomisch bureau dat helemaal ingesteld kan worden op jouw lichaamsbouw. Regelmatig van houding wisselen is goed voor de spieren. De nieuwste trend is niet voor niets een zit/stabureau. Met een druk op de knop kan gewisseld worden tussen zitten en staan zodat je zeker niet te lang in dezelfde houding zit.

Ook een goede stoel mag natuurlijk niet ontbreken. Natuurlijk moet deze comfortabel en lekker zitten, maar het is vooral belangrijk dat de bureaustoel de juiste hoogte heeft. Deze kun je bepalen door voor de stoel te gaan staan met je knieschijf tegen het zitvlak. Komt de knieschuif er net bovenuit, dan is de stoel goed afgesteld. Let op: de voeten moeten altijd goed op de grond komen. Breng je veel tijd door achter een beeldscherm en krijg je niet veel beweging? Denk dan eens aan een bureaufiets. Zo krijg je voldoende beweging en verbrand je ook nog eens calorieën tijdens werktijd.

Zijn bureau en stoel goed in orde? Dan is het tijd voor het daadwerkelijk inrichting van de thuiswerkplek. Te beginnen met de laptop of desktop, een essentieel onderdeel om het werk te kunnen doen. Als er gebruik wordt gemaakt van een laptop, is het belangrijk dat deze op de juiste hoogte op het bureau staat. Denk daarbij aan een verhoging op het bureau zodat de laptop op ooghoogte staat. Maak je gebruik van een losse monitor, dan is een monitorophanging een goede oplossing. Deze worden bevestigd op het bureau of de muur en zorgen ervoor dat de monitor altijd in de gewenste hoek hangt. Een goede afstand van het scherm, de juiste hoogte en hoek verminderen nek- en rugklachten. Nog een voordeel: zo’n monitorophanging is ruimtebesparend en voorkomt verrommeling op het bureau.

Teveel spullen op de werkplek zorgen sowieso al snel voor een rommelig uiterlijk. En dat terwijl bekend is dat een schoon en opgeruimd bureau zorgt voor betere concentratie en minder afleiding. Investeer daarom in voldoende opbergruimte, zeker in een kamer waar ook wordt geslapen of geleefd. Dressoirs, rekken en kasten kunnen prima dienst doen als ruimte verdeler. Zo ontstaat een scheiding tussen werk- en privéomgeving. Daarnaast zijn het uiteraard uitstekende opbergplekken voor ordners, papieren en kantoorbenodigdheden.

Hoe opgeruimd en schoon een werkplek ook is bij aanvang van de werkdag, gedurende de werktijden ontstaat er toch rommel. Papieren stapelen zich op, pennen slingeren rond of er staat een verdwaalde koffiebeker. Door het plaatsen van een bureaubox of een bakje kunnen rondslingerende spullen toch worden opgeborgen maar zijn ze wel binnen handbereik. Ook een kastje of ladenblok onder het bureau is een oplossing voor kleine spullen.

Het vormgeven van een thuiswerkplek lijkt misschien omslachtig, maar met deze vier basistips zorg je er in ieder geval voor dat je ergonomisch werkt:

  • Stel de hoogte zo in dat je je ellebogen op het bureau kunt laten rusten.
  • Zittend aan een bureau moet de hoek van je benen minimaal negentig graden zijn. Is dat niet het geval? Dan is een voetensteun aan te raden.
  • Zorg dat een beeldscherm op ooghoogte staat zodat je recht naar het scherm kunt kijken.
  • Zet voorwerpen die je veel gebruikt binnen handbereik

Als werknemer hoef je overigens niet zelf te zorgen dat de werkplek in orde is. Zaken als een kleur op de muur of planten zijn wel je eigen verantwoordelijkheid, maar de werkgever is verplicht te zorgen voor een goede werkplek. Zowel op kantoor als thuis. De kosten voor het bureau en bijbehorende stoel zijn voor rekening van de werkgever. Hetzelfde geldt voor apparaten zoals computer, laptop en telefoon die nodig zijn om goed thuis te kunnen werken. Uiteindelijk is een werkgever verantwoordelijk voor het faciliteren van een goede werkomgeving.

Nieuwsbank banner