Trends & meer

De plant in de pot maakt plaats voor de groene oase

De aandacht voor de positieve effecten van groen op de werkvloer neemt toe. Interieurbeplanters merken dat planten niet langer een sluitpost zijn. Een enkele plant in de pot maakt plaats voor groene oases op de kantoorvloer. Het goede nieuws: zolang de omstandigheden goed zijn, is voor de planten niets te gek.

Zorg voor groen op de werkvloer en de voordelige effecten stapelen zich op. Mensen voelen zich prettiger in een omgeving met planten. Natuurlijk zuiveren ze de lucht. Daarnaast zouden planten volgens onderzoeken stress en ziekteverzuim kunnen verlagen. De productiviteit gaat daarentegen omhoog. En dan kunnen planten door hun geluidsabsorptie ook nog eens een rol spelen in het verbeteren van de akoestiek.

Die voordelen opsommend, is het geen verrassing dat groen in bedrijfsgebouwen bezig is aan een opmars. Maar het oog wil ook wat en dus worden de verzoeken voor interieurbeplanters steeds uiteenlopender. Groen duikt op plekken op waar je het misschien niet verwacht. Een bekend beeld zijn inmiddels de groene wanden. Pilaren kunnen ook van groen worden voorzien. Er bestaan groene room dividers en planten kunnen ook een rol spelen in het waarborgen van de anderhalve meter afstand tussen werkplekken of in wachtruimtes. Of wat te denken van een schemerlamp die tegelijkertijd een plantenbak vormt? Er komen steeds hoogwaardiger meubelstukken waar groen in kan worden verwerkt. Eigenlijk is niets te gek, zo leert een rondvraag onder deskundigen.

Basisvereisten

Bijna alles kan, mits aan drie basisvereisten wordt voldaan die voor elke plant gelden. Eigenlijk is elke plek met daglicht geschikt. Zonder licht geen groei en dan kwijnt de plant weg.  Wordt de hoeveelheid daglicht twijfelachtig, dan kunnen groeilampen nog wel een steuntje in de rug geven. Deskundigen waarschuwen echter dat dit altijd een aanvulling moet zijn op het aanwezige daglicht en nooit een volledige vervanging. De temperatuur is ook van belang, al wordt in veel bedrijfspanden wel voldaan aan de ondergrens van 15 graden celsius. En tot slot wenst elke plant een tochtvrije plek.

Worden deze drie behoeften afgevinkt, dan moet het volgens Ben Tuithof (Grønn) raar lopen wil het niet uitgevoerd kunnen worden. ,,De wensen worden steeds uitgebreider. Groen was vroeger vaak een ‘o shit moment’, zoals ik dat noem. Daar was aan het einde van een verbouwing geen budget meer voor. Nu speelt het een veel belangrijkere rol en worden de mooiste plannen bedacht’’, vertelt hij. Wanneer tijdig wordt gespard met een deskundige blijkt volgens hem vaak nog meer mogelijk dan vooraf werd gedacht.

Marleen Janssen (De Klerk) herkent dat beeld. Waar voorheen vaak werd gekozen voor een enkele plant in een pot, ontstaan tegenwoordig heuse minijungles in kantoorpanden. Grote bakken, soms wel meters lang, worden gevuld met planten. Plantdesigners zijn dagelijks bezig om de mooiste composities te bedenken en steeds vaker zijn gebruikte materialen circulair. Dat komt natuurlijk de duurzaamheid ten goede.

Materiaal

Collega’s beamen dat groen tegenwoordig ‘overal’ wordt toegepast. Belangrijk is wel dat vooraf goed wordt nagedacht over de wensen. In samenwerking met architecten en interieurbeplanters is maatwerk mogelijk. De materiaalkeuze vergt wel wat aandacht. Niemand zit erop te wachten dat die mooie plantenbak bezwijkt onder de druk van groeiende wortels. Of uitzet door het vocht dat de planten toch echt nodig hebben. Er zal ook niet juichend worden gereageerd wanneer er op een dag plassen in de kast staan, doordat de plantenbak die daar bovenop staat niet waterdicht is. Het loont dus om met stevige en waterdichte materialen te werken.

Naast de basisbehoeftes, heeft elke plant ook z’n eigen ruimtebehoefte om te kunnen groeien. Een hoge plant heeft doorgaans aan de voet meer ruimte nodig dan een laagblijvende plant. Wanneer de ruimte klein is, kan het gebruik van hydroplanten nuttig zijn. Doordat die op water gekweekt zijn, beschikken ze over een kleiner wortelgestel en zijn zodoende flexibel toe te passen. En de patio kan wel hoog genoeg zijn om een mooie boom te plaatsen, maar een exemplaar met dunne stam kan toch over een flinke kroon beschikken. Bij een palm kunnen de bladeren voor het transport nog wel met folie bijeen worden gehouden, maar in andere gevallen moet de deuropening tocht echt breed genoeg zijn.

Ook naar de plaatsing van de planten kijken deskundigen met een kritische blik. Zoals gezegd is licht onmisbaar, maar elke plant heeft een andere lichtbehoefte. Plaats je dezelfde plantensoort op verschillende afstanden van het raam, dan zal al snel een verschil in groei optreden. ,,Wil je een lange bak met dezelfde soort planten hebben, zorg dan dat die uit losse componenten bestaat en verrijdbaar is, zodat je de bakken kunt afwisselen en alle planten uiteindelijk even veel licht krijgen.’’, vertelt Maikel Korver (Donker Groep).

Verzorging

Natuurlijk hebben planten zorg nodig. Want wie groen op mooie plekken toepast, wil dat ook mooi houden. Water geven natuurlijk en soms wat snoeiwerk.  Dat klinkt op zich niet moeilijk, maar je moet volgens de ervaringsdeskundigen wel weten wat je doet. Zo heeft elke plant z’n eigen verzorging nodig. En voor één plant in één pot is dat best uit te leggen, maar bij meerdere planten wordt het voor de leek al snel onoverzichtelijk. Ook als het gaat om de bestrijding van ongedierte, dat bij elke plant kan opduiken. Jeroen van der Vleuten (Van der Vleuten Interieurbeplanting) stelt dat dat niet te voorkomen is, maar verzekert dat bij een tijdige behandeling met goede biologische middelen de plant altijd te redden valt.

Om alle zorgen rond de planten weg te nemen, bieden interieurbeplanters vaak ook een onderhoudscontract aan. Elke deskundige kent wel een voorbeeld waarbij de verzorging na verloop van tijd verslonst. Planten krijgen dan te weinig of juist te veel aandacht en voor je het weet slaag je er met elkaar nog niet eens in om een cactus in leven te houden. Of de enige verantwoordelijke wordt bij terugkomst van een vakantie begroet door wat slaphangende planten, omdat z’n groene taken niet zijn overgedragen. Doorgaans valt ook nieuwe aanplant onder een onderhoudscontract, zodat planten die het onverhoopt niet redden vervangen worden. Zo blijft dat groene kantoor ook daadwerkelijk groen.

Nieuwsbank banner