Trends & meer

Het groene kantoor, blijvende trend of toekomstige composthoop?

Zijn de groene kantoren van tegenwoordig echt hip en een happening of is er meer aan de hand? Is de natuurlijke werkomgeving een trend die we over tien jaar terugvinden op de gemeentelijke composthoop? Of heeft de verzameling van planten ook een meerwaarde voor de werkomgeving?

In kantoorpanden en bedrijfsruimtes zijn tegenwoordig complete oerwouden van monstera’s, ficussen en tropische palmen aan te treffen. Voorbij is de tijd dat er enkel een stel snel groeiende sanseveria’s stonden, omdat de overgebleven koffie vakkundig in de plant werd gedumpt. Een natuurlijke omgeving wordt door mensen als prettig ervaren. Dat gaat verder dan planten. Natuurlijke materialen, waaronder hout en natuurlijke steensoorten spelen hierbij ook een rol.

Wie ooit een interieurprogramma heeft bekeken, kent de beelden van huizen waarin oude verweerde boerderijbalken vrij in de kamer prijken. Het oude, maar ook de natuurlijke uitstraling geeft karakter aan een ruimte. Dat effect geldt niet alleen voor woningen, maar ook voor de werkomgeving. Wie zich thuisvoelt op zijn werk, zal beter in zijn vel zitten en daarmee beter presteren. Een natuurlijke werkomgeving draagt daar in grote mate aan mee. Specifiek voor groen op de werkvloer bestaan er diverse internationale onderzoeken waaruit blijkt dat werknemers zich in een groene omgeving gelukkiger voelen, maar bovendien: productiever zijn! Is het dan toch meer dan een trend? 

Mos op de muur 

Wie vroeger zou verkondigen dat op kantoor het mos aan de muur groeide, zou bezorgd aangekeken worden. Tegenwoordig is mos op de muur echter een van de vele vormen om de werkomgeving te vergroenen. De moswanden die we op de markt zien, zijn veelal ‘geprepareerde’ mossen. Een soort opgezet groen. De mossen zijn wel degelijk echte, natuurlijke mossen uit de bossen van Nederland, Scandinavië of omliggende landen, maar ze zijn zo bewerkt dat ze geen onderhoud meer nodig hebben. Zeker voor de gemiddelde werkomgeving is dat een slimme keuze, want eenmaal bevestigd hoeft niemand er meer naar om te kijken. Tenzij ze het aaibare groen willen bewonderen uiteraard. Want visueel is een moswand zowel een aai- als een eye catcher. Het geeft rust aan de ruimte. Wellicht ook omdat het mos geluiddempend werkt en daarmee als akoestische oplossing dient. Leuk extraatje is dat moswanden op diverse wijzen voorzien kunnen worden van een bedrijfslogo. Dat maakt het uitermate geschikt om toe te passen in de hal, of achter de receptie.

Tot grote hoogte

Wie liever iets levendigers heeft dan mos, kiest voor een levende plantenwand. Niets geprepareerds, maar échte levende planten die continu groeien en water nodig hebben. Zo’n levende plantenwand vraagt dus meer onderhoud dan een moswand. Om dit te beperken, zijn plantenwanden meestal voorzien van een geïntegreerd watergeefsysteem, zoals een druppelslang. Dat geeft bovendien de mogelijkheid om plantenwanden letterlijk en figuurlijk tot grote hoogte te doen stijgen. Tien meter hoogte in de foyer is geen probleem. De meeste systemen op de markt zijn modulair en daarmee helemaal aan te passen. Een plantenwand is daarmee breed inzetbaar. Of het nu gaat om een wand in de vergaderruimte, een gang of een complete ontvangsthal. Wie een complete wand teveel van het goede vindt, heeft de mogelijkheid een stapje terug te doen. Een groen schilderij van mos of van levende planten is dan een goede optie. Ook hiervoor geldt dat het combineren met een logo een goede gelegenheid geeft om het bedrijf groen omlijst te presenteren.

Andere opties

Het lijstje met groene mogelijkheden kan nog even doorgaan, want naast de wanden zijn er nog vele andere oplossingen die de werkomgeving vergroenen. Denk aan beplante roomdividers, combinaties van groen met verlichting, of natuurlijk de oude vertrouwde kamerplant. Voor die laatste geldt steeds vaker: één is geen. Meerdere planten, groot en klein en in alle variëteiten, worden samen gegroepeerd in een hoek en stelen daar de show. Hier zien we weer een kleine knipoog naar de trends die we in het persoonlijke interieur zien. De urban jungle is, mede door de grote instagram community van millennials die de plant opnieuw uitgevonden lijkt te hebben, helemaal de trend. Dat vertaalt zich door naar onze kantoren en bedrijfsruimtes. Maar trend of niet: groen werkt echt! 

De positieve effecten 

De groene revolutie op kantoren is, de interieur- en instagramhypes ten spijt, niet alleen een trend die gebaseerd is op uiterlijk vertoon. Meerdere onderzoeken tonen namelijk de voordelen van een natuurlijke werkomgeving aan. Deze onderzoeken zijn vaak vergelijkingen van prestaties in groene panden, met minimalistisch ingerichte gebouwen. Op deze manier is onder andere aangetoond dat de productiviteit in groene kantoren met wel vijftien procent hoger ligt ten opzichte van vergelijkbare ‘plantloze’ werkomgevingen. Ook is ziekteverzuim lager bij groene gebouwen. De oorzaak hiervan wordt op meerdere vlakken ondersteund door cijfermatige bewijzen. Bekend is bijvoorbeeld dat planten de luchtvochtigheid positief beïnvloeden, omdat zij ademen en daarbij vocht verdampen. Ook zuiveren planten de lucht van onder andere fijnstof en chemische stoffen die rondzweven. Dit levert een meetbaar betere luchtkwaliteit. Vanuit onze oerinstincten is groen bovendien rustgevend. Het is niet voor niets dat ons lijf spontaan ontspant als we op weekenddag door het bos wandelen. Vanuit de kleurenpsychologie staat de kleur symbool voor harmonie en rust. 

Kortom: er ligt wel degelijk een solide onderbouwing waarom we meer groen in de werkomgeving moeten brengen. De diverse vertalingen, zoals verticale tuinen en moswanden, zijn wellicht aan trends onderhevig, maar wie de onderzoeken erop naslaat weet: die groene oase levert wel degelijk iets op! 

Een duurzame entree 

Niet alleen binnen is winst te behalen met groen. Ook buiten is de toepassing nuttig. De positieve effecten liggen echter op een ander vlak dan binnen. Bedrijventerreinen zijn over het algemeen versteende gebieden, waar warmte lang blijft hangen en de biodiversiteit niet altijd hoog is. Bedrijven kunnen helpen dit te verbeteren. Bijvoorbeeld door het dak met sedum te vergroenen. Het groen houdt vocht vast, isoleert het dak in zowel zomer (verkoelend) als winter (verwarmend) en biedt bovendien voedsel en schuilplaats voor insecten. Hetzelfde effect wordt bereikt op het terrein rondom het bedrijfspand. Groen op parkeerterreinen, tegen het pand en bij de entree heeft meerdere voordelen: het zorgt voor verkoeling, draagt bij aan duurzaamheid en het vergroten van de biodiversiteit. En daarnaast geeft groen bovendien een welkome uitstraling.     

Nieuwsbank banner