Trends & meer

Laat werknemers zelf de ideale werkplek samenstellen

Met de komst van hybride werken stellen werknemers meer eisen aan de werkomgeving. Zo weinig mogelijk geluidsoverlast staat hoog op het lijstje. Maar daarmee hoeft de open kantoortuin niet te verdwijnen. Zorg voor meer privacy en breng elementen aan die zorgen voor minder geluid, is het advies. En laat werknemers daarbij zelf de ideale omgeving samenstellen.

Geluidsoverlast is een van de grootste irritaties op de werkvloer. In de bestaande open kantoortuinen kan het soms een kakafonie aan geluiden zijn. Alle reden om die eens flink op de schop te nemen, zou je denken. Maar volgens akoestiekdeskundige Ger Pelser is dat vaak helemaal niet nodig. Met losse, flexibele elementen is geluidshinder in open kantoorruimten goed te beperken. Dit kan door gedeeltes af te schermen van de open ruimte met mobiele elementen. Zo ontstaat de ideale werkplek voor bijvoorbeeld kleine teams die veel met elkaar overleggen.

Ruimtegebruik en geluid

In grotere ruimtes waarin één activiteit plaatsvindt, hoeft vaak weinig te gebeuren. Inrichting en akoestiek zijn daar op de ruimte afgestemd en verder verandert daar  in de dynamiek niet veel.

Het zijn vooral de kantoortuinen waarin meerdere teams werken aan verschillende projecten, die om een betere inrichting vragen. Het zogenoemde agile werken, met kleine, zelfstandige en flexibele teams is in sommige organisaties in opkomst. Daarbij kan er behoefte zijn aan ruimtes die geschikt zijn voor een klein gezelschap om vergaderingen te houden, presentaties te geven en met elkaar in discussie te gaan.

De omgeving kun je daaraan aanpassen. Hiervoor zijn flexibele componenten te gebruiken: onderdelen zoals wanden, die verplaatsbaar en makkelijk tilbaar zijn. Zo ontstaat een ruimte waarin medewerkers als team van zes of zeven mensen goed met elkaar kunnen werken en overleggen, zonder verstoringen van buitenaf, en zonder dat ze anderen storen.

Inspraak in de indeling

Een volgende stap is dat medewerkers inspraak krijgen in de wijze waarop delen van de ruimte zijn ingericht. Dat is niet op elke kantoorafdeling toepasbaar, maar zeker voor teams die voor een kortere periodes projectmatig werken nuttig, zegt Ger Pelser. “Mensen kunnen dan zelf met flexibele elementen aan de slag, waarin de akoestiek is geïntegreerd. Zo bepalen medewerkers zelf waar ze dynamiek willen en waar juist niet.” Dit draagt bij aan het kantoor als nieuw ‘clubhuis’, de functie die het in veel organisaties krijgt nu hybride werken meer vorm krijgt.

Qua flexibele componenten die daarvoor zijn te gebruiken, zijn onder meer mobiele wanden belangrijk. Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden. Er zijn verrijdbare wanden die geluid dempen of isoleren en daarnaast kunnen dienen als whiteboard. Of kies voor klikwanden, die met magneten aan stalen strips op de wand geplaatst  worden of aan het plafond vastgeklikt worden om akoestische barrières te creëren in een te open ruimte. Een ander voorbeeld zijn fotowanden: op het eerste gezicht alleen een sfeervolle decoratie, maar tegelijkertijd een manier om ongewenste geluiden te dempen.

Voor plafonds geldt hetzelfde: panelen kunnen geluiden dempen. Niet alleen voor kantoren, ook voor scholen en andere openbare gebouwen met veel open ruimtes zijn deze akoestische plafonds geschikt. Ze absorberen de geluiden en maken het mogelijk om je in een grote groep, in een grote ruimte verstaanbaar te maken.

Spraakverstaanbaarheid wegnemen

Op een kantoor kunnen er verschillende vormen van geluidshinder zijn. Spraakverstaanbaarheid wordt door veel kantoormedewerkers als grootste bron van ergernis genoemd. Het kan bijvoorbeeld enorm afleiden om met een telefoongesprek van een collega mee te moeten luisteren. Als het met bovenstaande aanpassingen lukt het geluid te dempen naar een niveau waarop men nog wel spraak hoort, maar niet meer letterlijk kan verstaan, neemt dat veel ergernis weg.

Akoestische vloeren

Waar medewerkers last hebben van tikkende hakken op de vloer, bieden akoestische vloeren een uitkomst. In de eerste plaats kan gedacht worden aan vloerbedekking. Vloerbedekking zorgt er voor dat contactgeluid sterk wordt gereduceerd. Ook linoleumvloeren kunnen geluiden dempen.

Daarnaast is de keus voor een ondervloer niet onbelangrijk. De Nederlandse Stichting voor Geluidshinder raadt een ondervloer van minimaal 10dB aan, maar er zijn ook vloeren met meer dan 20 dB.

Als eenvoudige oplossingen om geluid tegen te gaan, zijn er nog elementen als planten en vloerkleden. Volgens Pelser zorgen deze vooral voor geluidsdiffusie: ze verspreiden het geluid over de ruimte. Ze geven weinig geluidsabsorptie, zoals bijvoorbeeld panelen dat wel doen.

Verplaatsbare cabines

Geluidshinder wegnemen en tegelijkertijd zorgen voor privacy, kan met een verplaatsbare cabine. Een kleine af te sluiten ruimte die geschikt is voor bellen, videoconference of gewoon ongestoord werken. Doorgaans zijn de cabines voorzien van een eigen licht- en ventilatiesysteem. Ze zijn te koop, maar er zijn ook mogelijkheden om deze te huren. Voor grotere gezelschappen zijn er vergaderboxen; daar kunnen meerdere mensen met elkaar praten zonder de overige aanwezigen te storen.

Kijken naar akoestiek loont

Nu steeds meer kantooromgevingen worden aangepast aan flexibel werken, kan het zeker lonen te kijken naar de akoestiek. Dynamiek en beleving op kantoor is immers een belangrijke meerwaarde voor medewerkers om weer vaker tussen collega’s te gaan werken. Maar dan liever wel bij gedempte geluiden, en als dat kan met de privacy van een afgesloten ruimte voor privé bellen of helemaal ongestoord werken.

In de ontwikkelfase van een kantoorinrichting is akoestiek voor bedrijven meestal iets ongrijpbaars. Bedrijven die zoeken naar een nieuw interieurconcept, richten zich vaak op mooie plaatjes en prijzen, zegt Pelser. Het belang van een fancy kantoor, met mooie kleuren en een hippe koffiemachine, is onmiskenbaar toegenomen. Zeker in periodes waarin het moeilijk is personeel te vinden is het kantoor het visitekaartje. Maar een ruimte die er prachtig uitziet, kan qua akoestiek een ramp zijn. En dat terwijl akoestiek, samen met klimaat en licht, basisvoorwaarden zijn voor een prettige werkomgeving.

Vooraf in kaart brengen wat de cultuur is van een bedrijf, welke werkzaamheden er plaatsvinden en wie er werken, kan problemen achteraf voorkomen. Een inventarisatie met een akoestisch adviseur die maatwerk levert op dit gebied, kan daarbij nuttig zijn.

Nieuwsbank banner