Trends & meer

Goed kabelmanagement begint met er kritisch naar te kijken

Zeker weten, dat het kabelmanagement in uw organisatie goed is? Wellicht is het daarom beter er eens kritisch naar te kijken. Te beginnen met een inventarisatie van de bestaande situatie. Goed kabelmanagement loont immers de moeite. Deze draagt bij aan een veilige en professionele werkplek, die zowel de productiviteit als het werkplezier bij medewerkers verhoogt. Ook zorgt kabelmanagement voor een gezondere werkomgeving en is kostenbesparend. 

Struikelen over kabels die in bundels op de vloer of aan je voeten liggen. Een verlengsnoer die je naar je toe wil trekken waarbij je meteen de telefoon of de muis meeneemt. Verstopte kabelconstructies die buiten het gezichtsveld dagelijks meer en meer stof vergaren. Een clean desk policy invoeren waarbij wel kabels en snoeren kriskras door elkaar, over de vloer en over het bureau lopen: vrijwel ieder kantoor of werkplek heeft er nog altijd mee te maken: kabels en snoeren die voor ergernissen zorgen, of op zijn minst onhandig zijn.

Is dat erg? Experts zijn er duidelijk over. Want gebrekkig kabelmanagement gaat verder dan ergernissen alleen. Het kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo zorgt het vele stof die bundels kabels aantrekken voor een minder gezonde werkplek. Slecht onderhouden kabels hebben een nadelig effect op de klimaatbeheersing en verhogen het risico op brandgevaar. Net zoals de situatie waarin de medewerker zich in een onmogelijke positie moet wringen om zijn of haar laptop-stekker bij het stopcontact te krijgen of over kabels struikelt, de ergonomie van de werkplek niet ten goede komt. Bovendien is aangetoond dat een rommelige werkplek de productiviteit van medewerkers drastisch vermindert en zaken als schoonmaak en IT-verhuizingen onnodig veel tijd kosten. Dit brengt dan ook meer kosten met zich mee. Kortom: er valt veel winst te behalen bij goed en professioneel kabelmanagement. 

Kabelmanagement: de voordelen 

Kabelmanagement voor gebouwbeheerders: waarom zou je daar werk van maken? Volgens deskundige Cees zijn er legio voordelen: “Allereerst is het toepassen van kabelmanagement kostenbesparend, wat natuurlijk interessant is voor elke organisatie. Schoonmaakpersoneel kan beter en sneller schoonmaken, zeker wanneer vloeren en werkbladen van bureaus leeg of eenvoudig te bereiken zijn. Ook IT-specialisten kunnen sneller aan de slag in geval van een storing of verhuizing van materiaal of een werkplek. Dit scheelt arbeidsuren, waardoor je dus minder kosten maakt. Ook bij de kabels zelf valt eenvoudig winst te behalen. Wanneer kabels goed worden behandeld en niet in de knel zitten, gaat de apparatuur over het algemeen ook langer mee.”

“Daarbij draagt kabelmanagement bij aan meer werkplezier en veiligheid op de werkvloer. Zo kan het risico op struikelen danig worden verminderd door het goed aansluiten en wegwerken van kabels en snoeren. Ook is er sprake van minder brandgevaar en draagt goed kabelmanagement bij aan een betere klimaatbeheersing. Tot slot maakt minder gedoe met kabels een betere werkhouding mogelijk en ervaren medewerkers meer werkplezier door een nette, opgeruimde en professionele werkomgeving. Van het voorkomen van ergernis tot ergonomie: het toepassen van kabelmanagement is om meerdere redenen interessant.”

Creëer overzicht

Als je verantwoordelijk bent voor de veiligheid van medewerkers en het bieden van een gezonde en professionele werkomgeving, kun je niet om een gedegen aanpak van kabelmanagement heen. Ben je overtuigd geraakt van het belang van kabelmanagement? Dan is het zaak om te beginnen. Het belangrijkste is om allereerst overzicht te creëren. Dat begint met het maken van een uitgebreide inventarisatie. Hoeveel kabels zijn er? Zijn deze allemaal nodig of kan bepaalde apparatuur ook slimmer worden ingezet? Om hoeveel werkplekken gaat het in totaal? Waar zitten de centrale stroompunten? 

Goed kabelmanagement is essentieel voor elke werkomgeving. Dat geldt ook voor thuiswerkplekken. Ook in dit geval draag je als werkgever verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige en professionele werkplek. Zeker wanneer medewerkers ook de komende tijd veelvuldig vanuit huis werken is het belangrijk om een rustige, gezonde en veilige thuiswerkplek te bieden, of daar in elk geval over mee te denken. Ga met je medewerker in gesprek en verken de situatie en mogelijkheden.

Als de situatie in kaart is gebracht is het tijd om keuzes te maken. Wat wordt het plan van aanpak? Voordat je je gaat buigen over het aanschaffen van benodigde materialen, is het zaak om helder te krijgen wat de wens is binnen de organisatie. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alle kabels netjes en vakkundig weg te (laten) werken maar je kunt het ook helemaal anders doen. Bijvoorbeeld door kabels wél in het zicht te laten, maar dan netjes geordend en waar mogelijk per kleur gebundeld. Deze keuze zorgt voor een opgeruimd en professionele uitstraling. Let wel: dit werkt natuurlijk alleen als het ook daadwerkelijk opgeruimd blijft. 

Haal benodigde materialen in huis

De volgende stap is het in huis halen van de benodigde materialen. Hoe duidelijker de behoefte, hoe gerichter de keuzes. Ook met betrekking tot het beschikbare budget. Zit de ergernis vooral in rondslingerende kabels in de buurt van een werkplek of bureau? Dan kunnen simpele kabelgoten, kabeldoorvoeren of kabeltunnels al snel het verschil maken. Veelal neutraal van kleur, onopvallend en eenvoudig zelf te bevestigen. 

De laatste jaren zien experts op het gebied van kabelmanagement een toename van stroompunten die zijn geïntegreerd  in een tafel of bureau zelf, bijvoorbeeld met behulp van een kabeldoorvoerklep. Groot voordeel van een kabeldoorvoerklep is dat je kabels, snoeren en stekkers eenvoudig kunt verwijderen zonder daadwerkelijk onder het bureau te duiken.Een andere optie is de zogeheten kabelkorf: een metalen ‘korf’ die eenvoudig kan de onderzijde van een bureau of tafel kan worden bevestigd. Ideaal voor werknemers die een eigen laptop gebruiken en dagelijks in- en uit moeten pluggen. Een vergelijkbare optie is de zogeheten kunststof kabelslurf, geschikt voor het verticaal wegwerken van kabels van de vloer naar een bureau of werkplek. 

Kabelmanagement: zelf doen of uitbesteden?

Na een goede inventarisatie is het mogelijk om met beperkte middelen al aanzienlijke verbeteringen door te voeren. Wanneer je verantwoordelijk bent voor een groot gebouw, over veel elektronische apparatuur beschikt of er sprake is van werkplekken met een grote technische behoefte, kan het lonen om het kabelmanagement in zijn geheel of gedeeltelijk uit te besteden, bijvoorbeeld aan een specialist zoals een projectinrichter. Projectinrichters hanteren grofweg dezelfde werkwijze. Ook zij brengen eerst de behoefte in kaart, waarbij ze adviseren over alle toepassingsmogelijkheden met betrekking tot kabelmanagement. Vervolgens kunnen ze het benodigde materieel bestellen en de praktische toepassing ook daadwerkelijk uitvoeren. 

Het begint dus met het creëren van overzicht, om vervolgens de juiste vervolgstappen te kunnen zetten. Met als resultaat een professionele, veilige en gezonde werkplek. 

Nieuwsbank banner