Trends & meer

Internet of Things maakt gebouwen slimmer

Onderzoeken van gerenommeerde instituten voorspellen dat komende tien jaar wereldwijd tot 100 miljard kleine en grote objecten met internet verbonden zullen zijn, waarbij veel technologie in bestaande en nieuw vastgoed verwerkt zit. Hierdoor worden gebouwen intelligent ook wel smart building genoemd.

De gebruiksdata van deze gebouwen, dat geregistreerd wordt door sensoren of andere apparaten, biedt bouwers, installatiebedrijven en alle ketenpartners inzichten die ze kunnen inzetten om nieuwe producten te ontwikkelen. Bijvoorbeeld nieuwe gebouwen die gebruiks- én milieuvriendelijker zijn. De doelmatige inrichting en alle daarin toegepaste slimme technieken samen, zorgen ervoor dat de gebruikers optimaal kunnen functioneren en presteren. De gegevens die dat oplevert worden op een centraal cloud-platform opgeslagen en geanalyseerd. Hierdoor hoeft communica­tie voortaan niet alleen meer tussen mensen en computers plaats te vinden, maar ook tussen fysieke objecten onderling.

Smartbuilding
In een smart building is dus de aanwezige technologie afgestemd op de mensen in het gebouw en de activiteiten die daar plaatsvinden. In zekere zin denkt het gebouw dus met je mee, het verzamelt gegevens en leert daarvan. De verwarming, ventilatie, airconditioning, verlichting, beveiliging en andere systemen verzamelen via sensoren, dat een integraal onderdeel is van slimme gebouwen en microchips informatie, spelen een belangrijke rol bij het verzamelen van de data die de systemen gebruiken om beslissingen te maken. Tegelijkertijd komt relevante data beschikbaar over het daadwerkelijke gebruik van het gebouw waarmee veel bespaard kan worden op schoonmaakkosten en energie. Enorm waardevol voor de facility manager en/of gebouweigenaar.

De voordelen van een SmartBuilding volgens Winvison, een bedrijf gespecialiseerd in digitale transformatie voor bedrijven op een rij:

Het gebouw kent de bezoeker

Dankzij IoT kan de hele werkdag ondersteund worden via een app. De agenda van bezoekers van een kantoor of school is bijvoorbeeld gekoppeld aan het gebouw. De apps van de bezoeker geeft de coördinaten door aan het gebouw zodat die weet hoeveel mensen er op een bepaald moment komen. Hierdoor kunnen bezoekers­stromen beter worden begeleid en krijgen bezoekers dynamisch een parkeerplaats aangeboden. Dat kan in de parkeergarage zijn van de bestemming of van een ander slim gebouw in de buurt.

Opstoppingen of rondjes rijden door een volle parkeergarage horen hiermee tot het verleden. Zeker als het systeem ziet dat het op een bepaalde dag toch echt handiger is om voor het openbaar vervoer te kiezen, of zelf de fiets te pakken. Bij aankomst krijgt de bezoeker informatie op maat, bijvoorbeeld dat zijn afspraak is verlaat. Omdat col­lega’s ook zijn ingecheckt weet hij dat de collega, met wie hij later een afspraak heeft, toevallig nu op werkplek A7 in de kantoortuin zit. Zijn status staat op ‘beschikbaar, dus hij loopt even langs om de vergadering van later alvast te bespreken.

Energie besparen en een beter comfort

Omdat het ruimte- en energiegebruik van deze gebouwen gemeten wordt, kunnen deze aanmerkelijk slimmer en efficiënter worden benut. Bijvoorbeeld met een zelf­lerende energievoorziening die de behoeften van de gebruikers van een pand leert kennen en op basis hiervan het aanbod aanpast. Wanneer de bezoeker een kamer binnenloopt, wordt deze aangepast aan diens wensen. Dat gebeurt al op de Slimme Campus van Drenthe College. Daar introduceerde Winvision de loT-technologie (Internet of Things) en installeerde in elke ruimte via Bluetooth werkende bewegings- en geluidssensoren om de bezetting vast te stellen. De sensoren registreren ook de temperatuur en luchtvochtigheid, wat actiegerichte gegevens voor de faciliteitenbeheerder van de school oplevert. Het ICT-team van Drenthe College verbond de ruimtesensoren met Microsoft Azure loT Hub, een hulpmiddel om IoT-apparaten met elkaar te verbinden, ze te bewaken en te beheren. Aan de hand van de gegevens van de gebouwensensoren, in combinatie met Azure Machine Learning, kan het Drenthe college nu de beschikbaarheid van ruimtes voorspellen. Anticiperen op veranderende weersomstandigheden en de aanwezigheid van scholieren zorgt hierbij voor aanzienlijke besparingen, denk daarbij aan het uitschakelen van lampen en verwarming wanneer dat niet nodig is. Door die informatie weten gebouweigenaren hoe de verschillende ruimten daadwerkelijk worden benut en wat de gewenste instellingen zijn voor onder meer verlichting, verwarming, luchtkwaliteit en zonwering. En, niet onbelangrijk, een slim gebouw is meestal een duurzaam gebouw. Door slimme technologieën in te zetten kan het energieverbruik namelijk geminimaliseerd worden. Het is zelfs mogelijk om instellingen automatisch aan te passen zodra een medewerker een ruimte binnenwandelt.

Dat scheelt energiekosten en verhoogt tegelijkertijd het comfort. Deze data kunnen na­tuurlijk verder worden geanalyseerd. Met toepassing van machine learning kunnen op basis van gegevens processen volledig worden geautomatiseerd. Via een zelflerend algoritme kan men volautomatisch steeds nauwkeuriger het energiegebruik van een gebouw beheersen.

Preventief onderhoud mogelijk

De voordelen van IoT-technologie gaan veel verder. Omdat de technische installaties ook zijn uitgerust met sensoren, is op afstand te zien wanneer een apparaat zich an­ders gaat gedragen. Dit is het sein voor preventief onderhoud. Dat is niet alleen een stuk efficiënter en goedkoper, maar draagt ook bij aan het comfort van de gebruiker van het gebouw. Die wordt namelijk niet geconfronteerd met ‘doet het niet’. Normaal gesproken worden bijvoorbeeld machines en luchtfilters via onderhoudsschema’s na­gelopen, en wordt vaak niets gevonden. Dat is zonde van de inzet van onderhouds­diensten die alleen langskomen om een vinkje te zetten.

Betere veiligheid

Een slim gebouw kan ook beter voor zijn bewoners zorgen. Beweegt een bewoner van een verzorgingshuis niet meer volgens de geijkte patronen, dan kunnen verzorgers die dichtbij zijn een seintje krijgen. Breekt in een kantoor brand uit of moet een gebouw ontruimd worden, dan weet het gebouw wie er waar aanwezig is. Deze informatie kan direct aan facility management en hulpdiensten gemeld worden. Bezoekers die snel het gebouw moeten verlaten krijgen een voorgestelde vluchtroute te zien. Deuren klappen open om mensen snel naar buiten te begeleiden en anderen blijven juist dicht om het vuur in te sluiten.

Wat zijn de KPI’s van het gebouw?

Omdat de gebouwen slimmer worden, wordt alle sensorinformatie opgeslagen. De ge­bouwbeheerder kan aan de hand van de KPI’s (Kritieke prestatie-indicatoren) zien wat goed gaat in het gebouw en wat aandacht verdient. Hoeveel energie is opgewekt met de zonnepanelen, draait het gebouw energieneutraal of welke stappen zijn nog te zetten?

Door gebouwen tijdens de ingebruikname te blijven analyseren, kan direct comfort verbeterd worden en worden bezoekers ontzorgd. Tegelijkertijd kan met behulp van data bestaande en nieuwe gebouwen beter aangepast worden aan de gebruikers. Het combineren van databronnen kan bovendien interessante inzichten en zelfs nieuwe businessmodellen opleveren. Voordat bouwbedrijven daar zijn is het interessant om te kijken naar wat de mogelijkheden van IoT zijn voor bestaande en nieuwe gebouwen.

Nieuwsbank banner