Trends & meer

Steeds vaker beplanting ingezet tegen geluidsoverlast

Dat planten op kantoor een positief effect hebben op de gezondheid van werknemers is bekend. Maar dat steeds vaker planten ook worden ingezet om geluidsoverlast in werkruimten tegen te gaan, is relatief onbekend. Hoe werkt dat precies, kantoorbeplanting voor een betere akoestiek?

Dat planten veel meer doen dan kleur, fleur en levendigheid brengen op de werkplek, is bekend. Planten zuiveren de lucht en verminderen de aanwezige CO², waardoor er een frisse en gezonde werkomgeving ontstaat. Een recente ontwikkeling is dat beplanting ook steeds vaker wordt ingezet om de akoestiek in ruimtes te verbeteren. Geluidsoverlast is één van de meest gehoorde klachten van werknemers. Zeker in deze tijden van flexibele werkplekken, multimedia en meer videogesprekken dan ooit tevoren. Behalve een grote bron van ergernis leidt lawaai op de werkvloer ook tot concentratieproblemen en stress.

Groenere kantoortuin

In veel gebouwen werken mensen in grote, open ruimtes – de bekende kantoortuinen. Al is er van een ‘tuin’ meestal geen sprake: in de praktijk zijn dit vaak volle, lawaaierige ruimtes met weinig groen. Onderzoek van de TU Delft heeft uitgewezen dat planten bijdragen aan geluidsabsorptie in een ruimte. Hoe meer geluidsabsorptie er aanwezig is, hoe korter de nagalmtijd. Planten dragen volgens het onderzoek bij aan het uitschakelen van een storende echo in bedrijfsgebouwen.

Eén van de eerste onderzoeken naar de relatie tussen groen en akoestiek, is van P. Costa van de South Bank University in Londen (1995). Hij testte verschillende soorten planten en combinaties van deze planten, op diverse plekken in de ruimte. Costa kwam tot de conclusie dat planten bij voorkeur groot, gezond en goed ontwikkeld moeten zijn. Ook moeten ze bij voorkeur grote bladeren hebben. Groepjes van drie tot vijf planten blijken beter te werken dan afzonderlijke planten. Nóg beter is het om meerdere van deze plantopstellingen te maken op verschillende plekken in de ruimte. Daarbij is het effectiever om planten naast wanden en in hoeken te zetten, dan in het midden van een ruimte.

Akoestische plantenbakken

Kantoorplanten brengen dus meer sfeer op kantoor en zorgen er ook voor dat geluidsoverlast beperkt wordt. De planten absorberen en weerkaatsen achtergrondgeluiden. Hogere geluiden worden daardoor gedempt. Niet alleen de planten zelf verminderen de nagalm, maar ook hun ‘behuizing’ is een belangrijke factor. Bepaalde materialen lenen zich beter dan andere voor geluidsdemping. Een plantenbak van staal zal de akoestiek niet ten goede komen, want dat materiaal kaatst het geluid juist terug. Hout is dan al een betere keuze, al zit de kracht volgens deskundige Martijn Stuup in een combinatie van materialen. “Akoestische plantenbakken zijn speciaal ontworpen om geluid te dempen en bekleed met akoestische panelen. In veel kantoren hebben ze een dubbelfunctie. Als vrijstaand scheidingspaneel zorgt zo’n akoestische plantenbak voor geluidsabsorptie én daarnaast schept het privacy.” Zo worden werknemers minder afgeleid wanneer een collega verderop in een video-meeting zit en kunnen zij ongestoord werken. Bijkomend voordeel: een scheidingswand van planten is tevens een goede optie om de benodigde anderhalve meter afstand tussen werkplekken te creëren. 

Verticale tuinen

Groene wanden zijn de laatste jaren ook in opkomst. Denk aan een verticale tuin met een verscheidenheid aan planten of een moswand. Met zo’n verticale tuin halen bedrijven buiten naar binnen, een trend die niet meer weg te denken is in de interieurarchitectuur. Op een minimum aan vloeroppervlakte zorgt een groene wand in een kantoor of zorginstelling voor een natuurlijke uitstraling. En het draagt bij aan een betere akoestiek. Onderzoeken van de TU Delft hebben bewezen dat de geluidsabsorptie van een natuurlijke wand in het normale spraakgebied tussen de zeventig en tachtig procent ligt. Ter vergelijking: reguliere akoestische wanden komen niet verder dan twintig tot vijftig procent.

Mobiele groene wanden worden ook steeds vaker gebruikt in kantoorruimtes, merkt Stuup. Het voordeel van een verrijdbaar systeem is dat het multi-inzetbaar is. Als voorbeeld noemt hij de bedrijfskantine: wanneer daar een meeting plaatsvindt, kan er met meerdere van deze wanden een afgeschermde ruimte worden gecreëerd. Omgevingsgeluid wordt gedempt, iets waar flexwerkers ook van kunnen profiteren.  

Betere arbeidsproductiviteit

Om ervoor te zorgen dat werknemers efficiënt kunnen werken, is het reduceren van geluidsoverlast cruciaal. Maar op welke effecten mogen kantoorbeheerders rekenen? Volgens Stuup zorgen geluiddempende groenvoorzieningen voor een prettiger werkklimaat in kantoren en kantoortuinen. Een goede akoestiek verhoogt de concentratie én de arbeidsproductiviteit van de mensen die er werken. Medewerkers maken minder fouten en verstaan elkaar beter dan wanneer er te veel en te hard omgevingsgeluid is. Het wijst er verder op dat een rumoerige werkomgeving zorgt voor stress, angstgevoelens en soms zelfs gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en slaapstoornissen. De nabijheid van planten heeft een positief effect op de gezondheid. Werknemers werken in een betere luchtkwaliteit en voelen zich prettiger en minder gestrest in een omgeving met groen.

Meer planten op kantoor, vraagt dit dan ook om facilitaire medewerkers of huismeesters met groene vingers? Niet nodig, meent Stuup. Er zijn namelijk planten die speciaal geteeld zijn voor een industriële kantooromgeving en zodoende maar één keer in de vier weken bewaterd hoeven te worden. Zijn advies: laat het maandelijks onderhoud vooral aan een professional over, een interieurbeplanter met kennis van zaken. Zo blijven de groenvoorzieningen in topconditie en hebben de beheerders van het gebouw er geen omkijken naar.

Nieuwsbank banner