Trends & meer

Gezonde werknemers? Kies voor planten!

Goed verzorgde plantenbakken zien er natuurlijk prachtig uit. Gasten voelen zich welkom en ook werknemers voelen zich prettig met groen om zich heen. Maar planten geven niet alleen een fijne sfeer, ze dragen ook nog bij aan onze gezondheid, concentratie en ze beperken geluidsoverlast.

Dat een kantoortuin letterlijk opfleurt door planten behoeft eigenlijk geen uitleg. Maar naast de extra gezellige uitstraling, heeft kantoorgroen nog meer voordelen. Zo voelen werknemers zich prettiger. En een medewerker die zich fijn voelt, zet zich beter in waardoor de prestaties toenemen. Daarnaast hebben planten een kalmerende werking. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers in een kamer zonder planten een hogere bloeddruk hebben dan wanneer er wel groen om hen heen was.

Ook bevorderen planten de creativiteit. Het is niet voor niets dat psychologen bij vermoeidheidsklachten adviseren veel wandelingen in de buiten lucht te maken. Het ontspant ons, geeft energie en door de rustgevende uitstraling van groen kom je tot een dieper denkniveau. De creatieve ideeën en oplossingen komen sneller naar boven in een natuurlijke omgeving.

Planten goed voor ziekteverzuim

Het allerbelangrijkste argument om vooral te investeren in goede beplanting in de werkomgeving, is dat de omgevingslucht flink verbeterd wordt. Planten zetten water, zonlicht en CO2 via de bladeren om in suikers en zuurstof. Dit zorgt voor een afname van de CO2 in de lucht, een stuk gezonder en schoner dus! Ook is de luchtvochtigheid in ruimtes met planten gemiddeld vijf procent hoger dan in een kantoor zonder planten. In de winter kan dit oplopen tot zeventien procent. Daarnaast zorgen planten voor verkoeling, wat zeker in de zomer geen overbodige luxe is.

Voor de werkgever hebben planten ook nog een financieel voordeel. Doordat het groen zorgt voor een prettige werkomgeving, een positievere gemoedstoestand en een hogere luchtvochtigheid kan het ziekteverzuim afnemen met zo’n twintig procent. Ook zorgen planten voor een betere gezondheid. Klachten als irritatie van de ogen, neus en luchtwegen, hoofdpijn, vermoeidheid en lusteloosheid (ook wel het Sickbuildingsyndroom genoemd) nemen een stuk af in een groene omgeving. En daarmee wordt ook het ziekteverzuim flink lager. Natuurlijk moet je als werkgever investeren in de beplanting, maar uit onderzoek blijkt dat deze investering zich binnen een jaar terugverdiend. Dat komt door het lagere ziekteverzuim, de betere prestaties van medewerkers én de natuurlijke verkoeling die groen geeft aan de omgeving.

Goede soorten

Voordat je overgaat tot de aanschaf van allerlei verschillende planten, is het wel verstandig na te denken over een goed groenplan. Er zijn allerlei specialisten die je daarover kunnen adviseren. Belangrijk is om te kijken naar welke soorten het meest geschikt zijn voor het zuiveren van lucht. Een lepelplant is bijvoorbeeld een plant die bekend staat om zijn luchtzuiverende werking.

Maar ook verschillende soorten varens worden gezien als echte kantoorplanten. Niet alleen nemen varens giftige gassen op en breken ze deze af, ook schimmels worden verwijderd. En wat te denken van de ficus, een hit in kantoren over de hele wereld. Ook is deze plant verkrijgbaar in diverse soorten: als plant, boom of verwikkelde stam. Multifunctioneel en daarmee geschikt voor vrijwel elk kantoor.

Multifunctionele planten

Een ander onderdeel van een beplantingsplan is de vormgeving van een gebouw. Komt er veel of juist weinig licht naar binnen? Gaan er vaak deuren en ramen open? Is er airconditioning? Allemaal zaken die van invloed zijn op de juiste keuze voor een bepaalde plant.

Ook onderhoud is een punt om rekening mee te houden in een beplantingsplan. Je wil natuurlijk voorkomen dat je de hele dag bezig bent met water geven en bemesten van planten. Cactussen zijn bijzonder geschikt voor een kantoor waar de medewerkers geen groene vingers hebben. Ze vragen weinig water en gedijen goed in een zonnige omgeving. De hedera heeft ook weinig verzorging nodig, deze plant houdt weer meer van een schaduwrijke plek.

Nog beter wordt het als een plant zowel een luchtzuiverende en gezonde werking heeft én daarbij ook weinig onderhoud vraagt. De sanseveria is nagenoeg onverwoestbaar en heeft een uitstekende luchtzuiverende werking. Ook de parapluplant is een aanrader doordat deze onderhoudsarm is en de luchtvochtigheid meer verhoogd dan andere planten.

Populair is ook de goudpalm die zeer goed is in het aanmaken van zuurstof en filteren van schadelijke stoffen. Een absolute winnaar is aloë vera. Deze uitheemse plant zuivert niet alleen de lucht van chemicaliën, maar levert ook weinig onderhoud. Ook heeft aloë vera een unieke eigenschap: als de bladeren bruine vlekken krijgen, betekent dit dat de lucht verontreinigd is. Handig!

Verrijdbare bakken

We kennen allemaal de traditionele – vaak witte – plantenbakken die centraal in een ruimte worden geplaatst. Maar er zijn veel meer mogelijkheden om een groen kantoor te realiseren. Kies bijvoorbeeld voor een mooie plantenbak in een kleur die past bij de huisstijl van een onderneming. Ook een verrijdbare bak is een aanrader. Zeker in een tijd waarin kantoren niet meer elke dag volledig bezet zijn, kan het handig zijn de plantenbak te kunnen verplaatsen. Zo staat het groen steeds bij de werkplekken die in gebruik zijn en blijven ze hun functie vervullen. Daarnaast kun je de verrijdbare bakken ook gebruiken om een afscheiding te maken.

De plantenwereld is ook aan trends onderhevig. Op dit moment zijn hangplanten een ware hit. Voordeel is vooral dat deze weinig ruimte in beslag nemen. Ook groen aan de muur is populair. Dat hoeft niet een pot te zijn, ook een mosschilderij of moswand dragen bij aan een groene uitstraling. Extra handig: een moswand of – schilderij zorgt voor geluidsdemping en daarmee voor een betere akoestiek. Denk ook eens aan een plantenwand met luchtzuiverend groen. Goed voor de akoestiek, de gezondheid én de uitstraling van een gebouw.

Thuis in het groen

Door de coranacrisis werken we op dit moment veel thuis of hybride. Vergeet daarom ook niet de thuiswerkplek in te richten met groen. Dat kan natuurlijk met dezelfde soorten die geschikt zijn voor kantoren, maar een grote plant op je bureau is wellicht geen aanrader. Kies dan voor wat kleinere plantjes zoals een klimop. Deze heeft weinig verzorging nodig en blijft altijd groen. De plant groeit wel snel, dus af en toe snoeien is geen overbodige luxe. Ook een gatenplant is zeer geschikt voor de thuiswerkplek. Veel eisen heeft deze plant niet: hij kan zowel in het licht als in het donker staan en hoeft maar eens per week water te krijgen. De gatenplant groeit flink en is geschikt als hangplant, handig voor bovenop een kast.

Of het nu op kantoor is of thuis, planten hebben volop voordelen. Nog los van alle gezondheidsvoordelen, is ook de sfeer die groen uitstraalt belangrijk. Het heeft een ontspannende werking en geeft gezelligheid.

Nieuwsbank banner