Trends & meer

Elastische vloeren beschadigd? Denk aan renoveren!

Er waren tijden dat elastische vloeren zoals pvc, linoleum en rubber na enkele jaren gebruik vrijwel standaard werden gesloopt. Butsen, krassen en andere beschadigingen: op een gegeven moment was de vloer op. Maar die tijden zijn veranderd.

Tegenwoordig kunnen deze vloeren met gemak nog één of meerdere ronden mee. Een diepe reiniging of een renovatie helpt deze zogenaamde resilient floors of gladde vloeren (alle harde vloerbedekking, behalve tegels of hout) er over het algemeen weer bovenop. Milieubewust. Want niet alleen scheelt dit het gebruik van kostbare grondstoffen, ook de werkzaamheden zelf kunnen tegenwoordig duurzaam gedaan worden, zonder chemicaliën te hoeven gebruiken.

Creatieve oplossingen

Het mooie van deze manier van renoveren is dat de oorspronkelijke vloer ook nog eens een compleet ander uiterlijk kan krijgen. Immers: de toplaag kan gekleurd worden met iedere denkbare RAL-kleur. Sterker nog, deze methode biedt nog veel meer creatieve mogelijkheden. De elastische vloeren kunnen bijvoorbeeld helemaal in een huisstijl worden vormgegeven, inclusief logo’s. Maar het is ook mogelijk om bewegwijzering in een gebouw rechtstreeks op de vloer aan te brengen.

Dat elastische vloerbedekking tegenwoordig nog in grote aantallen vervangen wordt, komt omdat dit soort nieuwe renovatiemethoden – waarbij de vloer vanaf het begin weer wordt opgebouwd – nog te weinig bekend is. Zowel bij verwerkers als bij opdrachtgevers. Menig opdrachtgever zet het vervangen standaard in het bestek. Over eventuele renovatie wordt niet nagedacht.

Net als houten vloeren

Van een houten vloer weet iedereen al tientallen jaren dat er van tijd tot tijd onderhoud nodig is. De standaard procedure bij parket: schuren en daarna voorzien van een olie of een lak. In feite is diezelfde methode ook bij de renovatie van gladde vloeren van toepassing. Niet alleen is het een goedkoper alternatief, ook de CO2-footprint valt een stuk lager uit. En het scheelt ook nog eens in tijd. Allemaal voordelen, kortom.

Renoveren van vloeren betekent dat de oorspronkelijke vloer gewoon blijft liggen. Die hoeft dus niet verwijderd te worden, waarna vaak een egalisatieronde volgt. Pas daarna kan het leggen  beginnen. Dat scheelt organisaties investeren in arbeidskrachten en machines om het vervangen mogelijk te maken. Daar gaan heel wat uren in zitten, en tijd is geld.

Vloer snel beloopbaar

Er kan veel sneller gewerkt worden. Dat is fijn voor de verwerker, want zo kan hij meer opdrachtgevers tevreden maken. Maar het scheelt ook de opdrachtgever. Want een vloer is na renovatie relatief snel weer beloopbaar, terwijl er bij vervanging veel meer werk en tijd gemoeid is.

Dat fabrieken, bedrijven, zorgorganisaties en scholen het liefst zo weinig mogelijk stil staan, is evident. Door te repareren is de downtime een stuk lager dan bij een volledige vervanging. Dus kan de productie – in welke vorm dan ook – weer snel opgepakt worden. Een voorbeeld: het vervangen van de vloer van een operatiekamer kan wel 1,5 tot 2 weken duren, wordt dezelfde vloer gerenoveerd en gerepareerd, dan kan die na twee dagen alweer in gebruik worden genomen.

Schuren in plaats van chemicaliën

Ook elastische vloerbedekking kan geschuurd worden, net zoals dat wordt gedaan met houten vloeren. Door met de juiste schuurmachines en -korrels de bovenlagen weg te halen, ontstaat een vlakke laag. Daarop kan de vloer dan weer opgebouwd worden. Afwerking gebeurt met een coating – die dus in talloze kleuren en kleurvarianten kan worden aangebracht – en een toplaag. Die laatste zorgt voor slijtweerstand.

En: renoveren is ook nog eens duurzaam. Minder gebruik van (grond)stoffen, minder gebruik van chemicaliën, minder afval: het renoveren van pvc-, rubber- en linoleumvloeren heeft vele voordelen voor het milieu.

Meer informatie

Nieuwsbank banner