Trends & meer

Toename duurzaam gebruik van meubels op kantoor en in bedrijf

Er waren tijden dat het heel gemakkelijk was. Kwam er een nieuwe medewerker in dienst? Dan kreeg de facilitair verantwoordelijke de opdracht om te zorgen voor een nieuwe werkplek. Bureau, bureaustoel? Alles werd nieuw aangeschaft. En was er eens een keer een kantoormeubel stuk, dan werd het kapotte exemplaar vervangen.

Tegenwoordig is dat anders, want ook als het gaat om kantoormeubilair valt de keuze steeds vaker op hergebruik. Duurzaamheid en milieubewust werken en inkopen: het is niet uitsluitend kijken naar de cv-installatie, de aanschaf van elektrische auto’s of het leggen van zonnepanelen op het dak. Producenten  van kantoormeubel spelen op verschillende manieren in op deze hang naar duurzaamheid of zij zijn eigener beweging al duurza(a)m(er) gaan produceren.

Zo heeft Ahrend sinds eind 2021 een zogenaamde Circulaire Hub in Veghel. Samen met Gispen en Presikhaaf Schoolmeubelen en andere ontwerpers, producenten en leveranciers van meubilair bundelt het bedrijf hier de kennis over hergebruik van meubelen, maar ook over verschillende leaseconstructies van (kantoor)meubilair.

Voor 2030 circulair

De deelnemende bedrijven aan de Circulaire Hub zeggen het voortouw te willen nemen om – samen met de rijksoverheid – te komen tot een volledig circulair inkoopbeleid. Dat streven moet volgens de overheid voor 2050 gestalte krijgen, maar Ahrend en consorten willen voortgang maken. Volgens hen moet nog voor 2030 – dus binnen acht jaar – de handel in kantoormeubilair alleen nog circulair gebeuren.

De initiatiefnemers zetten hiermee een nieuwe stap in de ambitie naar een volledig gesloten businessmodel, met hergebruik van afval- en reststromen. Tot 50.000 meubels moeten zodoende een nieuw of langer leven krijgen. Reparatie moet in veel gevallen nieuw produceren vervangen. Daarbij spreken ook nog eens van een CO2-reductie van zeker 40 en misschien wel 90 procent.

Refurbishen

De bedrijven willen in de Circulaire Hub grote aantallen meubilair revitaliseren. Bob Stamhuis spreekt van verschillende mogelijkheden. “Denk aan herstofferen van bureau-, vergader- of wachtstoelen, het repareren van de elektrische elementen of het vervangen van beschadigde bladen van bureaus of tafels.” Dit zogenaamde refurbishen is in de computerbusiness al heel gewoon en wordt ook bij bijvoorbeeld mobiele telefoons en andere apparaten al veelvuldig toegepast. De bestaande apparaten krijgen daarbij een opknapbeurt, waarbij de onderdelen die nog gewoon functioneren gehandhaafd blijven of worden schoongemaakt en kapotte of versleten onderdelen worden vervangen. In het geval van computers en telefoons volgt ook een softwarematige schoonmaakbeurt.

Ahrend en de andere initiatiefnemers hebben in de Circulaire Hub ook opslagruimte opgenomen. Deze 12.000 vierkante meter kan worden ingezet als tijdelijke of permanente opslag, bijvoorbeeld bij verhuizingen van meubilair bij bedrijven. Maar de Hub wil ook bestaand meubilair van bedrijven en bijvoorbeeld ook scholen terugkopen en hier stallen, zodat de stoelen, tafels en andere meubels kunnen worden opgeknapt voor een volgende ronde. Door voor Veghel te kiezen als standplaats, willen de bedrijven zich niet uitsluitend richten op Nederland, maar ook op België, Duitsland en Frankrijk als markt.

Recyclen

Ook het oorspronkelijk uit Noorwegen afkomstige Flokk heeft duurzaamheid volgens eigen zeggen al lang hoog in het vaandel. Het bedrijf heeft als doel om met meer dan 60% gerecyclede materialen te werken voor haar productie. De laatste cijfers die Flokk publiceert, melden dat ze 559 ton gerecycled plastic gebruikten in 2018. Voor dit jaar spreken ze de ambitie uit om 1000 ton te halen. Flokk geeft vijf punten om aan te denken als de keuze voor milieuvriendelijk – en dus duurzaam – meubilair wordt overwogen.

Ten eerste spoort het aan om op zoek te gaan naar producten die gemaakt zijn van gerecyclede en recyclebare materialen. Daarbij wordt gewaarschuwd dat het bij meubelstukken vaak gaat om verschillende materialen die onherroepelijk aan elkaar zijn gelijmd of gebonden. Dat betekent dan ook volgens Flokk dat zelfs als de verschillende materialen op zichzelf te recyclen zijn, het onwaarschijnlijk is dat ze ook daadwerkelijk worden gerecycled. Zo kan een bureau bijvoorbeeld een niet recyclebaar afwerking hebben en een stoel kan een zitting bevatten met schuim dat aan de basis is vastgelijmd. Volgens Flokk zijn claims van fabrikanten vaak niet haalbaar of te bewijzen. Zelf zegt de fabrikant veel producten te ontwerpen voor demontage en bijvoorbeeld stiktechnieken te gebruiken die ze in staat stelt om zitkussens bij elkaar te houden zonder lijm te gebruiken. Produceren juist met recycling in het achterhoofd.

Let op levensduur, chemicaliën en VOC’s

Een andere duurzame manier van projectinrichting is het gebruik van materiaal dat lang meegaat. Daarnaast adviseert Flokk om te kiezen voor stoelen die geen chemicaliën en vluchtige organische stoffen (VOC’s ) bevatten. En als laatste wijst het nog op een ondergeschoven kindje: de verpakking waarin de meubels worden geleverd. Ook daar moet aandacht voor het milieu bij zijn, vindt Flokk.

Flokk werkt overigens samen met het Nederlandse bedrijf Opnieuw uit Buitenpost, gespecialiseerd in circulaire oplossingen voor werkomgevingen. Dat levert bijvoorbeeld gerefurbishte bureaustoelen, zowel in koop als huur. Hier zijn ook andere gerecyclede en gerefurbishte producten te koop, van armsteunen voor bureaustoelen tot armen om TFT-schermen aan te bevestigen.

Een ander bedrijf dat zich op circulariteit richt, is Triboo. Dat levert onder meer circulaire zit-stabureaus. Het gaat zelfs nog een stap verder, door ook zit-stabureaus aan te bieden die niet-elektrisch van zit- naar stastand komen. Niet met behulp van een slinger (zoals bij andere fabrikanten), maar door het bureaublad naar boven te tillen. Dit gaat op zo’n lichte manier dat iedereen het kan. Het bureaublad kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals oud cd-hoesjes en ander materiaal dat anders als afval zou worden afgevoerd.

Deskundige Marc van der Heijden: “Nog elke dag worden er bureaus uitgerust met zware massieve bladen gemaakt van spaanplaat. Gemiddeld wegen deze bureaubladen in een afmeting van 1600x800mm ongeveer 25 kilo. Met Greengridz-bureaubladen weegt hetzelfde blad met betere eigenschappen nog maar 7 kilo.” Op die manier kan het zit-stabureau van Triboo nog gemakkelijker functioneren. Greengridz wordt ook gebruikt als paneel bij meubelen, kasten, schuifdeuren en akoestische panelen.

Nieuwsbank banner