Trends & meer

De juiste zonwering essentieel bij verduurzamen kantoor

Met de klimaatverandering stijgt niet alleen de temperatuur, maar ook de belangstelling voor raambekleding. De focus van gebouwbeheerders ligt steeds meer op functionele binnenzonwering die de werkomgeving comfortabeler én energiezuiniger maakt.

In de huidige markt is er steeds meer aandacht voor het energiezuiniger maken van de werkomgeving. Comfort speelt daarbij een belangrijke rol: naast goede ventilatiemogelijkheden is er in toenemende mate behoefte aan oplossingen om beeldschermreflecties tegen te gaan en de werkprestaties van medewerkers te verbeteren. Dat gespecialiseerde binnenzonwering en beglazing van groot belang is voor een aangenaam kantoor, dringt steeds meer door. “Voorheen moest technische zonwering het vaak afleggen tegen producten die bedrijven mooi vonden, maar mindere prestaties leverden. Nu zien we juist het omgekeerde gebeuren”, constateert deskundige Bart Burger. “Er is steeds meer belangstelling voor producten die bijdragen aan energiebesparing en zodoende echt functioneel van aard zijn.”

Té veel licht werkt contraproductief

Met andere woorden: facilitair verantwoordelijken prefereren goede technische prestaties boven de esthetische kwaliteiten van zonwering, zowel vanuit duurzame als economische motieven. Goede binnenzonwering draagt veel bij aan de isolatie van de ruimte, want het houdt niet alleen de zon tegen, maar daarnaast ook de warmte buiten. Beide eigenschappen zijn bevorderlijk voor de werkproductiviteit van de medewerkers in het gebouw. Vooral omdat het ook nog een ander probleem oplost: de storende reflecties op beeldschermen. Té veel licht in de werkruimte zorgt ervoor dat mensen zich moeten inspannen om zich te kunnen concentreren en teksten op hun scherm goed te kunnen lezen. Dit is niet alleen nadelig voor het prestatievermogen, maar veroorzaakt ook met grote regelmaat gezondheidsklachten als hoofdpijn, oogproblematiek en vermoeidheid. Met de juiste zonwering kan tot wel negentig procent van de warmte worden geweerd. En dat terwijl er wél doorzicht naar buiten mogelijk blijft en de reflecties van de schermen wordt weggenomen.

Contrast in de ruimte creëert rust

Daarbij zorgt de lichtfiltering van veel technische zonweringssystemen ervoor dat er een goed contrast in de ruimte ontstaat, waarmee rust op de ogen wordt gecreëerd. Medewerkers hebben hierdoor minder snel last van hoofdpijn en vermoeidheid. Zodoende levert de zonwering een grote bijdrage aan het bereiken van een fijne werk- of leeromgeving én een lager ziekteverzuim. En het is nog duurzaam ook. Met de juiste zonwering en beglazing blijft  de temperatuur op de werkplek op zomerse dagen onder een bepaald niveau, waardoor de airco’s minder hard hoeven te werken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook een stuk zuiniger. Mede door maatschappelijke druk hebben veel vastgoedontwikkelaars doelstellingen om energiezuiniger met hun pand om te gaan. Iets wat vijf jaar terug zeker nog niet altijd het geval was. Daarbij geldt dat elke mogelijke oplossing die hieraan bij kan dragen de belangstelling heeft. Ook de bewustwording rond dit onderwerp groeit, merkt Burger. Dat heeft zijn uitwerking op het versneld uitvoeren van deze duurzame ambities.

Optimale balans tussen hoge prestaties en sfeer

Al deze facetten maken dat veel bedrijven afstappen van jaloezieën of houten lamellen die sfeer brengen op kantoor, en de voorkeur geven aan producten die op technisch vlak uitblinken. Binnenzonwering wordt volgens Burger ook steeds meer gezien als onmisbaar onderdeel van de buitenschil van het pand; een essentieel element dat medewerkers of leerlingen van een school beschermt tegen invloeden van buitenaf.

Dat betekent overigens niet dat de zonwering altijd louter functioneel is. Vaak is het zoeken naar de optimale balans tussen hoge prestaties en huiselijkheid, stelt Burger. Soms twijfelen facilitair verantwoordelijken bijvoorbeeld tussen glasfolie en glasvezeldoek en kiezen voor dat laatste, omdat het dezelfde warmtewerende eigenschappen heeft – maar dan weer geen doorzicht naar buiten. In hoogbouwsituaties wordt doorgaans juist veel waarde gehecht aan het behoud van het zicht naar buiten, zodat de mensen in het gebouw geen last krijgen van een opgesloten gevoel. Welke keuzes er gemaakt worden hangt, kortom, sterk af van de situatie. 

Slimme zonweringsystemen in opmars

Naast een groeiende vraag naar technische zonwering is er ook steeds meer behoefte aan automatisering. Waar het tien jaar geleden nog heel gebruikelijk was om zonwering op kantoor met de hand te bedienen in afzonderlijke ruimtes, wordt deze nu steeds vaker door het hele gebouw gekoppeld, draadloos bediend en voorzien van intelligentie. Daarbij kunnen ze worden afgesteld op de stand van de zon en de geveloriëntatie, voor optimale lichttoetreding. Slimme, tijdsgestuurde  zonwering sluit aan bij de maatschappelijke trend van gemak en comfort, maar zorgt er ook voor dat temperatuur en lichtinval zo goed mogelijk kunnen worden gemanaged. Dit is immers niet langer afhankelijk van menselijke invloeden. In de winter fungeert de zonwering als een ‘reddingsdeken’ wanneer deze ’s avonds automatisch sluit. Zo ontsnapt er gedurende de nacht geen warmte via het glas en stijgt de isolatiewaarde aanzienlijk. ‘s Zomers is het juist slim om de zonwering zó in te stellen dat deze overal in het pand vanzelf opengaat bij zonsondergang, zodat de warmte uit het gebouw kan ontsnappen.

Ondanks het gemak en de voordelen van dit soort domotica op kantoor, blijft het volgens Burger wenselijk dat medewerkers de zonwering ook nog gewoon handmatig kunnen blijven bedienen. Mensen vinden het nu eenmaal fijn om zélf de controle te houden over de hoeveelheid licht die binnenvalt in hun werkruimte – en geef hen daarin eens ongelijk.

Nieuwsbank banner