Trends & meer

Hoe ideale werkplek te creëren voor ideale medewerker?

Heel wat CEO’s, HR-verantwoordelijken, managers en rekruteringsspecialisten zullen het ongetwijfeld beamen: in de afgelopen 10 jaar hebben er zich heel wat veranderingen op de arbeidsmarkt voltrokken. De uitdaging groeide om de perfecte kandidaat te vinden voor invulling van vacatures en verhoging van human capital. De ideale werkplek creëren voor medewerkers helpt, maar hoe doe je dat?

Momenteel staat de werknemer meer dan ooit in een luxueuze positie. Potentiële kandidaten staan niet zomaar meer te springen voor de allermooiste functie. Nu verwachten ze veel meer. Een sprong in het diepe of een nieuwe carrière wordt pas écht interessant voor de sollicitant als deze functie matcht met een ideale werkplek. Maar wat is dat dan: zo’n ideale werkplek? En hoe creëer je die dan voor de ideale werknemer?

Focus is verlegd van uitdagende functie naar sexy werkomgeving
Pakweg 10 jaar geleden waren sommige werkgevers ervan overtuigd dat “werknemers maar moeten willen werken”. Die tijd is helaas al een hele poos voorbij. Tegenwoordig ligt de focus niet langer op een uitdagende job bij een boeiend bedrijf. Medewerkers willen geprikkeld worden. Is jouw bedrijf wel sexy genoeg om er te werken? Welke meerwaarde bied je? De huidige werknemer heeft niet alleen een gezonde zin voor ambitie, maar verwacht meer. Hij wil doorgroeimogelijkheden, toekomstperspectief, een duurzame omgeving, inspirerende ideeën, een ontwikkelingsplan op maat … en liefst nog een fantastisch loon als kers op de taart. Maar ook daar blijft het niet bij. Moderne bedrijven bieden meer dan een competitief salaris. Een aantrekkelijk aanbod vertaalt zich ook naar teambuildings, happy hours, een mand met vers fruit, een sportzaal, hilarische vrijdagmiddagborrels, glijdende werktijden, thuiswerk, enzovoort. De werkgever van vandaag speelt in op die nieuwe trend. De creatie van een formidabele werkplek is niet langer een overbodige luxe. Integendeel. Een werknemer die niet tevreden is over zijn werkplek presteert minder, verhoogt het ziekteverzuim of solliciteert elders. Bijgevolg is het meer dan ooit een must om een aangename werkplek te organiseren. Het verhoogt je omzet, verbetert je resultaten en bovendien zorg je voor een opvallende employer branding. De creatie van zo’n ‘ideale werkplek’ kan op verschillende manieren.

Haal voldoende daglicht naar binnen
Geen enkele werknemer zal enthousiast worden bij een rondleiding die eindigt bij een donkere werkplek met zwak kunstlicht. Onderschat zeker het belang niet van voldoende daglicht. Helder licht zorgt er niet alleen voor dat je medewerkers hun werkzaamheden prima kunnen uitvoeren en ongelukken vermijden. Natuurlijk daglicht doet meer dan dat. Licht stimuleert het menselijk lichaam om vitamines aan te maken. Daarnaast zorgt een streepje licht er ook voor dat we ons fitter, energieker en vrolijker voelen om aan onze dagtaken te beginnen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat licht ons bioritme stimuleert. Doordat we ons overdag beter in ons vel voelen, slapen we ’s nachts vaster. Dankzij natuurlijk licht wordt ons humeur optimaal, evenals ons leervermogen, eetpatroon en onze lichaamstemperatuur.

Dat betekent dus ook dat onvoldoende licht leidt tot lichamelijke klachten, stress, concentratiestoornissen en slaapproblemen. Medewerkers die gevoelig zijn aan de effecten van natuurlijk licht kunnen plots te kampen krijgen met depressieve gevoelens. Zeker in het najaar valt het op hoeveel mensen worstelen met een (winter)depressie. Wie verzuim drastisch wilt beperken, gooit dus maar beter de gordijnen open!

Een rustige werkplek verhoogt de concentratie
Het is niet altijd evident om een rustige werkplek te creëren in grote of middelgrote bedrijven. Iedereen kent het beeld van gigantische werkeilanden, roodgloeiende telefoons, medewerkers die rondwandelen en vragen stellen aan hun collega’s. Hoewel iedereen op het eerste zicht druk bezig lijkt, kan het omgekeerde waar zijn. Omgevingslawaai en geluiden zorgen ervoor dat de concentratie van werknemers drastisch vermindert. Zeker hooggevoelige personen kunnen hier hinder van ondervinden. De telefoon van je naaste collega rinkelt, je pikt een deel van het gesprek op en voordat je het weet, brengt het gesprek je bij een herinnering aan je zomervakantie, enzovoort.

Een rustige werkplek daarentegen verhoogt je aandacht. Medewerkers slagen erin om meer taken uit te voeren in een kortere tijdspanne. Daarnaast is er minder kans dat ze fouten maken of zaken vergeten. Uiteraard is het voor kleinere bedrijven gemakkelijker om rustige werkplekken te organiseren dan voor grotere organisaties. Daarom kiezen steeds meer werknemers voor een (noice cancelling) koptelefoon om mee te werken. Op die manier blijven ze beter gefocust op hun dagelijkse bezigheden en worden ze niet zo gemakkelijk meer afgeleid. Ze blijven als het ware in the zone.

Een rustige werkplek betekent ook mentale rust. Die rust kan je enkel realiseren als alle clutter van je desk is verwijderd. Met andere woorden: hoe opgeruimder je bureau is, hoe beter en sneller je zult presteren. Het is uiteraard afhankelijk van de persoonlijkheid van je medewerker. Probeer toch om werknemers te stimuleren om hun werkplek zo ‘clean’ mogelijk te houden.

Haal de natuur naar binnen
Tegenwoordig zie je ze steeds meer: de groene kantoren. Aangezien de moderne werknemer meer van zijn job verwacht, wil hij ook het gevoel krijgen dat hij zich helemaal thuisvoelt. Zo’n comfortabel gevoel stimuleer je door de aanschaf van voldoende planten. Volgens een studie van de technische universiteit van Sydney hebben planten een gunstige invloed op het stressniveau van werknemers. Ze zorgen ervoor dat het stressniveau afneemt. Zo had maar liefst 37% minder last van spanning en angsten. 58% had minder last van depressie of neerslachtige gevoelens. Ook gevoelens van boosheid of vermoeidheid nemen drastisch af. Bovendien zorgen planten ook voor een zuivere lucht, wat de concentratie van je personeel ook weer ten goede komt.

Heel wat bedrijven gaan nog een flink stapje verder bij het binnenhalen van groen. Naast traditionele kamerplanten, kiezen organisaties ook vaak voor volledige groene wanden. Dat zijn kantoormuren die helemaal bedekt zijn met mos of ander groen. Zulke wanden zorgen niet alleen voor een adembenemend, esthetisch resultaat, maar ze ontwikkelen ook een gevoel van rust. Bovendien zorgt zo’n groene omgeving ervoor dat je medewerkers een creatieve boost krijgen.

Creëer inspirerende ruimtes
Uiteraard zorgen planten, groene wanden en natuurlijk daglicht al voor voldoende inspiratie. Maar er bestaan meerdere technieken om een maximum aan inspiratie uit je medewerkers te halen. Zo installeren heel wat organisaties cosy hoekjes met aparte, comfortabele fauteuils en geluiddempende panelen. Hier en daar een kleurrijke eyecatcher doet ook al wonderen om een unieke sfeer te garanderen. Ook afbeeldingen, foto’s of posters met een verhaal geven je werkruimte een aparte uitstraling. Naast prenten, kan je ook citaten ophangen. Persoonlijke prints stimuleren altijd de creativiteit van medewerkers. Een kantoor met aparte plekjes waar de medewerkers even tot rust kunnen komen tijdens een pauzemoment hebben een inspirerend effect. Op zulke plekken komen de allerbeste brainstormsessies tot stand. Een zitzak, een zachte poef, een hangmat, een vloerkleed of een (hangende) kuipstoel stimuleren het gevoel van cocooning en leveren gunstige resultaten.

Nieuwsbank banner