Terreinbeheer

Terreinbeheer

De grond rondom een gebouw wordt aangeduid als het terrein. Terreinbeheer is een ruim begrip en alles op het terrein kan hieronder vallen: cameratoezicht, prullenbakken, parkeerplaatsen, fietsenberging, sproei installatie, buitenverlichting, bewegwijzering, brievenbus, hekwerk, toegangspoorten, parkeersysteem. Voor de meeste van deze onderwerpen verwijzen we door naar de andere dossiers op het kenniscentrum.


Facilitair

Het terrein rondom het gebouw moet er netjes bij liggen. Het moet tevens aan de wensen en eisen van de organisatie en de omgeving voldoen. Duurzaam terreinbeheer kan binnen de MVO-doelen vallen en werkt kostenbesparend. Het terrein is tevens een visitekaartje van een bedrijf en kan bijdragen aan een positief imago. Het onderhouden en aanleggen van het terrein is een van de verantwoordelijkheden van het facilitair management. Daartoe behoort niet alleen de parkeerruimte maar ook de groenvoorziening rondom het gebouw. Meer informatie hierover is te vinden in het dossier bedrijfstuinen.

Het terreinbeheer kan zowel intern als extern uitgevoerd worden of in een combinatie van beide. De afdeling facilitair kan bijvoorbeeld een bedrijf aansturen over het onderhoud op het terrein. Maar het komt ook voor dat het externe bedrijf al het onderhoud en ook de signalering doet. Maar het is ook mogelijk dat de afdeling facilitair voor ieder onderwerp een specialist heeft voor het onderhoud.


Terreinbeheer in kaart

Bij de bouw van een gebouw wordt rekening gehouden met het omliggende terrein. De positionering en exacte locatie van nieuwbouw hangt af van veel verschillende factoren. Er moet onder meer rekening worden gehouden met daglicht, toegangswegen, parkeerplaatsen, fietsenberging, ingangen tot het pand, etc.

Parkeren
Denk bijvoorbeeld aan de parkeerplaatsen voor medewerkers, directie en bezoekers. Liggen deze bij elkaar of zijn er afzonderlijke vakken en gebieden wenselijk? Daarnaast moet rekening worden gehouden met een plek voor de fietsberging. Met de opkomst van de elektrische auto, wordt het aanbieden van oplaadpunten op het eigen terrein steeds wenselijker. Voor zowel bezoekers als medewerkers. Hierdoor werk je niet alleen aan goed werkgeverschap maar ook aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Hoofdingang en personeelsingang
Er kan gekozen worden voor een onderscheid tussen de entree voor de bezoekers en de medewerkers. De ingangen zullen qua uitstraling ook verschillen. Personeel zal misschien met een toegangsbadge binnen komen terwijl bezoek bij de receptie uitkomt.

Bedrijfstuin
Om het bedrijf een mooie, goede uitstraling te geven kan er gekozen worden om groenstroken aan te leggen voor bezoekers en medewerkers. Om dit te onderhouden zal soms een sproei installatie geïnstalleerd moeten worden. Tevens zal er groenonderhoud moeten plaatsvinden, al dan niet door een extern hoveniersbedrijf.

Hekwerk
Om het terrein te kunnen bewaken is het aan te raden een hekwerk om het terrein te plaatsen. Hekwerk is er in vele maten, kleuren en stijlen. Uiteraard vraagt dit een poort die toegang geeft tot het terrein. Wegens brandveiligheid zullen er meerdere uitgangen moeten zijn. Zo kan er gekozen worden om een looppoort in het hekwerk te plaatsen, waar medewerkers tevens met hun fiets binnen kunnen komen. Voor de auto’s kan gekozen worden tussen vele hekken maar vooral tussen automatische of handmatige poorten.

Brievenbus
De locatie van de brievenbus is van belang. De brievenbus aan het hekwerk bevestigen is voor de postbode praktisch, maar niet voor de medewerker die dagelijks naar de poort moet lopen om de brievenbus te legen. Omwille van de veiligheid zijn de meeste brievenbussen in de gevel gevestigd.

Laad-los mogelijkheid voor leveranciers
Zorg dat er een duidelijk punt is waar de leveranciers de bestellingen kunnen lossen. Hierdoor voorkom je dat leveranciers hun goederen bij de receptie komen afleveren. Afhankelijk van de grote van de organisatie zal het verschillen van een deur tot enkele laaddokken.

Afvalcontainers
Waar mensen zijn wordt afval geproduceerd, dit afval kan je minimaliseren door goed afvalbeheer. Hiervoor zullen er veelal containers op het terrein geplaatst worden. De meeste organisaties kiezen ervoor deze ‘weg te werken’ door middel van een schot of achter de fietsenberging te plaatsen.

Bewegwijzering
Zie informatie hierover in het dossier Bewegwijzering.


Normen, wet- en regelgeving

Artikel 461 van het wetboek strafrecht geeft aan dat onbevoegde geen privéterrein mogen betreden en hier onder andere een boete voor opgelegd mogen krijgen.