Schoonmaakartikelen

Schoonmaakartikelen

Schoonmaakartikelen zijn alle producten die gebruikt worden bij het schoonmaken en reinigen van een ruimte. Bij de meeste organisaties en schoonmaakbedrijven worden professionele middelen gebruikt. Dat varieert van viscosedoeken tot afvalbakken.


Facilitair

Een schone werkomgeving is van groot belang voor het welzijn van de medewerkers. Daarnaast laat een schoon gebouw een betere indruk achter bij bezoekers. Goede schoonmaakartikelen zijn dus essentieel. Het facilitair management zorgt ervoor dat de schoonmakers de juiste middelen tot hun beschikking hebben. Indien de schoonmaak wordt uitbesteed, waar fm ook nauw bij betrokken is, komt deze verantwoordelijkheid bij het schoonmaakbedrijf te liggen.


Soorten

Schoonmaakdoeken

– Non Woven sopdoek: dit zijn goedkope doeken die bestendig zijn tegen chemicaliën en gedesinfecteerd kunnen worden. Ze kunnen gewassen worden op 45 graden maar worden vaak maar eenmalig gebruikt.
– Microvezel: deze doeken zijn te gebruiken voor veel verschillende oppervlakten en hebben een grote vuil- en vochtopname. De doeken kunnen veelvuldig gewassen worden tot 95 graden, waardoor bacteriën worden gedood. Deze doeken bestaan in veel verschillende kleuren en motieven, waardoor schoonmaken met kleurcodering mogelijk wordt.
– Zeemdoek: de zeemdoek heeft een verhoogde vochtopname en maakt oppervlakten streeploos schoon. Doordat de spons tot 90 graden gewassen kan worden is hij meerdere malen te gebruiken.
– Antibacteriële doek: door de speciale structuur van de doek hebben de bacteriën geen mogelijkheid om te nestelen en/of uit te breiden. De doeken kunnen gemiddeld 15 keer gewassen worden tot een temperatuur van 260 graden.

Kleurencodes
De doeken zijn ook in verschillende kleuren verkrijgbaar zodat er gewerkt kan worden met een kleurcodering. Bijvoorbeeld: Rood voor sanitair, blauw voor interieur, groen voor de vloeren, geel voor desinfecteer (keukens) en witte doekjes voor alle overige ruimtes/meubels. Bij professionele schoonmaak komen vaak de kleuren van de schoonmaakmiddelen overeen met de kleur doekjes die gebruikt worden. Dit is tevens ook een van de eisen binnen HACCP-schoonmaaknorm. Daarover meer hieronder en in dossier schoonmaak.

Plasticzakken
Vuilniszakken, klikozakken, pendaalemmerzakken, containerzakken. Niet alleen zijn er verschillende benamingen, kleuren en materialen, ook zijn er ontelbare verschillende maten. De maten van de zakken worden in de meeste gevallen in liters aangeduid. 

Werkwagens
Werkwagens zijn qua grootte en indeling sterk afhankelijk van de ruimtes die schoongemaakt moeten worden. Wanneer er veel kleuren gebruikt worden, zullen er meerdere emmers op de wagen moeten passen. Tevens zal de werkwagen in het restaurant een andere indeling hebben dan de werkwagen van de toiletschoonmakers.

Schoonmaakmiddelen
Er bestaan ontelbare schoonmaakmiddelen. Steeds meer bedrijven werken vanuit een MVO -gedachte en deze zullen eerder werken met een schoonmaakmiddel dat milieuvriendelijk is en dus veilig in gebruik. Het mengen van schoonmaakmiddelen kan gevaarlijk zijn. Het is dus van belang nooit meerdere schoonmaakmiddelen te combineren voor de veiligheid van iedereen in de directe omgeving. Voor bedrijven in de horeca is het van groot belang dat de schoonmaakmiddelen niet schadelijk zijn voor het voedselproces.

Schoonmaakmachines
Alle grotere apparaten die gebruikt worden tijdens de schoonmaak, vallen onder deze noemer. Bijvoorbeeld stofzuigers, tapijtreinigers, schrobmachines, veegmachines, hogedrukreinigers, rolvegers en stoommachines.


Hygiëneplan

In dit plan worden de ruimtes die schoongemaakt moeten worden benoemd en omgeschreven volgens de kleurencodering die door de organisatie wordt gehanteerd. Het hanteren van de kleurencodering is verplicht als de organisatie zich aan de HACCP richtlijnen dient te houden. De kleurencodering houdt in dat er een specifieke kleur emmer, doek en schoonmaakmiddel voor een ruimte of object gebruikt wordt. Doorgaans wordt de volgende codering gebruikt omdat deze op de schoonmaakmiddelen is afgestemd: Rood voor sanitair, blauw voor interieur, groen voor de vloeren, geel voor desinfectie bijvoorbeeld in keukens en witte doekjes voor alle overige ruimtes/meubels. Door ook de werkkarren een kleur te geven kan kruisbesmetting tegen gegaan worden.

Daarnaast mogen de artikelen niet van hout of metaal zijn omdat dit voor bacteriële groei kan zorgen wanneer dit nat wordt. Door dit plan weten alle betrokken wanneer welke werkzaamheden uitgevoerd worden en kunnen deze op elkaar afgestemd worden.  


Gedragscode in de schoonmaak

In de Code Verantwoordelijk Marktgedrag is vastgelegd dat niet alleen naar prijs gekeken wordt bij het aanbesteding van werk. Tevens met er gekeken worden naar de kwaliteit van het schoonmaakwerk en de arbeidsomstandigheden waaronder de schoonmaker moet werken. Verder staat de code voor duurzaamheid en MVO met betrekking op het uitbesteden en aannemen van schoonmaakwerkzaamheden.

Als opdrachtgever is het voordeel van de code het toepassen van MVO in de praktijk. Doordat er meer controle is op het aanbestedingsproces zal de prijs in verhouding met de kwaliteit zijn. Het is echter altijd aan te raden periodieke controles te hanteren op contractafspraken, kwaliteit van de schoonmaak en arbeidsomstandigheden. Je bent als opdrachtgever medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van de werkzaamheden en de omstandigheden waaronder deze worden uitgevoerd.

De code is erop gericht dat iedere deelnemer de voordelen eruit kan halen. Als werknemer ga je voor een gezonde arbeidsverhouding, een beter relatie met de opdrachtgever en kwaliteit van het geleverde werk. De code naleven wordt gedaan door zorgvuldig, sociaal, transparant en controleerbaar te zijn. Door de code wordt de schoonmaker meer betrokken bij hun werkzaamheden. De kernwoorden voor de schoonmakers met betrekking tot de code zijn vakkundig en betrokken.


Normen, wet- en regelgeving

VSR-Keurmerk
VSR staat voor Vereniging Schoonmaak Research, deze vereniging heeft in 2015 het VSR-keurmerk geïntroduceerd. Het keurmerk moet zorg dragen dat het VSR-kwaliteitsmeetsysteem (VSR-KMS) op de juiste manier wordt toegepast. Het doel is het behalen van een kwaliteitsstandaard waarmee opdrachtgevers controles kunnen uitvoeren. Daarbij is het belangrijk dat het meetsysteem een onderscheidende factor heeft. Bedrijven die aangemeld zijn krijgen bezoek van een inspecteur die controles uitvoert op administratie en uitvoering.

HACCP is opgenomen in de Nederlandse wetgeving vanuit de Verenigde Staten. Het betekent Hazerd (gevaar)  Analysis (analyseren) Critical Control Points (punten om onder controle te houden).

HACCP wil zeggen dat alle handelingen in een bedrijf worden gecontroleerd op gevaren voor de gezondheid van de consument. Jaarlijks kost het de maatschappij meer dan 450 miljoen euro aan mensen die thuis voedselvergiftiging oplopen. Na de controle wordt gekeken wel factoren een risico vormen en worden hier punten te verbetering en controle voor opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan een vaatdoek die een langere tijd over de kraan ligt en voor verschillende oppervlakte gebruikt wordt.

De volgende bedrijven moeten zich aan de richtlijnen van de HACCP houden:

– Levensmiddelenindustrie, supermarkten, ambachtelijke levensmiddelen sector
– Zorginstellingen, gevangenissen, ziekenhuizen
– Horeca, restaurant, café, snackbar, feestzalen, kantines
– Import en export van levensmiddelen
– Tankstation
– Kleine productiebedrijven zoals een boer die zijn eigen jam maakt en verkoopt.

Iedereen die levensmiddelen produceert en verkoop zal zich moeten houden aan de richtlijnen van de HACCP.

Normen
NEN2075 staat gelijk aan de Europese ISO-EN 13549 waarin een objectief kwaliteitmeetsysteem is vastgelegd voor de schoonmaakbranche.