Raambekleding

Raambekleding

Raambekleding of raamdecoratie is een verzamelwoord van bekleding op, aan, voor en tegen ramen. Van raamdecoratie tot zonwering, alles is mogelijk. Raambekleding zorgt ervoor dat een ruimte van een betere akoestiek kan worden voorzien, maar kan ook zorgen voor verkoeling, schaduw, verduistering, veiligheid, privacy, decoratie en tochtwering. Raambekleding kan op verschillende manieren worden bevestigd.


Facilitair

In Nederland schijnt de zon veel vaker dan we soms denken. Een kleine zestienhonderd zonuren op jaarbasis zelfs. Fijn voor de zonaanbidder, maar de zon zorgt natuurlijk ook voor overlast. Gelukkig kan deze overlast verholpen worden door de juiste raambekleding te plaatsen. Er zijn verschillende soorten raambekleding met allemaal een verschillende bijkomende optie/functie. Raambekleding kan bijvoorbeeld bijdragen aan een gezond en aangenaam binnenklimaat en hierdoor kan er worden bespaard op energie. Het automatisch instellen, het technisch onderhoud, de schoonmaak, de bewassing en de controle op het functioneren loopt via de facilitaire organisatie. De juiste raambekleding kiezen, kan nog een hele klus zijn. Waar dient het voor? Is het puur ter decoratie of heeft het nog andere functies als licht en warmte buiten houden en medewerkers voorzien van schaduw als de zon schijnt? Raamdecoratie is, zoals het woord al zegt, decoratief en zorgt voor sfeer, beleving en aankleding. Zonwering is wat dat betreft wat functioneler van aard. Het weert de zon, houdt daglicht buiten of zorgt voor privacy als het donker is.


Soorten

Raambekleding heeft vaak meerdere functies. Het weren van de zon draagt meteen bij aan een aangenaam binnenklimaat. Ook wordt raambekleding ter decoratie gebruikt in een ruimte.  

Gordijnen
Gordijnen kunnen een ruimte goed aankleden en kunnen wonderen doen voor de akoestiek en het behoud van warmte. Een nadeel van gordijnen is dat ze vaak erg aanwezig zijn en veel ruimte in beslag nemen. Daarbij zijn het echte stofvangers. 

Jaloezieën
Jaloezieën zijn praktisch in het buiten houden van de zon. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en in verschillende maten.  

Rolgordijnen
Rolgordijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Aanzien het stof op een rol is, kan het op bijna iedere lengte worden gemaakt en kan de stof zelf worden geselecteerd.  

Plisségordijnen
Dit zijn geplooide gordijnen die zorgen voor een elegante uitstraling. De gordijnen zijn in verschillende standen van het raam te zetten, zodat je bijvoorbeeld wel naar buiten kan kijken maar niet naar binnen.  

Lamellen
De verticale jaloezieën worden ze ook wel genoemd. De lamellen zijn makkelijk onzichtbaar te maken door ze naar één kant van de rails te schuiven. Het is tevens mogelijk de lamellen elektrisch aan te sturen.  

Vouwgordijnen
Deze komen overeen met een rolgordijnen, alleen vallen de vouwgordijnen trapsgewijs naar beneden. Wanneer het gordijn naar boven wordt gedaan, is het opgevouwen en niet opgerold. Het stof is vaal polyester of katoen en kan hierdoor in verschillende stijlen en motieven geleverd worden. Tevens kan het verduisterend, transparant of semi-transparant geleverd worden.  

Verduisteringsgordijnen
Raambekleding voor je privacy of als zonwering? Zij laten geen licht binnen, zodat het binnen koel blijft en je veel privacy hebt. Ook verduisteringsgordijnen heb je in verschillende soorten en maten.  

Raamfolie
Raamfolie is populaire raambekleding, want het is eenvoudig en makkelijk in onderhoud. Je kunt met raamfolie wel een speels effect creëren en je eigen draai eraan geven. Mogelijkheden zijn divers. Van zonwerend tot veiligheid en van anti-inkijk tot decoratief.  

Shutters
Luiken met horizontale latten die aan de binnenkant aan het kozijn gemonteerd worden. De shutters kunnen met verschillende opties worden geleverd. Automatisch allen verstelbaar, automatisch per shutter verstelbaar, handmatig per shutter verstelbaar en handmatig allen verstellen.


Wet- en regelgeving

Het plaatsen van zonwering in een gebouw kan zonder het aanvragen van een vergunning op grond van artikel 2, onderdeel 8 van bijlage II van het Besluit Omgevingsrecht (Bor).