Presentatiemiddelen

Presentatiemiddelen

De middelen die nodig zijn en bijdragen aan een goede presentatie. Bijvoorbeeld het projectiescherm waarop een PowerPoint presentatie zichtbaar is. Bepaalde middelen kunnen een presentatie net een beetje extra overtuigingskracht. Verder kan door gebruik van deze presentatiemiddelen het menselijk brein informatie beter opslaan. De middelen dienen als echter nadrukkelijk als ondersteuning, de hoofdzaak van de presentatie blijft uiteraard de inhoud.


Facilitair

Tegenwoordig kunnen er bij het geven van een presentatie veel hulpmiddelen gebruikt worden. Bijvoorbeeld een whiteboard, flip-over of digitale borden. Hierdoor wordt het mogelijk om filmpjes en geluidsfragmenten af te spelen en te beluisteren tijdens een presentatie. Het is aan het facilitair management om te zorgen dat de audiovisuele materialen afgespeeld kunnen worden tijdens een presentatie en dat alle overige presentatiemiddelen voorhanden zijn.


Soorten

Borden Krijtbord
Steeds minder in gebruik, maar nog altijd aanwezig op scholen en bij diverse organisaties: het ouderwetse krijtbord, dat met krijt beschreven wordt en uitgewist met een harde, stoffen borstel. Krijtmuren en krijtdeuren zijn echter momenteel weer in opmars.

Flip-over
Bij een brainstormsessie wordt vaak gebruikt gemaakt van een flip-over. Dit omdat de papieren aan het eind mee te nemen zijn. Echter neemt het gebruik van de flip-over sterk af, nu digiborden steeds aangeschaft worden.

Whiteboard
Veel krijtborden zijn in de loop der jaren vervangen door een whiteboard. Dit is een wit magnetisch bord waarop met speciale stiften getekend en geschreven kan worden. Het wissen gebeurt met een wisser, doek en eventueel spray.

Digibord
Het digibord doet zijn opmars in vergaderruimtes en klaslokalen. Een digibord is een groot touchscreenboard dat een verbinding heeft met een beamer en computer. Een vinger of pen fungeert als muis. Hierdoor kan degene die naast het bord staat het besturen. Maar ook schrijven zoals op de voorgaande borden is mogelijk. Het voordeel van het bord is dat je lijnen kan laten verschijnen waardoor het schrijven of tekenen makkelijker is. Vervolgens kan wat op het bord is geschreven opgeslagen worden via de aangesloten computer.

Glasbord
Wanneer je zoekt naar een bord wat op kan gaan in de ruimte kan gekozen worden voor een glasbord. Het bord ziet er strak uit en heeft op het magnetische na dezelfde specificaties.

Beeld
Tegenwoordig is het mogelijk de presentatie te laten ondersteunen door middel van beeld- en geluidmateriaal, ook wel audiovisueel genoemd.

Beamer
Een beamer kan aangesloten worden op een computer, hierdoor krijgt hij het beeldmateriaal aangeleverd wat geprojecteerd moet worden op een muur of scherm. Zorg dat de muur waarop geprojecteerd wordt egaal is. Zorg daarnaast dat de beamer goed en veilig is bevestigd.

Laserpen/Pointer
Om het verhaal en de projectie gelijktijdig te volgen, kan gebruik gemaakt worden van een pointer. Dit is een apparaat wat schijnt met ultraroodlicht waardoor een punt op het scherm zichtbaar wordt. Hierdoor kunnen de aanwezigen volgen over welke afbeelding je het hebt. 

Grootbeeldscherm
Waar presentaties vroeger veelal geprojecteerd werden, worden ze nu steeds vaker zichtbaar gemaakt op een grootbeeldscherm. Deze zijn soms zelfs voorzien van een touchscreen.

Overhead projector
Een overhead projector die door middel van spiegels de tekst op een transparant blad op de muur kan projecteren. 

Informatieborden

Borden waarmee je het bedrijf presenteert en je klanten informeert over alle bijzonderheden. Deze borden kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst.

Narrowcasting

Digitale communicatie en presentatie om informatie over te dragen via beeldschermen.

Trends en ontwikkelingen

Innovatie voor het presenteren heeft direct te maken met het gebruik van de presentatiemiddelen. De technische ontwikkelen maken het mogelijk om nog beter presentaties over te dragen.