Porselein

Porselein

Porselein is een specifieke vorm van keramiek; een fijn en dun soort aardewerk, vervaardigd uit porseleinaarde (kaolien), vermengd met veldspaat en kwarts. Voor het maken van porselein is vakmanschap vereist. Na het bakken wordt het geglazuurd en wederom gebakken. Het is hard, doorschijnend, niet poreus en helder klinkend aardewerk. Alhoewel porselein en aardewerk totaal twee verschillende producten zijn en het onderscheid zit in de samenstelling van grondstoffen en de baktemperatuur, worden beide benamingen hier gebruikt. 


Facilitair

Alle decoratieve goederen en de overige gebruiks- verbruiksgoederen en worden door het facilitair management aangeschaft en beheerd. We kennen natuurlijk het gebruik van porselein in keukens, restaurants en koffiecorners. Dit in de vorm van borden, kommen, kopjes en schalen voor het opdienen van voedsel en drank. Daarnaast als culinair ovenvast porselein, voor het bereiden van voedsel. Voor interieurdecoratie worden voorwerpen als vazen, kandelaars, deurknoppen, bloempotten en kunst (beelden) van porselein of aardewerk vervaardigd. En ons sanitair bestaat natuurlijk uit porselein. Denk aan een toilet; wasbekken, ligbad, bidet of douchebak. Bovendien wordt porselein ook gebruikt voor het vervaardigen van isolatoren (verbindingen tussen hoogspanningskabels, stroomdraden, telefoonkabels en schrikdraad. En in tandtechnische laboratoria worden kronen en bruggen van porselein vervaardigd.


Soorten

In zeer veel landen wordt porselein vervaardigd. Hier een opsomming: China, Japan, India, België, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Nederland, Duitsland, Tsjechië, Polen, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland, Rusland, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Naast de reeds genoemden producten, komen bij bijna alle landen de vazen, kandelaars, serviezen, schalen, borden, lampen, beelden, onderzetters, kannen en beelden voor. De lijst is echter oneindig en soms creëert men in een land producten gerelateerd aan de volkscultuur. Bijvoorbeeld de Keulse pot en de bierpul.


Keuze

Wordt uw servies intensief gebruikt, dan is het advies om te kiezen voor porselein. Het materiaal is harder dan aardewerk. Valt een porseleinen mok, dan springt er een stukje af en verschijnt een witte ondergrond. Bij aardewerk valt er een hap uit de mok en komt er een stenen kleur tevoorschijn. Voor al het butswerk van in en uit de vaatwasser is porselein over het algemeen de beste keus. Een ander verschil is dat porselein veel witter van kleur is dan aardewerk. Dit kan van invloed zijn als u heldere kleuren in uw logo gebruikt. Heldere kleuren op een off witte achtergrond geeft een ‘grauwe’ aanblik. Porselein is wel duurder dan aardewerk. Soms kan door inkoopvolumes een bepaald model mok of ander onderdeel van het servies, zoals borden voor de warme maaltijd, ontbijtbordjes, schaaltjes, soepbord, gebaksbordjes en kop met schotel, worden gekocht die voordeliger zijn dan de aardewerk opties.  


Tips en tricks/trends en ontwikkelingen

–      Hoeveel servies je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal personen dat gemiddeld gebruikmaakt van de koffiecorners en het bedrijfsrestaurant. Maar als vuistregel kun je vasthouden aan vier exemplaren van elk, per persoon.

  –      Ontvang je vaak gasten en geef je etentjes, dan moet aan het servies veel aandacht worden besteed. Je bedoeling is om met het servies al direct een uitstraling van het bedrijf neer te zetten. Een logo van het bedrijf op het servies is zeker te overwegen.

  –      Stel vast vooraf of het porselein/aardewerk vaatwasser bestendig  is.

  –      Schaf je een zeer bijzondere collectie aan, vraag dan of aanvullingen in de toekomst mogelijk zijn.   Hoe duurder de producten zijn, hoe veiliger zij moeten worden opgeborgen. Kijk naar je opslagmogelijkheden


Normeringen en keurmerken

De normale aankoopgarantie is van toepassing of u heeft een bijzondere overeenkomst afgesloten. Er zijn vijf soorten garanties:

1.    De wettelijke ‘garantie’ in de eerste zes maanden na aankoop (dan ligt de bewijslast bij de verkoper). In deze ‘garantieperiode’ kun je zonder meer terug gaan naar de verkoper, die er dan kosteloos voor moet zorgen dat het defecte product gerepareerd moet worden of zelfs vervangen (tenzij er sprake is van een gebruikersfout).

2.    De ‘garantie’ na die periode (gerelateerd aan de levensduur en op basis van de deugdelijkheid van het product).

3.    De fabrieksgarantie (bijvoorbeeld 1 jaar). Het is in de EU-landen niet meer mogelijk dat er geen sprake is van een fabrieksgarantie).

4.    De verkopersgarantie (bijvoorbeeld één jaar bovenop de fabrieksgarantie) (facultatief)

5.    De ‘conformiteitsgarantie’ (minimaal twee jaar). De consument heeft twee jaar het recht om bij de verkoper aan te geven dat het product niet conform het bestelde is)  Voorts bestaan er over de hele wereld musea met zeer belangrijke porseleincollecties, waar allerlei collecties van beroemde merken en oude stukken te bewonderen zijn. Hierop kunnen design- en auteurswetten van toepassing zijn.