Plafondsystemen

Plafondsystemen

Systemen die zorgen voor aankleding van het plafond in allerlei verschillende vormen, maten en kleuren. Een plafond kan in sommige gevallen niet gestukadoord worden of het monteren van een afzuiging gaat gepaard aan het boren van gaten. Door het plaatsen van een systeemplafond hoeft er niks te gebeuren aan het originele plafond. De rasters of klikstrip worden gemonteerd aan de muur met een waterpas waardoor er niet gekeken hoeft te worden naar het plafond. Tevens is het een voordelige oplossing voor het verlagen van een plafond en kan je altijd teruggaan naar het verhoogde plafond door het systeemplafond te verwijderen.


Facilitair

Ieder gebouw heeft een plafond dat in de meeste gevallen bekleed moet worden. Naast het stukadoren kan er gebruik gemaakt worden van systeemplafonds. Het is aan het facilitair management of gebouwbeheerder om zorg te dragen dat deze plafonds geplaatst en onderhouden worden.


Soorten

Verlaagde plafonds zijn plafonds die door middel van een ophang- en een draagconstructie tegen de onderkant van een verdiepingsvloer of een dakconstructie zijn aangebracht, met het doel ruimte tussen constructie en afwerking te verkrijgen.

Behalve uit esthetisch oogpunt worden verlaagde plafonds aangebracht om:

  • Leidingen uit het zicht te brengen;
  • Installaties in te bouwen;
  • Maatverschillen tussen bouwdeling onderling op te vangen, zie ook Vloeren (NL/SfB (23));
  • Akoestiek n ruimten te verbeteren;
  • Thermische isolatie aan te kunnen brengen;
  • Plafondverwarmingselementen op te nemen.

Aluminium plafond
Een aluminium plafond is te gebruiken in iedere denkbare ruimte, zelfs wanneer deze een hoog luchtvochtigheidsgraad heeft. Hierdoor is het plafond af te doen met een sopje waardoor het plafond makkelijk is in onderhoud. Aluminium plafonds zijn in verschillende kleuren en maten leverbaar. Alle panelen zijn demontabel waardoor licht, ventilatie en audio makkelijk in het plafond te monteren zijn en de kabels in het plafond weg gewerkt kunnen worden.

Systeemplafond
Dit plafond bestaat uit plafondpanelen die op een raster van hoofd- en tussenprofielen liggen. Er is een ruime keuze in plafondpanelen qua grote, materiaal en kleur. Er zijn panelen van ontbrandbare steenwol met een vlies toplaag en panelen van hard geperst mineraal met een geverfde toplaag. Beide panelen zijn geluidsabsorberend en isolerend en leverbaar in verschillende structuren, kleuren en maten.

Voordeel is dat de platen makkelijk vervangbaar zijn waardoor er bij een lekkage niet het gehele plafond vervangen hoeft te worden. Het plafond is schoon te maken door het te stofzuigen of af te nemen met een droge tot vochtige doek. Niet te gebruiken in vochtige ruimtes.

Houten plafond
Deze panelen zijn veelal gemaakt van MDF en afgewerkt met een folie, hierdoor is het plafond milieuvriendelijk en kleurecht. Panelen kunnen alleen gebruikt worden in ruimtes met een goede afzuiging.


Trends en ontwikkelingen

Brandveiligheid
De brandwerendheid van het systeemplafond is afhankelijk van het bouwplafond wat er boven zit. Wanneer we spreken over een brandwerend systeemplafond spreken we ook over de waarde van het bouwplafond. Beton heeft goede brandwerende eigenschappen hierdoor voldoen alle plafondplaten. Het heeft een brandweerstand van 90 minuten. Er zijn vele rapporten over de afstanden van de balken en het systeemplafond. Echter zie je vaak dat er gipskartonplaten tegen de balken bevestigd worden en daaronder het systeemplafond gemonteerd wordt. Hierdoor heeft het een brandweerstand van 60 minuten.

NRC Waarde
Nagalm Reductie Coëfficiënt (NRC) waarde laat doormiddel van een score zien hoeveel geluid er geabsorbeerd wordt. Wanneer een plafond een 0 heeft gescoord wordt het geluid volledig weerkaatst. Bij een score van 1 is het plafond 100% absorptie.

Lichtreflectie
Een hoge lichtreflectie zorgt voor een hoge kwaliteit aan licht in een ruimte. Wanneer er spraken is van een lage lichtreflectie zal de lichtarmaturen gaan weerspiegelen waardoor de kwaliteit van het licht verslechterd. Wanneer de lichtreflectie en lichtverspreiding goed afgestemd zijn kunnen er kosten bespaard worden op het gebied van investeringen en elektriciteit.


Wet- en regelgeving

Bouwbesluit.
Een plafondsysteem zal moeten voldoen aan het.

NEN-EN 13964.
Een systeemplafond, zowel de draagconstructie als panelen en lamellen, moet in de basis voldoen aan de Europese norm NEN-EN 13964.

REI30
Wanneer het plafond aan de volgende voorwaarden voldoet zal het als REI30 geclassificeerd worden:

  • Scheidende functie: heeft het plafond het vermogen om het doorslaan van vlammen en gassen tegen te gaan;
  • Dragende functie: hoeveel belasting kan een dergelijk systeem aan bij brand;
  • Isolerende functie: wat doet de thermische isolatie bij verhoogde temperaturen.