Oplossingen

Zonder ventilatie toch virusvrije lucht

Sinds corona om de hoek is komen kijken is er extra aandacht gekomen voor ventilatie. Maar wat nu als u geen goede mechanische ventilatie heeft? Zit er dan niks anders op dan flink de portemonnee te trekken? Gelukkig kan het ook anders! LightAir plug & play luchtreinigers deactiveren virussen en zorgen voor schone en veilige lucht omdat ze ook pollen, bacteriën en (ultra) fijnstof verwijderen uit de lucht. Toekomstproof dus!

Dagelijks praten wij met ondernemers die wel maatregelen willen nemen om hun medewerkers te beschermen tegen virussen, maar niet goed weten hoe. De meesten kijken naar ventilatie maar zien vervolgens op tegen het werk dat dan verzet moet worden en de kosten die daarbij komen. Het alternatief, luchtreiniging, is nog vrijwel onbekend. Door onderstaande vragen te beantwoorden helpen we u om de juiste keuze te maken.

Vraag 1. Voldoet uw ventilatiesysteem aan het bouwbesluit?

Bouwbesluiten veranderen door de tijd en ventilatie eisen daarmee ook. De corona pandemie heeft ervoor gezorgd dat er extra hoge eisen aan ventilatie worden gesteld. Eisen die hoger liggen dan in het bouwbesluit. De eisen in het bouwbesluit zorgen voor voldoende ventilatie om dat te doen waar ventilatie voor bedoeld is: frisse lucht toevoegen om CO2 laag te houden en de luchtvochtigheid gezond te houden.

  1. Ik heb mechanische ventilatie die ik extra op kan schroeven. Dan is dat perfect en hoeft u hier niet in te investeren.
  2. Ik heb mechanische ventilatie die voldoet aan het bouwbesluit. Ook dan hoeft u niet in extra ventilatie te investeren. De extra luchtverversing en bescherming tegen virussen kunt u met luchtreiniging regelen.
  3. Mijn ventilatie voldoet niet aan het bouwbesluit of voldeed aan het bouwbesluit ten tijde van de bouw maar niet aan de huidige bouwbesluit eisen. Investeer eerst in een Kaiterra luchtkwaliteitmeter en meet CO2 en luchtvochtigheid om te zien of extra investeringen in uw ventilatie nodig zijn. Bescherming tegen virussen op korte termijn kunt u met luchtreiniging regelen.

Vraag 2. Wordt de lucht nu gereinigd?

Dat wil zeggen: worden virussen gedeactiveerd, fijnstof en pollen nu verwijderd? Voor bescherming tegen virussen is het goed om virussen zo snel mogelijk te deactiveren. Voor de beste luchtkwaliteit kijken we verder dan alleen het deactiveren van virussen en richten we onze aandacht ook op pollen en fijnstof omdat deze een negatieve invloed op productiviteit en prestatie hebben.

Het reinigen van de lucht kan met een luchtreiniger of met de filters in uw mechanische ventilatie. Als bij u de lucht al gereinigd wordt, dan is het belangrijk om na te gaan welke klasse filter dit is en of het in staat is om fijnstof, pollen tegen te houden en virussen te verwijderen. Virusdeeltjes zijn zo klein als 0,1 micron. Bij luchtfilters staat dit meestal vermeld als de reiniging bij PM0.1. Het is bovendien van belang dat de filters regelmatig gereinigd worden om hun goede werking te behouden.

Ook dit kunt u met een luchtkwaliteitsmeter zelf eenvoudig meten. Koop een meter die u inzicht geeft in het aantal fijnstof deeltjes (PM2.5 of kleiner).

  1. De lucht wordt gereinigd tot PM0.1. Dan zijn extra investeringen in luchtreiniging niet nodig.
  2. De lucht wordt niet goed genoeg gereinigd. Investeer dan in plug&play luchtreinigers met meer dan 99,9% efficiency bij PM0.1. zoals LightAir CellFlow luchtreinigers.

Vraag 3. Wilt u de beste bescherming tegen virusoverdracht?

Personeelstekorten en hoge verzuimkosten zijn een grote zorg voor veel werkgevers op dit moment. Virusoverdracht speelt hierin een grote rol. Helaas heeft u met het deactiveren van virussen niet automatisch de beste bescherming tegen virusoverdracht. Natuurlijk scheelt het enorm als virusdeeltjes snel gedeactiveerd worden, maar onderweg naar uw ventilatie afvoer of een luchtreiniger kan het virusdeeltje nog steeds langs uw neus komen en u besmetten.

Om deze virusoverdracht te voorkomen is er een oplossing nodig die virusdeeltjes in de lucht om u heen al onschadelijk maakt. Als het deeltje dan nog langs uw neus komt, kan het u niet meer besmetten. Deze oplossing noemen we actieve luchtreiniging of virusbescherming. Gebruik hiervoor de gepatenteerde ultra high density ionisatie van de LightAir IonFlow luchtreinigers. De IonFlow is wetenschappelijk bewezen in staat om het risico op virusoverdracht via de lucht met maar liefst 97% te verlagen. In combinatie met de LightAir CellFlow filter luchtreinigers is het risico zelfs nihil. Dit geldt voor corona, oude virussen en nieuwe virussen die in de toekomst nog komen.

  1. Ik wil de beste bescherming tegen virusoverdracht. Kies voor actieve luchtreiniging met LightAir IonFlow.
  2. Nee, dank u. Investeer niet in extra virusbescherming.

Meer informatie

Wij hopen dat bovenstaande informatie u weer een stapje verder heeft gebracht in de besluitvorming rondom virusbescherming. Heeft u nog vragen? Kom dan langs voor een uitgebreide uitleg op onze stand 10.2.5 op de Vakbeurs Facilitair of ga direct naar ademschonelucht.nl/optimale-ventilatie.

Meer informatie

Nieuwsbank banner