Oplossingen

Snel en milieuvriendelijk vloeronderhoud met UV-licht

De vloer van uw kantoorpand of zorginstelling heeft onderhoud nodig, maar moet wél snel weer te gebruiken zijn. Met UV-licht krijgt de vloer een uitstraling die ‘als nieuw’ is, terwijl deze binnen een mum van tijd opnieuw te belopen is.

Voorheen was er geen keuze waar het gaat om vloeronderhoud van gebouwen. Marmoleum en linoleum vloeren werden onderworpen aan polymeren. Bij dit proces gaan er verschillende lagen was over een vloer.

Een arbeidsintensieve en tijdrovende klus, vertelt General Manager Arjan Maatkamp van Decorad Systems bv. “Bij polymeeronderhoud hoort 1 à 2 keer per jaar strippen van de vloer en van nieuwe polymeerlagen te voorzien. Dat is niet alleen behoorlijk arbeidsintensief, (denk ook aan het uit- en inruimen van meubilair) het betekent ook dat je de vloer langere tijd niet kunt gebruiken.”

Het aanbrengen van 3 lagen polymeer neemt grofweg 10 tot 12 uur in beslag. Dit omdat de lagen tussentijds moeten drogen. Na de laatste laag duurt het doorgaans 24 uur voor de vloer weer echt volledig belastbaar is. Niet handig voor scholen, zorginstellingen, vliegvelden en andere drukke locaties. Van al dat polymeren wordt de vloer er uiteindelijk ook niet mooier op. De vloer glimt, wordt vuiler en het resultaat (zeker ook de kleur) is na verloop van tijd niet meer wat de architect of interieurstylist voor ogen had. Daarbij komt dat polymeren ook milieubelastend is, omdat het chemische afvalwater dat bij het reinigen vrijkomt, in het riool terechtkomt.

Producent van marmoleumvloeren Forbo voorziet fabrieksmatig elke vloer al van een UV-lak. En om nu een eind te maken aan het polymeeronderhoud, hebben ze dezelfde techniek beschikbaar gemaakt voor onderhoud op locatie. Vanaf nu is het mogelijk om een vloer weer terug te brengen naar fabriekskwaliteit.

De UV-lak wordt op de vloer aangebracht. Na circa 1 uur droogtijd is de vloer beloopbaar en met de inzet van de portable UV-apparatuur wordt de lak met behulp van UV-licht direct uitgehard. Meteen na dit proces is de vloer weer volledig belastbaar. Los van kwaliteit en snelheid heeft de vloer een geweldige zijdeglans uitstraling en de kleur van de vloer is weer helemaal terug zoals ooit door de architect bedoeld.

DecoRad Systems bv werkt samen met Forbo en levert de UV-apparatuur waarmee de lak kan worden uitgehard. Er zijn zelfrijdende UV-vloermachines die geschikt zijn voor grote oppervlakken, voor kleine ruimten en hoeken of wanden gebruikt de specialist handheld apparatuur. Het bedrijf levert de UV-machines rechtstreeks vanuit de eigen productielocatie in Veenendaal aan klanten over de hele wereld. Ze zijn leverbaar in diverse uitvoeringen en formaten.

Meer informatie
Nieuwsbank banner