Oplossingen

Ratten verjagen met geur

Ratten

In sommige situaties is ratten verjagen een hele snelle en effectieve manier om een rattenprobleem snel onder controle te krijgen. Wil je deze ongewenste beestjes verdrijven dan is dat op dat moment de enige maatregel welke je kunt nemen. Verjagen en vangen zijn twee compleet andere methodes en kunnen niet tegelijkertijd worden uitgevoerd. Je kiest dus bewust voor verjagen of voor vangen. Is het verjagen succesvol afgerond dan kun je enkele rattenkisten plaatsen om een nieuw rattenprobleem in de kiem te smoren. 

Redenen om te beginnen met verjagen zijn:

  1.  er zitten dermate veel ratten dat je snel resultaat moet hebben
  2.  er wordt veel schade aangericht
  3. tegels blijven verzakken
  4. ratten lopen niet in de val
  5. het is een snel terugkerend probleem

Praktijkvoorbeelden ratten verjagen met geur

In de praktijk heb ik inmiddels vele malen ratten verdreven met geur. Er zijn verschillende methodes om de geurverspreiding te doen laten plaatsvinden. Het principe van verdrijven is dat er een vijandige geur rondgaat op het stuk terrein waar je geen ratten wilt hebben. 

Praktijkvoorbeeld 1.

Op een groot landgoed werd door ratten veel schade aangebracht aan dure auto`s van de eigenaar. Er waren op verschillende delen van het landgoed rattenholen te zien. Over een gebied van 15000m² zaten diverse rattenholen, en in bijgebouwen kwam er op veel plaatsen isolatiemateriaal naar buiten. 

Onder de vlonders bij het zwembad en bij de technische voorzieningen waren sporen van ratten. Hier was men bang voor schade aan elektrische bekabeling en uitval van apparatuur. 

De oplossing

In alle rattenholen hebben wij bij in- en uitgangen blokjes gelegd welke waren volgezogen met het verdrijving middel. Rattenholen hebben altijd meerdere in- en uitgangen omdat ratten rekening houden met situaties waarbij ze moeten kunnen vluchten. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je zoveel als mogelijk in en uitgangen kunt vinden. 

Als je blokjes met het geurverdrijving middel in de in- en uitgangen hebt gelegd gooi deze dan zeker niet dicht. Het is de bedoeling dat door de natuurlijke trek de geur door het gangenstelsel wordt getransporteerd. In dit geval was na 1 dag het resultaat al merkbaar. Er werden veel minder ratten gesignaleerd. 

Bij de auto`s hebben wij geurzuiltjes geplaatst en vanaf die dag geen schade meer aan de auto`s. Wij gaan hier elke 3 maanden langs om alles te controleren en bij te vullen. Sinds dag 1 aanzienlijk minder ratten en na 14 dagen waren er geen ratten meer te zien op het hele perceel. 

Praktijkvoorbeeld 2.

Er werd een rat gesignaleerd in een tuin. Deze mensen hebben ons direct ingeschakeld omdat ze bang waren dat er meerdere ratten in de buurt aanwezig waren. Wij hebben daar een grondige inspectie gedaan. In samenspraak met beide buren hebben wij daar ook rond gekeken om te zien hoe en waar de rat zich begaf. 

De uiteindelijke conclusie van onze onderzoek was dat het rattenprobleem bij deze mensen onder de stoeptegels zat van hun schuurtje. Wij hebben daar enkele tegels uit gelicht en kwamen al snel een gangenstelsel tegen van ratten. Uiteindelijk stuiten we op een rattennest waarin jongen lagen van enkele dagen oud. 

De oplossing

Blokjes oase vol laten zuigen met het verdrijfmiddel. Zorg ervoor dat de blokjes echt goed vol zitten. Wij hebben blokjes in het gangenstelsel gedaan, en ook buiten in de in- en uitgangen. Tussen het schuurtje en de muur van het huis waren zand opeenhopingen en holen te zien. Ook daar hebben wij geurblokjes gelegd om zodoende een geheel onaangename omgeving rondom de schuur te ontwikkelen. 

Om te monitoren hebben we de looppaden welke in de tuin zichtbaar waren met zand opnieuw ruw gemaakt en de doorgangen onder de schuttingen door geblokkeerd met zand. Dit hebben wij bewust gedaan om te zien of er nog activiteit van ratten is. 

Deze mensen hadden hun schuur 14 dagen daarvoor opnieuw laten bestraten. Na 14 dagen lag er weer heel veel zand naast. Sinds dag 1 dat wij er het verdrijvingsmiddel hebben gelegd was het probleem opgelost. 

Hier hebben wij geen geur zuiltje geplaatst om te bezien of dit voldoende was. Het bleek voldoende en na een week kon alles weer opnieuw dicht gemaakt worden.

 Bang voor herhaling van je rattenprobleem 

Als je bang bent dat ratten snel terugkomen kun je altijd één of meerdere geurzuiltjes plaatsen. Zorg er altijd voor dat deze geurzuiltjes een centimeter of 30 boven de grond staan en dat de wind er altijd goed bij kan. De geur wordt gedragen door de wind, het is daarom belangrijk dat de wind er ook bij kan komen. Ratten verjagen met geur…..maar met welke geur

Ratten verjagen met geur……maar met welke geur ??

Ratten verjagen met geur doe je effectief met een geurmiddel dat uitvoerig is getest en dat zich reeds heeft bewezen. Dit geur cq verdrijfmiddel is Tupoleum. De NS gebruikt dit middel om konijnen uit de taluds van de spoorwegen te houden. Prorail en Natuurmonumenten werken er ook sinds jaar en dag succesvol mee.

Tupoleum voor het verjagen van ratten werkt fantastisch en is op vele manieren toepasbaar. Let daarbij wel op dat dit geurmiddel niet binnen te gebruiken is.  Tupoleum is te gebruiken voor verschillende diersoorten zoals ratten, muizen, konijnen, steenmarters en wildsoorten. Heb je vragen over de toepassing waarvoor je het wilt gebruiken vraag het dan gerust hieronder in het reactieveld. 

Nieuwsbank banner