Oplossingen

Heeft u last van uitschakelende automaten ?

Wanneer er onderhoud aan de elektrische installatie in uw kantoorpand moet worden uitgevoerd, wordt in de meterkast de spanning uitgeschakeld. Vervolgens vinden de werkzaamheden plaats waarna de spanning weer wordt ingeschakeld. Wanneer dan teveel apparaten op één 16A groep zijn aangesloten ,schakelt de automaat metéén weer uit. En dit probleem blijft zich herhalen. De juiste werkwijze is dan om de apparaten die de piek veroorzaken af te schakelen van het net maar dat betekent dat alle stekkers uit computers / thinclients dienen te worden verwijderd. En na het inschakelen dienen de stekkers weer te worden teruggeplaatst.  Computers kun je namelijk niet simpelweg van het net loskoppelen met een schakelaar omdat er geen aan/uit-schakelaar op zit.

In de praktijk gebeurt dit niet omdat dat teveel tijd kost. Vaak wordt dan maar een aantal keren de automaat handmatig weer ingeschakeld.  Elke keer gaan de voedingen van computers dan een beetje ‘voller’ en na een keer of 10 blijft de groep dan wel weer in. Maar dit is zeer gevaarlijk !

Elke keer wordt bij inschakelen een vlamboog gegenereerd binnen in de automaat wat leidt tot interne verbranding, koolstofvorming en daarmee een isolerende laag binnenin de automaat, wat leidt tot interne overgangsweerstand wat weer leidt tot warme (overvehitte) automaten. Hiervoor is de automaat natuurlijk niet bedoeld ! Ook is het een feit dat , indien er echt apparaten aanwezig zijn met kortsluiting, deze bij elke inschakeling opnieuw gevoed worden wat de kans op brand reëel maakt !

Iedere facilitaire/technische medewerker die dit wel eens doet zou eens met een infrarood camera een opname moeten maken van de meterkast(en) en zien hoe heet de automaten zijn waarmee dit in het verleden is gedaan.

De oplossing die vaak door installateurs wordt geadviseerd is het uitbreiden van het aantal groepen/automaten. Vaak wordt dan een vuistregel gehanteerd van 4 tot 6 computers per groep. Maar dit heeft 2 nadelen :

  1. De kosten voor het bijmaken van een groep zijn aanzienlijk ; vaak is er ook geen extra ruimte in de meterkast
  2. Bij verhuizing van afdelingen met computers moet op de nieuwe plekken wederom tot uitbreiding van groepen worden overgegaan.

De oplossing is simpel : unidix (zie www.unidix.nl )  : een simpele plug die je vóór de stekker van elke pc / laptop-adapter plaatst en die zorgt dat de piek gespreid wordt. Op deze manier kunnen gemakkelijk tot 30 computers op éen 16A groep gevoed worden. En wanneer de afdeling verhuist; verhuist de oplossing gewoon met de computers mee !

Bovenstaand scenario gaat niet alleen op bij gepland onderhoud waarvoor automaten worden uitgeschakeld maar natuurlijk ook voor ongeplande stroomstoringen of geplande stroomtests.

Wij zijn te vinden op stand 11.1.9. Bezoek ons en vraag een gratis proefopstelling aan !!

Meer informatie

Nieuwsbank banner