Op 1,5 meter

Ook behoefte om juist nu te omhelzen

Bericht behoefte omhelzen

Al maanden lang kunnen mensen elkaar niet knuffelen. Dit gemis aan contact heeft denkers op het idee gebracht om een knuffelscherm te ontwikkelen. Een scherm van plexiglas waar je vanaf beide zijden je armen doorheen kunt steken om elkaar te omhelzen. Onmisbaar voor mensen die opgenomen zijn in een zorginstelling.

Het verhaal van Kim

Je bent 5 maanden zwanger van je eerste kind, je buik begint te groeien en je wilt dit dolgraag delen met iedereen die je lief is. Maar hoe doe je dat met je moeder, die door MS in een verzorgingshuis woont en door de Coronacrisis voorlopig geen bezoek mag krijgen? Met deze vraag worstelen Kim en haar moeder. En ze zijn beslist niet de enigen met een dergelijk gemis. Inmiddels heeft Kim, architect bij FARO, een prachtig concept bedacht, dat op korte termijn uitvoerbaar is én op grote schaal geproduceerd kan worden, dankzij een mooie co-creatie met Stas ophangsystemen. Een knuffelscherm voor elke zorginstelling, dat is onze grootste wens!

Van behoefte naar idee en realisatie

Zo wordt het idee van het knuffelscherm geboren: een scherm van plexiglas waar je vanaf beide zijden je armen doorheen kunt steken om elkaar te omhelzen. Een simpele schets van het idee wordt door Kim op LinkedIn gedeeld. En vanaf dat moment komt alles in een stroomversnelling. Producent STAS dient zich aan als enthousiaste aanpakker en meedenker en gaat in no-time met een prototype aan de slag. AST Holland BV komt met een partij PU food-grade handschoenen en zeilmakerij Coverworks doneert PU gecoat doek, voor het flexibele deel van het scherm. Intussen wordt ook bij zorginstelling Oktober het bericht van Kim opgepikt. Zij herkennen als geen ander de behoefte aan contact en fysieke uiting van hun bewoners. Op vrijdag 1 mei is het prototype onder groot enthousiasme bij hun getest. Een schot in de roos, het prototype overstijgt alle verwachtingen. Deze ervaring gun je elke instelling, maar vooral elk mens! 

Hoe het werkt

Het knuffelscherm is gemaakt van plexiglas met daarin zes gaten. Voor elke zijde twee, plus twee extra, op een lagere positie voor mensen die niet kunnen staan. Iedere omhelzer krijgt vooraf een paar armlange wegwerphandschoenen aan. Zodra je je armen in de gaten steekt worden ze omhuld door de flexibele handschoenen die aan het scherm vastzitten. Een flexibel deel in het midden van het scherm maakt het mogelijk om ook werkelijk elkaars lijf te kunnen voelen. Het scherm wordt in een deurpost geplaatst, zodat de omhelzers in afzonderlijke ruimtes blijven. Na elke gebruiker wordt het scherm uiteraard grondig schoongemaakt!

Non-profit samenwerking

Dankzij het knuffelscherm kan er vanaf nu weer volop aangeraakt, vastgehouden en geknuffeld worden in Nederland. Het is onze missie om zoveel mogelijk instellingen deze kans te bieden. FARO en STAS stellen 200 schermen ter beschikking op basis van de kostprijs van 449 euro per scherm.  De knuffelschermen worden geproduceerd en geleverd tegen de kostprijs, er is dus geen winstoogmerk.  We zijn een crowdfund-actie  gestart om het Knuffelscherm voor zo veel mogelijk zorginstellingen gratis aan te kunnen bieden. Daarnaast is het Knuffelscherm ook te koop tegen kostprijs, en aan te vragen via onze website www.knuffelscherm.nl/.

Nieuwsbank banner