Smartphone key bij ontruiming

Zorginstellingen en ziekenhuizen hebben een verplichting om een NEN2575-4 gecertificeerde stil alarm ontruimingsinstallatie te hebben. Tot nu toe was er geen keuze, er waren piepers, zogenaamde personen zoek installaties (PZI). Al jaren is er vanuit de branche de wens om de PZI te vervangen door een Cloud gebaseerde smartphone oplossing.

Het Nederlandse bedrijf MultiBel biedt als eerste een smartphone gebaseerde NEN2575-4 stil alarm ontruimingsinstallatie. De eerste oplossing die als Cloud oplossing mag dienen als ontruimingsinstallatie door de Kiwa certificering “K21047”.

Dit biedt voor de zorginstellingen en ziekenhuizen grote voordelen:

  • Medewerkers hoeven geen extra toestel te dragen. Bijna iedereen loopt toch al met een smartphone op zak en hoe logisch is het om die dan ook te gebruiken bij ontruimingen?
  • Verhoging van het gebruiksgemak. De pagers moeten door de medewerkers uit het rek gehaald worden en ook weer teruggebracht. Het klinkt simpel maar in de praktijk leidt dit tot weerstand bij de gebruikers of het wordt vergeten.
  • Onderhoud aan de PZI vervalt. De verbindingen van de Cloud oplossing worden continu op afstand gemonitord en dus vervalt het gros van het onderhoud.
  • Extra functionaliteiten via de MultiBel app. Zo kun je de app ook gebruiken om de ontruimers direct met elkaar te laten communiceren in een conference call. Andere opties zijn het meesturen van taakkaarten en ontruimingsplattegronden.
  • Waarschuwing bij onderbezetting. Heb ik te allen tijde voldoende hulpverleners op alle locaties? Of zijn er momenten, bijv. in de nacht, dat ik niet voldoe aan de eisen van de RI&E c.q. brandweer?
  • Platform voor tal van andere toepassingen. MultiBel kan als ontruimingsinstallatie gebruikt worden, maar als het systeem er eenmaal is, ook voor tal van andere toepassingen. Alarmeren van de BHV, alarmeren van de facilitaire dienst bij technische storingen, alarmeren van collega‚Äôs bij agressie of alleenwerkers die niet reageren etc.