Slimme AED’s tillen reanimatie naar hoger niveau

Een plotselinge hartstilstand kan op elk moment optreden: op het werk, in de kerk of tijdens een schooluitstapje. Zonder AED’s en reanimatie zijn de overlevingskansen gering. Doorgaans overleeft minder dan 10% van de slachtoffers een dergelijke hartstilstand, terwijl uit onderzoek blijkt dat 30% tot 50% wellicht zou overleven als binnen vijf minuten reanimatie en defibrillatie zouden worden toegepast.1

Hoogwaardige reanimatie is cruciaal voor elke reddingspoging. Veel toevallige gebruikers hebben maar weinig ervaring met reanimatie en zelfs professionals hebben baat bij bewaking en ondersteuning. De Real CPR Help-technologie in de AED’s van ZOLL verschaft realtimefeedback over de diepte en het tempo van de compressies, zodat hulpverleners telkens opnieuw reanimatie van betere kwaliteit kunnen toepassen.

De Powerheart G5 automatische externe defibrillator (AED) beschikt niet alleen over geavanceerde technologie, maar is ook nog eens gemakkelijk te gebruiken. Dankzij Intellisense CPR (ICPR) wordt real-time feedback gegeven op basis van de richtlijnen, met keuze uit twee talen zodat alle hulpverleners hoogwaardige reanimatie kunnen geven en zo kunnen helpen het leven van iemand met een plotselinge hartstilstand te redden. De defibrillator begeleidt hulpverleners bij het geven van hoogwaardige reanimatie met ge├»ntegreerde zichtbare en hoorbare aanwijzingen voor ondersteuning tijdens de hulpverlening.

Hoogwaardige reanimatie betekent het toedienen van compressies met de juiste diepte en het juiste tempo, waarbij er gelet wordt niet op de borstkas te leunen en de onderbrekingen tot een absoluut minimum te beperken. In de ERC-consensusverklaring over CPR-kwaliteit worden de bestanddelen opgesomd die vereist zijn om CPR te optimaliseren:

  • Borstcompressiepercentage > 80 %. (Blijf op de borst drukken en beperk onderbrekingen.)
  • Compressietempo van 100-120 compressies/minuut.
  • Compressiediepte > 5 cm.
  • Ga niet op de borstkas leunen, waardoor volledige decompressie wordt verhinderd.
  • Vermijd overmatige beademing (streefdoel 8-10 ademhalingen/minuut.)

1Sudden Cardiac Arrest Association, 2008