Persoonlijke pauzecoach om fit te blijven tijdens het werk

41% van de thuiswerkers blijkt vaker last te hebben van fysieke klachten sinds zij thuiswerken door de coronacrisis. Bijna 1 op de 10 gaat vaker naar de fysiotherapeut sinds ze thuiswerken. Een persoonlijke pauzecoach om fit te blijven tijdens een werkdag kan uitkomst bieden.

Thuiswerkers brengen meer uren door achter de computer, zitten langer en nemen over het algemeen minder pauzes. Het plannen van korte pauzes, regelmatig afwisselen van je houding en het doen van oefeningen tijdens je werkdag is van vitaal belang voor je gezondheid. Hiermee voorkom je dat spieren en pezen overbelast raken en stimuleer je een goede bloedcirculatie. De persoonlijke pauzecoach R-Go Break bestaat uit 3 modules: Break coach, – Zit/ sta coach en Fit coach. Allen worden ondersteund door specifieke producten zoals muis en toetsenbord.

Break coach

De Break coach is een hulpmiddel dat je helpt herinneren om je werk te onderbreken met pauzes.  Terwijl je werkt, verandert het LED-lampje op  muis of toetsenbord van kleur, zoals bij een stoplicht. Wanneer het licht groen wordt, betekent dit dat je gezond bezig bent. Oranje geeft aan dat het tijd is voor een korte pauze en rood geeft aan dat je te lang hebt gewerkt. Deze signalen geven je positieve feedback over je pauzegedrag. De software is aanpasbaar Zo kun je bijvoorbeeld de pauzefrequentie verhogen in geval van pijn of op advies van je therapeut. De standaard pauzetijden zijn ingesteld volgens de Nederlandse Arborichtlijnen en op advies van ergonomische deskundigen: 30 seconden pauze na elke 10 minuten werk, 5 minuten pauze na elk uur met een dagelijkse limiet van 6 uur beeldschermwerk. Pauzes kunnen gepersonaliseerd worden door een herinnering in te stellen voor een kopje thee, een potje tafeltennis of een wandeling. De software analyseert je werkgedrag en maakt dit zichtbaar in een grafiek. Deze grafiek laat zien hoe intensief je de muis en het toetsenbord gebruikt en de relatie tussen beide. Als je bijvoorbeeld je muis intensief gebruikt, word je geadviseerd om meer gebruik te maken van de sneltoetsen.

Zit/ sta coach

Door tijdens de werkdag regelmatig van houding te veranderen, stimuleer je de bloedcirculatie en voorkom je lichamelijke klachten. Op basis van daadwerkelijk beeldschermgebruik, stuurt de Zit/ sta coach je bureau aan van zittend naar staand of een hoogte daar tussenin (voor gebruik van een sta- kruk of deskbike). Je kunt je pauzes persoonlijk instellen en je elektrische bureau programmeren om omhoog of omlaag te gaan naar de door jouw gekozen hoogte. De Zit/ sta coach is ontwikkeld in samenwerking met meubelfabrikanten.

Fit coach

Met deze module kun je nog gezonder werken! De Fit coach bied je verschillende oefeningen van fysiotherapeuten aan, die zittend op je bureaustoel of staand kunnen worden uitgevoerd. Met deze oefeningen ben je productiever en blijf je fit tijdens je werkdag.