In balans, thuis en op het werk

We weten allemaal dat wanneer we energie hebben en een actieve houding hebben, we meer werk kunnen verzetten. Ook weten we dat langdurig stilzitten slecht is voor onze rug omdat die juist beweging nodig heeft. Een balanskruk kan daarbij een handje helpen.

Als gezondheidszorgtechnoloog heb ik tijdens de lockdown in maart een product ontwikkeld dat ervoor zorgt dat mensen met zittend werk vitaler en productiever worden.

Helaas hebben steeds meer mensen zittend werk en wordt daarvoor in veruit de meeste gevallen een klassieke bureaustoel gekozen. Daarop zitten we vaak lange tijd achtereen stil en regelmatig in elkaar gezakt; je stofwisseling en longen worden in elkaar gedrukt en kunnen niet optimaal functioneren. Ook krijgt je rug niet de noodzakelijke beweging.

Met het oog op het toenemend aantal thuiswerkers was dit een belangrijke doelgroep. Thuis is immers lang niet altijd ruimte voor een bureaustoel en zit men vaak aan een niet verstelbare (keuken)tafel die in veel gevallen te hoog is voor een bureaustoel. Daarnaast speelt het budget een rol: we willen niet allemaal honderden euro’s uitgeven aan een zitoplossing voor het thuiswerken.

Het doel was daarom een betaalbare en functionele balanskruk van goede kwaliteit om het bewegend zitten voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Op die manier kunnen we allemaal profiteren van de gezondheidsvoordelen en productiviteitswinst.

Als we tijdens ons zittend werk actief gaan zitten en wat meer beweging toelaten, dan blijven we energieker en gaan we met een fitte rug naar huis. Je kunt meer werk verzetten en voelt je beter. Daar wordt dus iedereen beter van.