Gezond binnenklimaat met 100% draadloos meetsysteem

Voor een veilige, gezonde luchtkwaliteit in bijvoorbeeld een klaslokaal, wil je niet steeds een meetinstrument in de gaten moeten houden om te bepalen of er een raam open moet. Met een nieuw, 100% draadloos meetsysteem is dat verleden tijd. Ideaal voor een gebouw met flexibele ruimtes, zoals schoolgebouwen.

Het draadloze Proxima Mesh-systeem van Produal stuurt via het gebouwbeheersysteem o.a. de ventilatie aan met behulp van volledig draadloze CO2-transmitters om zo de luchtkwaliteit te optimaliseren.

Het meetsysteem is in 2019 geïntroduceerd met een batterijgevoede gecombineerde temperatuur- en relatieve vochtigheidstransmitter. Maar met het oog op het beheersen van de luchtkwaliteit in gebouwen, kreeg het CO2-gehalte van de lucht ook steeds meer aandacht. Op dat punt zien we een verband met de verspreiding van het coronavirus. De CO2-waarde zegt veel over de luchtkwaliteit in een ruimte. Is er weinig luchtverversing, dan is de kans op een grotere verspreiding van het virus aanwezig.

Door gebruik te maken van een CO2-sensor in combinatie met een energiezuinige datatransmissie, werkt deze transmitter minimaal vier jaar op één batterij. Verder maakt de geïntegreerde geavanceerde bedienknop het mogelijk om een setpointverstelling te doen of de zonwering of verlichting te bedienen.

Zorgeloos luchtkwaliteit optimaliseren
Het voordeel van de toevoeging aan het meetsysteem is dat dit de mogelijkheid biedt de luchtkwaliteit te optimaliseren in zowel moderne, nieuwgebouwde panden als in oude (monumentale) gebouwen. Ook voor schoolgebouwen biedt het een handige oplossing. Leraren hoeven zich geen zorgen meer te maken over de luchtkwaliteit in hun klas en kunnen zich volledig focussen op het lesgeven.

De enige voorwaarde is dat er een gebouwbeheersysteem is. Hieraan kan dit systeem eenvoudig worden gekoppeld. Daarbij is het ideaal als het gebouwbeheersysteem is uitgerust met een ventilatiesysteem. Anders moet je alsnog zelf de ramen openzetten als het CO2-niveau te hoog oploopt. Terwijl het meetsysteem juist is ontwikkeld, zodat je je daar geen omkijken naar hebt. De CO2-sensor is namelijk geen CO2-logger, maar een transmitter waarbij op de ventilatie kan worden gestuurd.

De meetwaarden worden draadloos naar de gateway gestuurd. Deze gateway is aangesloten op het gebouwbeheersysteem. Het systeem is tevens intelligent en zelfherstellend. Het netwerk stuurt gegevens naar de gewenste bestemming op de kortste en meest energie-efficiënte manier, zonder dat er repeaters nodig zijn. En zodra een signaal verloren gaat, zoekt het netwerk automatisch naar het snelste en meest betrouwbare knooppunt om toch het signaal te kunnen verspreiden.