Geluidsisolatie met gordijnen… Is dat mogelijk?

Je wist ongetwijfeld dat gordijnen geluid absorberen, maar het gebruik van textiel als dynamische geluidsisolatie is  geheel nieuw. Een gelaagd gordijn kan de geluidsoverdracht tussen twee ruimtes zodanig verminderen dat een gesprek aan de andere kant van het gordijn onbegrijpelijk is. Een sfeervolle en flexibele manier om twee ruimtes akoestisch van elkaar te scheiden.

Het beste aan dit systeem? Het is nog steeds een gordijn dat je open kunt schuiven als privacy niet noodzakelijk is. Het is niet meer nodig om omvangrijke scheidingswanden te verplaatsen. De zware, maar toch soepele voering heeft uitstekende isolerende eigenschappen, terwijl de buitenste toplaag of toplagen dit meerlagige gordijn niet alleen zijn luxueuze uitstraling geven, maar ook bijdragen tot een betere geluidsisolatie. Het is een handzaam vlamvertragend gordijn dat kan dienen als een modulair scheidingssysteem dat zowel visuele als auditieve privacy geeft.

Werkt het echt?

Realistische verwachtingen zijn de sleutel. Een gordijn, hoe dik en gelaagd ook, blijft altijd een gordijn. Het zou dus niet correct zijn om de resultaten van dit systeem te vergelijken met die van een betonnen of bakstenen muur. Maar deze meerlaagse gordijnen maken een hoorbaar verschil en zijn zelfs een verbetering van de vele roomdividers die momenteel de interieurmarkt domineren. De waarden spreken voor zich, de gehele installatie werkt als een spouwmuur en levert een geluidsreductie van 19dB Rw, met een maximum van 41 dB voor de hogere frequenties. Een mooi resultaat voor een textieloplossing als geluidsisolatie.

“Het effect van het gordijn is enorm. Je hoort bijna niets en de bewoner zelf is nu zoveel rustiger.” (zorgverlener verpleeghuis Sint-Vincentius, Meulebeke)

“Het gordijn is makkelijk in gebruik, past bij het interieur en dempt zelfs het geluid van spelende kinderen heel goed.” (leraar Karolien – basisschool, Sint-Pieters-Woluwe)

Aandachtspunten?

Akoestiek zou geen akoestiek zijn als de juiste installatie niet essentieel zou zijn voor een goede geluidsisolatie. De beste resultaten worden bereikt wanneer de stof perfect aansluit op de wanden, het plafond en de vloer. Maak daarom goed gebruik van alle potentiële en bestaande bouwkundige elementen zoals steunbalken, kolommen of nissen om te voorkomen dat geluid over de bovenkant van het gordijn lekt. Mochten deze artikelen niet of onvoldoende aanwezig zijn, dan kunt u alsnog kiezen voor een inbouw of een klassieke gordijnbak. We kunnen zelfs de binnenkant van die bak afdekken met geluidsabsorberende materialen om mogelijke geluidslekken nog verder te verhelpen.

En hoe zit het met geluidslekken aan de zijkant van het gordijn? Als er geen bestaande elementen in het gebouw zijn om te gebruiken, kunt u kiezen voor een handige klittenbandafwerking om het gordijn op zijn plaats te houden. Bij nieuwbouw- of renovatieprojecten kan hier al in de ontwerpfase rekening mee worden gehouden, maar ook daarna is het perfect mogelijk om verticale nissen te plaatsen die altijd een deel van het gordijn opbergen. Als u die ook afwerkt met extra geluidsabsorptie, vermijdt u het creëren van een klankkast, vooral wanneer u een grotere constructie bouwt om zowel de motor als het gordijn te huisvesten.

Recente laboratoriummetingen hebben aangetoond dat het meerlaagse gordijn ook de geluidsisolatie van een raampartij tot 7 dB Rw kan verhogen. Daarnaast staan we dicht bij de lancering van een compacter railsysteem, dit zal de mogelijke geluidslekken nog verder verminderen en ook de budgetaire inspanning verkleinen.

Het volledig artikel, met duidende foto’s kan gelezen worden via LinkedIn.

https://www.linkedin.com/pulse/sound-insulation-curtains-possible-jochen-desmedt?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_detail_base%3B8aWw1kZyQzC19olObs9qfg%3D%3D