Non-food

Non-food

Non-food zijn alle goederen die niet te eten of te drinken zijn. Deze goederen zorgen  wel voor een toegevoegde waarde bij onder andere het eten en drinken. Zowel in de voorbereidende fase als bij de eindfase. De detailhandel non-food levert (duurzame) consumentengoederen (zowel nieuw als tweedehands) direct aan consumenten en bedrijven. Deze goederen zijn niet in de eigen onderneming vervaardigd.


Facilitair

De behoeftestelling voor non food en de inkoop hiervan loopt voor wat betreft de taken binnen de facilitaire ondersteuning via de facilitaire dienst. De non-food producten hebben dus vooral betrekking op bedrijfsrestaurant, koffiecorner, hygiëne, keuken en catering


Duurzaamheid

Organisaties hebben duurzaamheid en MVO hoog op de agenda staan. Daarom kan er gekozen worden voor wegwerpartikelen die biologisch afbreekbaar zijn of goed te recyclen. Hierbij kan er gedacht worden aan producten van bananenblad, palmblad, suikerriet, hout, PLA, karton, CPLA, bioplastic en zetmeel.


Soorten

Verbruiksartikelen

Verbruiksartikelen zijn artikelen die na gebruik weggegooid worden, daarom worden ze ook wel disposables/ wegwerpartikelen genoemd. Binnen de verbruiksartikelen is onderscheid te maken tussen wegwerpartikelen die schadelijk zijn voor het milieu zoals plastic en biologisch afbreekbare producten zoals bananenbladen. 

Enkele verbruiksgoederen zijn:

– Kaarsen

– Papieren servetten. Papieren servetten zijn leverbaar is verschillende maten en ontwerpen. Zo zijn er themaservetten voor feestdagen als kerst en Pasen, maar ook aparte servetten voor kinderfeestjes of witte die doorgaans het meeste gebruikt worden in bijvoorbeeld de horeca.

– Tafellaken. Papieren tafelkleden zijn er op rol waar in de bedrijfskantine de kersttafel meer gedekt kan worden maar ook in verschillende afmetingen en thema’s zoals bij kerst en Pasen. Tevens bestaan er papieren lopers op rol, door de scheurlijn kan de lengte van de loper zelf bepaald worden. 

Daarnaast zijn er ook plastic tafellakens. Het dikke plastic valt onder gebruiksartikelen en de dunne plastic kleden onder verbruiksartikelen. Het kleed is dan zo dun dat het na gebruik weggegooid zal worden.

– Servies Onder servies valt alles waar het eten in of/en op gaat, zoals borden, schalen, kommen, bekers, soepkommen, etc. Deze kunnen gemaakt worden van plastic, aluminium of biologisch afbreekbare materialen.

– Bestek Bestek is er in een luxe variant en een standaard. De meest voorkomende vorken zijn die waar een mes aan de zijkant is toegevoegd, deze valt onder het standaard bestek. Het luxe bestek is dikker waardoor de kans tot afbreken kleiner is.

– Plastic handschoenen Bij het verwerken van voedsel wordt vaak gebruik gemaakt van handschoenen van latex of vinyl. Hierdoor verminder je de kans op kruisbesmetting mits de handschoenen per bereiding gewisseld worden.

Voordelen verbruiksartikelen

– Producten zijn meestal in een serie per thema/design te kopen. Zo matchen de servetten bij het tafelkleed en loper; 
– Door de thema verkoop kan er een thema tafel gemaakt worden.

Nadelen verbruiksartikelen

– Door het gebruik van wegwerpartikelen zal er veel afval geproduceerd worden. Dit is te minimaliseren door het goed scheiden van dit afval. Hierover kan meer gelezen worden in het dossier afvalbeheer;
– Niet biologisch afbreekbare producten doorgaans slecht voor het milieu, dus niet maatschappelijk verantwoord.

Gebruiksartikelen

Gebruiksartikelen worden aangekocht om meerdere malen te gebruiken. De diversiteit is zeer groot. Van baraccessoires tot peper- zoutstellen. Enkele voorbeelden zijn:
– Kandelaars waar de kaars verbruikt wordt kan de kandelaar meerdere malen gebruikt worden.
– Tafellaken; een tafelkleed kan op bestelling gemaakt worden of standaard in de winkel gekocht worden. Door het bestellen van de tafelkleden is het mogelijk om de servetten te matchen bij het laken. Er bestaan ook plastic tafellakens. Een dik plastic kleed dat aan de onderkant afgewerkt is zodat het de tafel niet beschadigd of eraan vastplakt. Deze kleden worden vaak gebruikt om te tafel te beschermen tegen pen, lijm of andere materialen die moeilijk te verwijderen zijn.
– Katoenen servetten; Katoenen servetten kunnen op maat gemaakt worden of ingekocht bij de groothandel. De motieven zijn afhankelijk van de stoffen die beschikbaar zijn.
– Servies; onder servies valt alles waar het eten in of/en op gaat, zoals borden, schalen, kommen, bekers, soepkommen, etc. Het servies kan gemaakt worden van kunststof, keramiek, porselein, tin en gehard glas. – Bestek Bestek is er in allerlei soorten en maten. Zo wordt soep met een andere maat lepel gegeten dan dessert en zal voor salade een kleiner mes en vork gebruikt worden.

Voordelen gebruiksartikelen

– Producten zijn meestal in een serie per thema/design te kopen. Zo matchen de servetten bij het tafelkleed en loper;
– Minder afval.

Nadelen gebruiksartikelen

– Waar je bij wegwerpartikelen de afvalberg ophoopt, heb je in dit geval last van de vaat, was of poetsen.  
– Katoenen lakens en servetten moeten uitgewassen worden. Wanneer deze niet schoon te krijgen zijn zullen deze alsnog weggegooid worden;


Normen, wet- en regelgeving

FM-certificaat en COC-certificaat: dat wil zeggen dat ze gemaakt zijn van goedgekeurde FSC houtproducten.