Kennisbijdragen

Toename fietsverkeer vraagt om moderne stallingen

Door Roland Duivis

Van de magazijnmedewerker tot de directeur, van de ambtenaar tot de minister-president: in Nederland is het de normaalste zaak dat iemand met de fiets naar het werk komt. Het zijn vaak maar kleine afstanden, goed voor milieu en gezondheid, en files en propvol openbaar vervoer kunnen zo worden vermeden. Met de intrede van de elektrische fiets en nieuwe belastingvoordelen voor tweewielers voor werknemers, neemt het aantal fietsers in ons land nog verder toe. Een organisatie moet dus niet alleen beschikken over voldoende autoparkeerplaatsen, maar ook over een goede fietsenstalling.

Fietsen zit in onze aard. Nederland staat dan ook bekend als hét fietsland van Europa. Werkgevers stimuleren het gebruik van de fiets steeds meer, en met goede redenen. Fietsen is goed voor je spieren en gewrichten en ondersteunt een betere mentale gezondheid. Door vitaler personeel daalt het ziekteverzuim en dat bespaart een bedrijf geld. Minder parkeerruimte voor auto’s levert ook financieel voordeel op. Fietsgebruik zorgt tevens voor minder CO2-uitstoot, minder drukte op de weg en draagt bij aan duurzaamheid en een maatschappelijk bewust imago.

De overheid versterkt sinds enkele jaren deze trend nog eens door werknemers te stimuleren om met de fiets naar kantoor te gaan. Een goede ontwikkeling, maar ook iets waar je als bedrijf rekening mee moet houden. Een fietsenstalling is niet moeilijk om te realiseren maar de juiste fietsenstalling kiezen, kan soms wel lastig zijn.

Een goed ingerichte fietsenstalling biedt diverse voordelen. Zo voorkomt het een chaos door losse fietsen op het terrein, verkleint het de kans op diefstal en beschermt het de fietsen tegen weer en wind. Er is veel mogelijk. Van open tot gesloten overkapping en van basic tot speciale design uitvoering met vele extra’s.

Verschillende vormen

De meest voorkomende – en tevens budgetvriendelijkste wijze van fietsparkeren  is de enkellaagse fietsenstalling. In simpele beugels (nietjes) of wielhouders kunnen de fietsen worden geplaatst en de stalling is bij voorkeur overkapt zodat de tweewielers droog staan. Het dak kan worden voorzien van een sedumbedekking zodat hemelwater kan worden opgevangen en vastgehouden. Ook zie je soms fietsenstallingen met zonnepanelen op het dak. Veelal wordt vanwege de geringe dakoppervlak de opgewekte energie louter gebruikt voor elektriciteit voor de fietsenberging, zoals verlichting en het opladen van e-bikes. Op drukke plekken of als er weinig ruimte beschikbaar is op het bedrijfsterrein is een dubbellaagse fietsenberging een uitkomst. Bij dit etageparkeren zijn de fietsenrekken boven elkaar geplaatst, waardoor de ruimte goed benut wordt.

E-bikes

Speciale aandacht bij fietsenstallingen gaat de laatste jaren uit naar de elektrische fiets. De populariteit van de elektrische fiets neemt snel toe in Nederland. In 2019 was bijna een vijfde van alle fietsritjes op een e-bike. In 2013 was dat nog 8 procent volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Niet alleen het aantal elektrische fietstochten is flink toegenomen in de afgelopen zes jaar, ook het aantal afgelegde kilometers op de e-bike is in deze periode flink gestegen. Maar liefst 26 procent van de fietskilometers in Nederland werd op een elektrische fiets ge reden. Zo’n 4,1 miljard kilometer in totaal. Negen procent van de Nederlanders verwacht binnen een jaar een e-bike aan te schaffen. Dit komt neer op een verwachte verkoop van 1,2 miljoen e-bikes in 2021. En al deze elektrische fietsen moeten ook ergens worden geparkeerd. Veiligheid staat daarbij voorop want het dievengilde heeft zijn oog ook laten vallen op de – veelal kostbare- elektrische fiets. Een voorziening om de elektrische fietsen op te laden wordt ook steeds vaker gebruikt. Het aantal laadpalen in fietsbergingen, al dan niet voorzien van zonne-energie met panelen op het dak van de fietsenstalling, neemt sterk toe in Nederland.

Tips voor de facilitair manager

  • Dichtbij de ingang

Het begint bij de plek: een fietsenstalling voor werknemers staat vlakbij de ingang. Met een fietsenstalling vlakbij de ingang maak je het de fietser makkelijk. Je beloont de fietsende collega voor goed gedrag. En dat doe je met het privilege van een parkeerplek naast de voordeur. Dus niet ergens achteraf in een hoekje van de parkeerplaats of parkeergarage. Vroeger was dat het privilege van de directie. Nu van de collega die op de fiets komt.

  • Verschillende soorten en afmetingen

In een goede fietsenstalling voor werknemers is voldoende ruimte voor oversized fietsen zoals bakfietsen, ligfietsen en transportfietsen. Minimaal 10% van de ruimte wordt als cijfer genoemd. Een inventarisatie vooraf naar het aantal te verwachten oversized fietsen kan helpen. Racefietsen vragen eigenlijk om speciale rekken. Vanwege hun kwetsbaarheid zetten berijders deze meestal niet in standaard fietsrekken. Het liefst zetten ze hun bolide naast hun bureau. Inventariseer vooraf hoeveel racefietsen je kunt verwachten.

  • Bezoekers

Het zijn niet alleen werknemers die zakelijk met de fiets reizen. Ook klanten kunnen op de fiets op bezoek komen. Denk aan je gastvrijheid en zorg dat een bezoeker zijn of haar fiets veilig kan parkeren. Al is het maar bij een nietje voor de deur.

  • Haakjes voor regen- of andere fietskleding

Het is handig als er een plek is waar natte kleding kan worden opgehangen om te drogen. Zorg ook voor voldoende ventilatie zodat als de regenkleding nat is, deze ook werkelijk kan drogen.

  • Kleedruimte en eventueel een douche

De meeste fietsende collega’s wonen zo dichtbij dat ze vanaf hun fiets achter hun bureau kruipen. Omkleden is niet nodig. Maar er zijn er ook die van ver komen. Of die hun fietstocht als training gebruiken en op de racefiets komen. Zij willen zich graag opfrissen en omkleden na hun fietstocht. Kleedruimte hoort daarom bij een goede fietsenstalling. Een douche is nóg mooier. En denk dan ook aan lockers om kleren in op te bergen.

  • Gereedschap en een pomp

Een fietspomp en eventueel wat gereedschap om kleine reparaties aan een fiets uit te voeren, maken de fietsenstalling voor werknemers compleet.