Kennis

Smartphone vervangt de PZI

Jaarlijks komen er berichten in het nieuws over brand bij zorginstellingen. In 2021 alleen al enkele tientallen, waarbij helaas ook bewoners zijn overleden. Een brand snel ontdekken is één ding, maar een snelle en veilige ontruiming is minstens zo belangrijk. Door middel van een ontruimingsalarminstallatie (OAI) worden levens gered. Zorginstellingen, ziekenhuizen, gevangenissen en sommige gemeenten zijn wettelijk verplicht om een NEN 2575-4 gecertificeerd stil alarmontruimingsinstallatie te hebben.

Tot op heden werd er gebruik gemaakt van een personen zoek installatie (PZI). De vraag van zorginstellingen naar een OAI op de smartphone nam steeds meer toe. In samenwerking met verschillende bestuurders van zorginstellingen en hoofd-BHV’ers van ziekenhuizen is het K21047 certificeringsschema opgesteld.

Problemen met PZI-oplossingen

De pagers van een PZI-oplossing worden vaak vergeten, gaan regelmatig kapot en zorgen voor steeds meer weerstand bij de gebruikers. Als er gebruik gemaakt wordt van 1 steunzender, gebeurt er niks meer als die door een brand buiten gebruik is. Personen die opgeroepen worden kunnen vaak niet reageren en communiceren. Er is geen real time overzicht in het aantal beschikbare ontruimers. PZI-oplossingen vergen veel onderhoud & inspectie en hebben een beperkte gegarandeerde beschikbaarheid van 99,7%.

Voordelen van een smartphone

Bijna iedereen loopt tegenwoordig met een smartphone op zak. Zeker in zorginstellingen waar smartphones ook steeds vaker gebruikt worden voor meldingen van de zorgdomotica. Het is dan logisch om juist die smartphone te gebruiken voor de ontruimingsalarmering.

BHV apps kunnen tal van functionaliteiten bevatten die de ontruiming sneller en effectiever in gang brengen. Door de automatische aanwezigheidsregistratie is er real time inzicht in de aanwezigheid en wordt er gealarmeerd bij onderbezetting. Zo komt u niet achteraf voor de verrassing te staan dat er onvoldoende hulp aanwezig was. De BHV’ers/ontruimers kunnen hun komst bevestigen via de app zodat het direct inzichtelijk is wie aanwezig is en of er voldoende hulp is. Mocht dit laatste niet het geval zijn, dan wordt er automatisch geëscaleerd naar andere collega’s of een Particuliere Alarm Centrale.

Ook kunnen de ontruimers onderling met elkaar communiceren. Dit kan met de portofoonfunctie in de BHV-app of via een telefonische conference call. Een andere optie is het geprotocolleerd delen van tekst, foto’s en video’s, het uitzetten van taken en het meesturen van ontruimingsplattegronden en taakkaarten. Zo ontstaat er sneller een gemeenschappelijk beeld en kan alles achteraf worden geëvalueerd.

Omdat het een Cloudoplossing betreft waarbij de verbindingen op afstand worden gemonitord, hoeft er veel minder onderhouden te worden. Dit komt ook de gegarandeerde beschikbaarheid ten goede.

Aansprakelijkheid

De Code Tabaksblat eist dat bestuurders hun zorgplicht goed invullen met betrekking tot het veilig vluchten van niet-zelfredzame personen. Met de nieuwste generatie ontruimingsinstallaties wordt een ontruiming sneller en effectiever in gang gezet. Wanneer na een brand zou blijken dat de brandveiligheid niet goed geregeld was, kunnen bestuurders aansprakelijk gesteld worden.

Meer informatie