Nieuwsberichten

Ruimte optimaliseren met akoestische wand- en plafondsystemen

Door Toine van den Hoven

Dat akoestische wand- en plafondsystemen niet alleen voor een kantooromgeving kunnen worden gebruikt, bewijst museum Youseum in Amsterdam. Hier kun je aparte selfies maken in een bijzondere, kleurrijke ambiance om deze vervolgens te delen op social media. De unieke themaruimtes zijn geoptimaliseerd met kleurrijke, akoestische wan- en plafondoplossingen.

De vijftien samengestelde ruimtes met circa 25 interactieve kunst- en lichtinstallaties hebben ieder een eigen thema. In 2020 werd de hulp van Rockfon ingeschakeld om de akoestiek en esthetiek van de themaruimtes verder te verbeteren met behulp van akoestische wand- en plafondpanelen. Het voegt aan het Youseum een diepere laag toe door de manier waarop de bezoekers deze ruimtes ervaren. De kleurbeleving in deze ruimtes wordt intensiever door de akoestische beleving. De optimale akoestiek creƫert een aangename en prettige sfeer. Storende lawaaifactoren vallen weg, waardoor je alles in de ruimte goed in je op kunt nemen. Galm veroorzaakt onrust en chaos. Goede akoestiek zorgt voor rust en ontspanning. In de entree van het museum hangen aan het plafond opvallende eclipse-eilanden. Deze hebben de vorm van spiegelende, cirkelvormige eilanden met een flip-flop effect. De kleur verandert als je erlangs loopt.

Bij het Youseum heeft de kleurbeleving een puur esthetisch doel. De verschillende kleuren van de systemen zijn afgestemd op het thema van de ruimte. Daarnaast zorgen de akoestische eigenschappen van de producten van steenwol ervoor dat de hoge geluidswaarden in de ruimtes worden geabsorbeerd. Sommige ruimtes in het museum hadden een extreme nagalm, die nu opgelost is met de akoestische producten.

Meer informatie