Nieuwsberichten

Gebruikers leren in praktijk hoe gebouw te gebruiken

Door Willemien Troelstra

Woonzorgcentrum Veldhuis in Apeldoorn is gebouwd volgens het passiefbouwen-principe; dat betekent dat het gebouw heel goed geïsoleerd is zodat het binnenklimaat met een minimum aan installaties en energie geregeld wordt.

Eind 2019 is het opgeleverd met PassiefBouwKeur-certificaat en eind 2020 is de balans opgemaakt van het eerste gebruiksjaar. Vooral het personeel en bewoners blijken een belangrijke factor in het regelen van het binnenklimaat; met name op de juiste momenten open zetten van de ramen is kritisch. Dat lukt niet alleen door een gebruiksinstructie te geven, de gebruikers moesten in de praktijk leren om het gebouw juist te gebruiken. Het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg beschrijft dit praktijkvoorbeeld van de verduurzaming van zorgvastgoed.

Meer informatie