Kennis

Luchtkwaliteit waarborgen met een CO2 meter

Door A.Frie

Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat en helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. De luchtkwaliteit meten en waarborgen is belangrijk, maar hoe weet je wanneer het tijd is om te luchten? Dit hoeft niet moeilijk te zijn wanneer je gebruik maakt van een CO2 meter.

Mensen ademen zuurstof in en ademen CO2 uit. Als veel mensen samen in een afgesloten ruimte zitten, is er steeds minder zuurstof en meer CO2 in de lucht. De hoeveelheid CO2 of deeltjes per miljoen (kubieke meter) of PPM geeft aan hoe schoon de lucht is. De CO2-meter detecteert wanneer je een ruimte moet ventileren door de PPM te laten zien die aangeeft hoeveel CO2 er in de lucht zit. Als de PPM te hoog wordt, wordt de lucht ongezond en is de kans groter dat ziektekiemen worden overgedragen. Virussen vanaf 800ppm zijn gemakkelijker te verspreiden. Daarnaast kan als de CO2-waarde hoger is dan 1500ppm dit al tot slaperigheid leiden. Als de ppm 2000 ppm bereikt, kunnen mensen hoofdpijn, slechte concentratie, concentratieverlies, verhoogde hartslag en milde misselijkheid krijgen.

Waar moet je op letten in een CO2-meter?

Bij aanschaf van een luchtkwaliteitsmeter zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten. Het belangrijkste is om te controleren of de meter een echte CO2-meter (ndir) heeft en de PPM meet. De goedkopere luchtkwaliteit meters zonder CO2-chip geven wel een indicatie van de luchtkwaliteit, maar meten niet de CO2-waarde, ze maken een inschatting op basis van andere waarden in de lucht. Maar dit is niet nauwkeurig en betrouwbaar, want het is niet de CO2-waarde, maar alleen een schatting. Daarnaast is het belangrijk dat de CO2-meter duidelijk aangeeft wanneer de niveaus ongezond zijn met een duidelijke weergave. U kunt gemakkelijk zien wanneer u moet gaan ventileren.

Een CO2 meter ondersteunt een gezond binnenklimaat met ventilatieadvies op het juiste moment. Het CO2-gehalte in de ruimte wordt aangegeven door exacte ppm-waarden, aangevuld met visuele ventilatieadviezen en (optioneel) alarm. Zo weet je precies wanneer het tijd is om te luchten. Ideaal voor openbare gebouwen zoals scholen, sportscholen, kappers, musea, sportverenigingen etc. Maar ook gewoon voor thuis is dit een goede manier om de luchtkwaliteit te meten. Naast de gezondheidsvoordelen zorgt een schone lucht ook voor meer energie en een hogere productiviteit. De CO2 meter is gemakkelijk te installeren, plaats het apparaat in de ruimte waar je de luchtkwaliteit wilt meten en monitoren, vervolgens gaat het apparaat automatisch kalibreren en is hij klaar voor gebruik. In openbare ruimtes wordt aangeraden om het apparaat zichtbaar te plaatsen om transparant te zijn naar bezoekers en klanten.

Meer informatie