Nieuwsberichten

Inzamelen kleine flessen kan leuk zakcentje opleveren voor clubs, scholen en goede doelen

Door Kees Jansen

Goede doelen en sportverenigingen zouden nog weleens kunnen profiteren van de invoering van statiegeld op kleine plastic frisdrankflessen. Kleinere verkooppunten van frisdrank in kleine plastic flessen -zoals bijvoorbeeld scholen en bedrijven- hoeven geen innamepunt te hebben, maar kunnen er wel voor kiezen. Ze hebben dan de mogelijkheid om mensen het statiegeld te laten doneren aan de sportclub of een ander goed doel.

Verkooppunten die verplicht zijn om petflessen met statiegeld in te zamelen zijn supermarkten die groter zijn dan 200 vierkante meter, bemande tankstations langs de snelweg en bemande ov-locaties. Dat zijn volgens de uitvoerings-organisatie Statiegeld Nederland ongeveer 12.000 plekken.

Er is met ingang van 1 juli van dit jaar veel veranderd voor zowel producenten, importeurs en innamepunten van kleinere frisdrankflesjes tot een liter frisdrank bevatten. Op flessen van 1 tot en met 3 liter blijft het statiegeld van 25 cent.  Vanaf begin juli zijn verkooppunten verplicht om 15 cent statiegeld te heffen op flessen die kleiner zijn dan een liter en zijn de genoemde verkooppunten ook verplicht om die kleine flesjes in te nemen.

Nieuwe logo en barcode

Statiegeldflessen, zowel groot als klein hebben, zijn straks allemaal voorzien van een nieuw statiegeldlogo en een nieuwe barcode (EAN-code). Dat moet het voor zowel de innamepunten als de consumenten duidelijker maken welke flessen wel en geen statiegeld hebben. De code is van groot belang voor het vaststellen van vergoedingen en bijdragen.

De bijdrage is afhankelijk van de manier van inzamelen. Dat kan handmatig, maar ook met een zogeheten Reverse Vending Machine (RVM), een emballage-apparaat. Flessen die worden geplet, leveren een hogere vergoeding op. Dat is om de kosten van aanschaf van het apparaat te dekken.

Er zijn verschillende mogelijkheden van kleiner maken: compacteren en verbalen. De laatste methode levert de meeste ruimtebesparing op. De flessen worden in balen geperst en nemen daarna nog maar zo’n drie procent van de oorspronkelijke ruimte in. Bij het compacteren worden de flesjes 2,7 keer zo klein.

1,5 miljard flessen

De verwachting is dat het aantal verkochte flessen met statiegeld door de nieuwe maatregel stijgt van 600.000 naar 1,5 miljard flessen. Het gaat om plastic flessen waarin frisdrank en water zit, niet die van sap en zuivel. Over anderhalf jaar wordt ook statiegeld op blikjes ingevoerd. Daar worden er jaarlijks 1,8 miljard van verkocht.

Overigens zijn niet alle emballage-apparaten zo groot als bij de supermarkt en hoeven ze ook niet in een muur te worden ingebouwd. Er zijn ook losstaande machines die statiegeldflessen inzamelen en niet meer ruimte innemen dan een vierkante meter grondoppervlakte.

Zo heeft het bedrijf Tomra bijvoorbeeld de S1 Rugged, die niet meer dan 0,9 vierkante meter ruimte in beslag neemt en toch 900 kleine petflessen, 400 grote petflessen en 3300 blikjes kan verwerken zonder geleegd te worden. Dat apparaat kan maximaal 42 flesjes en blikjes per minuut scannen.

Vrijwillig inzamelen

Verkooppunten die niet verplicht zijn om petflessen in te zamelen kunnen hier toch voor kiezen. In totaal gaat het volgens de organisatie Statiegeld Nederland om 61.000 mogelijke plekken, zoals sportverenigingen, pretparken en bioscopen.

Voor het inleveren van statiegeldflessen is het leesbaar zijn van de barcode essentieel. Zonder die code kan er geen statiegeld worden uitgekeerd. Het duurt trouwens nog wel even voordat op alle kleine plastic flesjes statiegeld zit. Hoewel de invoering officieel op 1 juli 2021 is ingegaan, mogen bestaande voorraden nog wel worden verkocht, ook als die nu nog bij grossiers staan.