Blogs

Het belang van goede kantoorverlichting

Door Kathy Goossens

Het belang van goede kantoorverlichting

Tijdens het kiezen van verlichting wordt vormgeving en interieurdesign vaak vooropgesteld. We zitten namelijk allemaal graag in een ruimte die is afgestemd op onze persoonlijke smaak.  In bepaalde situaties is het echter belangrijker om je verlichtingskeuzes te laten leiden door  functionele noden. Dit geldt bijvoorbeeld voor kantoorruimtes waar functionaliteit primeert op design.

Werknemers op kantoor hebben naast basisverlichting, de verlichting die nodig is om een donkere ruimte op te lichten, ook functioneel licht nodig. Functionele verlichting is een verzamelnaam voor lichtbronnen die je nodig hebt om beter te kunnen lezen, typen, schrijven, tekenen,… met andere woorden alle activiteiten die de typische werkdag in beslag nemen.

Ontbreekt dit of is dit onvoldoende aanwezig? Dan kan dit voor dramatische gevolgen zorgen voor onze ogen en productiviteit. Onze ogen zijn namelijk van nature gewend aan daglicht en niet aan kunstlicht, dit is nog steeds een relatief nieuwe uitvinding waar onze ogen zich nog aan moeten aanpassen.

De voordelen van goede kantoorverlichting zijn niet te verwaarlozen. Ten eerste worden algemene klachten als vermoeide ogen, hoofdpijn en migraine vermeden. Daarnaast verbetert ook de houding van het personeel want er wordt minder gepierd naar het computerscherm om alles goed te kunnen lezen. Bijgevolg zit men rechter op de bureaustoel en ontstaan er minder rugklachten.

Tenslotte vermindert de juiste verlichting ook stress! Het is al meermaals bewezen dat er een duidelijk verband bestaat tussen een gebrek aan licht en opflakkeringen van stress. Denk maar aan de winterdepressie die jaarlijks opduikt en ook het hoge aantal depressies in Scandinavische landen die ontstaan door de lange donkere seizoenen met amper daglicht.

TIPS

Zoals je merkt is het belangrijk stil te staan bij goede kantoorverlichting. Verlichting.be geeft graag enkele tips die je best in het achterhoofd houdt tijdens het uitkiezen van toestellen:

  1. Bespaar niet op kwaliteit. Door te kiezen voor kwalitatieve merken kies je voor een investering die opbrengt. Als je terugkijkt naar welke negatieve gevolgen voor de gezondheid van je personeel je kan vermijden, is het zeker het prijskaartje waard!
  1. Kies voor directe diffuse verlichting. Hierbij wordt de lichtbron gefilterd en ontstaat een gelijkmatige verdeling van de lichtstralen met als gevolg dat de volledige werkplek gelijkmatig verlicht wordt. Gebruik aanvullend bureaulampen of vloerlampen als sfeermakers.
  1. Spots zijn geen aanrader. Ga in de plaats daarvan voor downlighters (dit zijn de zogenaamde inbouwspots met gebroken licht) die je kan integreren in het plafond of de muren en bekom zo een strakke en moderne look. Ben je iets meer beperkt in stijl door het aantal beschikbare lichtpunten? Kies dan opbouw downlighters. Hier is nog steeds erg veel keuze uit moderne ontwerpen, maar ze zijn iets makkelijker om verlichtingskabels te verstoppen.
  1. Licht in hoeken maakt de ruimte groter. Denk hieraan als je een kleinere werkplek wilt vergroten.
  1. Vraag advies aan een professional. Laat je bijstaan voor professioneel lichtadvies om de perfecte balans tussen functionaliteit en visueel concept vinden is een vak op zich. Er zijn vaak opties beschikbaar waar je nog nooit van hebt gehoord!
Meer informatie