Kennisbijdragen

Groene en slimme werkplekken

Door Priscilla de Groot

Gezonde, slimme en duurzame werkplekken worden steeds belangrijker. Daarom werd het tijd om de Haagse Poort te renoveren met als doel om een zo’n hoog mogelijke classificering te krijgen bij de duurzaamheidscertificering onder de categorie WELL. De entree op de begane grond en het restaurant op de zevende verdieping zijn vernieuwd.

Gezondheid en de natuurlijk gebouwde omgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is sterk bewijs dat natuur bijdraagt aan een betere leefomgeving. Mensen geven aan dat door zicht op groen en verblijf in een groene omgeving, ze zich zowel mentaal als fysiek beter voelen. Daarnaast bevordert het het welzijn en vermindert het de stress.

Het ontwerp

In het schetsontwerp is er goed nagedacht over het welzijn van de gebruikers. Door het creëren van een park met echte natuur in de entreehal en het vergroenen van het restaurant, hebben de medewerkers nu een fijne plek om tot rust te komen.

Om het ontwerp te realiseren werd er een beplantingsplan opgesteld. Goed nadenken over de beplanting is een essentiële fase in de uitvoering. De beplantingsexperts kunnen de visie en wensen goed omzetten naar een mooi resultaat. Met de technische uitwerking werd er gekeken naar de mogelijkheid om het ontwerp daadwerkelijk te realiseren.

De entree

Om een natuurlijke uitstraling te geven is gelaagdheid in het beplantingsplan cruciaal. Hoge en lage planten zijn strategisch neergezet om zichtlijnen richting de balie en het restaurant te bewaren. Het bladerdek van de bomen zorgen voor volume en geven intimiteit aan deze hoge entreezaal. De laag bodembedekkende beplanting slingert door de vakken heen om zo een natuurlijk mogelijk beeld te geven. Deze organische vormgeving wordt nog eens versterkt door middel van bloeiaccenten die met de golvende lijnen meebewegen. Wat dit plan extra bijzonder maakt zijn de vergaderruimtes die zich tussen de plantvakken bevinden. Bij iedere ruimte hebben wij een ander ‘accentplant’ gebruikt om zo een subtiel onderscheid te maken in het natuurlijke geheel.

Bij de aanleg door Copijn Interieurbeplanting is er een op afstand bestuurbaar irrigatiesysteem geplaatst. Met een irrigatiesysteem kun je bepalen hoeveel en hoe vaak planten water krijgen. Door het precies af te stemmen op de behoefte van de planten ben je verzekerd van gezonde planten die lang meegaan én je zorgt tegelijkertijd voor waterbesparing. Om de beleving geheel af te maken is er in de vakken ledverlichting aangebracht welke de beplanting extra accentueert. De natuurgeluiden geven de medewerkers het gevoel dat ze zich echt begeven in een mooie groene oase op kantoor.

Het restaurant

Naast het park in de entree is het restaurant op de 7e etage voorzien van interieurbeplanting op hydrobasis. De hydrokorrels verbeteren de afwatering van de planten. Omdat deze korrel water opneemt, wordt het gelijkmatiger verdeeld over de onderkant van de bak en kan de plant het opnemen wanneer het nodig is. Doordat er minder kans is dat er water onder in de pot staat, is de kans op wortelrot ook kleiner. De medewerkers van de Haagse Poort kunnen voortaan genieten van een mooie en gezonde groene werkomgeving.

Meer informatie