Nieuwsberichten

Circulaire verfpoeders: minder afval en CO2

Door Harmen Weijer

Verf bevat vaak toevoegingen en pesticiden en is daardoor niet bepaald goed voor het milieu. Maar duurzame ontwikkelingen blijven doorgaan en circulaire verfpoeders konden dus niet uitblijven. Een reductie van de CO2-uitstoot, minder afval maar toch een mooi kleurtje op de muur.

Circulaire verfpoeders bevatten geen toevoegingen, ook wordt het water pas toegevoegd zodra de verfklus gaat beginnen. Doordat bij de productie van de poeders geen water, vluchtige organische stoffen, pesticides of titaniumdioxide wordt gebruikt, is de impact op het milieu vele malen lager. Er wordt immers minder afval geproduceerd én minder CO2 uitgestoten.

Verfpoeders eeuwig houdbaar

Dat bij de verfpoeders geen conserveringsmiddelen worden toegevoegd heeft ook een nadeel. Is de verf eenmaal aangemaakt, dan moet deze binnen twee uur verwerkt worden. De verfpoeder is wél lange tijd houdbaar, zolang deze niet gemengd is met water. Deze manier van werken kent ook een voordeel: de gebruiker maakt alleen aan wat hij nodig heeft. Minder verspilling dus.

De duurzame verf heeft ook de aandacht van het Versnellingshuis Nederland circulair!. Deze samenwerking van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein, MVO Nederland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt ondernemers de volgende stap te zetten in de circulaire economie. Zij helpen ondernemers veranderen te realiseren en geven voorlichting over bijvoorbeeld circulair inkopen en gebruik van duurzame materialen, waaronder verf.

Meer informatie