Nieuwsberichten

AED’s sociaal en duurzaam recyclen

Door Liesbeth de Wijs

De gemiddelde levensduur van een AED is 8 tot 10 jaar. Daarna is het letterlijk van levensbelang dat het apparaat wordt vervangen. Bij een hartstilstand moet er immers een betrouwbare, goed werkende AED beschikbaar zijn. Afgedankte apparaten bevatten nog veel bruikbare materialen die niet verloren hoeven te gaan.

deBesteEHBOdoos, leverancier van verbanddozen en AED’s, werkt daarom samen met Weee Nederland om de toestellen sociaal en duurzaam te recyclen. Zo wordt bijna al het materiaal van een oude AED gerecycled en dragen we met elkaar bij aan een duurzame en circulaire economie. Nadat de afgedankte elektrische en elektronische apparatuur is ingezameld wordt deze  ‘e-waste’ zoveel mogelijk gerecycled. Samenwerking is een logische zaak want beiden zijn  sociale ondernemingen. De organisaties zetten zich in voor een inclusieve maatschappij waarin klimaatdoelen en een circulaire economie hand in hand gaan.  Afgedankte AED’s die klanten inleveren gaan naar het sorteercentrum. Daar komen allerlei apparaten binnen, zoals witgoed, ICT en beeldschermen en dus ook oude AED’s. De spullen worden handmatig gesorteerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo wordt werkgelegenheid geboden aan mensen die zelf moeite hebben om een baan te vinden.

Als bij AED’s ook de condensator is verwijderd gaan de overgebleven delen naar een gespecialiseerde verwerker. De apparaten gaan daar door de shredder die ze verpulvert tot kleine stukken. Grote magneten scheiden metaal en niet-metaal zodat er verschillende ‘stromen’ grondstoffen ontstaan. Van ijzer en metaal kunnen weer auto’s en fietsen worden gemaakt. Van niet-metaal, denk aan plastic, worden bermpaaltjes, banken of plantenbakken gemaakt. En het allerlaatste restafval dat daarna nog overblijft wordt verbrand met energieopwekking.

Meer informatie