Nieuwsberichten

Aanvulling van daglicht voor verlichting thuiswerkplek

Door Geertje Hazenberg

Bij thuiswerken hoort een goede werkplek. Nu we veel thuiswerken is dat nog belangrijker. Met goede verlichting werk je prettiger en word je minder snel moe. Hoe zorg je ervoor dat de verlichting van je thuiswerkplek optimaal is?  Tips om de verlichting van je werkplek te verbeteren.

Zorg om te beginnen voor voldoende daglicht. Daglicht is het beste licht om prettig bij te werken. Bovendien maakt daglicht alle kleuren evengoed zichtbaar in tegenstelling tot kunstlicht, dat bepaalde kleuren anders kan weergeven. Toch is kunstlicht onvermijdelijk als er te weinig daglicht op je werkplek is. Volgens de Europese norm moet er voor kantoorwerkzaamheden altijd tenminste 500 lux aanwezig zijn. ‘Lux’ is de hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak. Onder meer de locatie van je werkplek is van belang voor de hoeveelheid en het type kunstlicht dat je nodig hebt als aanvulling op het daglicht. Daarnaast spelen de kleurweergave van kunstlicht en de lichtkleur een rol bij de keuze voor de juiste verlichting.

De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) is het kenniscentrum voor licht en verlichting. In samenwerking met het Belgisch Instituut voor Verlichtingskunde (IBE-BIV) en Groen Licht Vlaanderen (GLV) heeft NSVV op een rijtje gezet waar je rekening mee kunt houden bij de verlichting en inrichting van je thuiswerkplek.

Meer informatie