Kunst

Kunst

Kunst is een ambacht die de zintuigen moet prikkelen. Een creatieve menselijke uiting door middel van het gebruik van verschillende materialen. Bij de traditionele definitie van kunst wordt gekeken naar representatieve en expressieve eigenschappen. Echter werd deze definitie later gebogen waardoor iedereen elk voorwerp kunst kan noemen. Waar de ene persoon iets benaderd als kunst kan het voor de ander oud ijzer zijn. De kunstenaar kan het maken waardoor het kunst is maar het zal nog geaccepteerd moeten worden als daadwerkelijk kunstwerk. Bedrijven en organisaties schaffen soms kunst aan vanwege de zinnenprikkeling, maar soms ook als investering.


Facilitair

De facilitaire dienst is verantwoordelijk voor het plaatsen van de voorwerpen op de aangewezen plaatsen. Daarnaast is de facilitair manager betrokken bij de aanschaf of huur van de kunstobjecten. Soms gaat een organisatie met een specifieke kunstenaar in zee.


Op de werkvloer

Kunst heeft de capaciteit om te decoreren, motiveren, communiceren, fascineren, verbinden en inspireren. Kunst op de werkvloer kan zich uiten in beelden, foto’s schilderijen, sculpturen en videoanimatie en kan overal tentoongesteld worden. Kunst heeft meerdere effectieve gevolgen, want medewerkers:

– voelen zich prettig en daardoor presenteren ze beter;
– die zich prettig voelen zullen zich minder snel ziekmelden;
– zijn productiever;
– ervaren minder stress;
– communiceren met elkaar over de kunstobjecten;
– kunnen een rustgevend effect ervaren door het kijken naar een kunstobject.

Imago
De vraag is wat een kunstcollectie afspiegelt van de organisatie. Wanneer een non-profit organisatie een prijzige collectie aan de wand heeft hangen, kan dit ten koste van de geloofwaardigheid van die organisatie. Terwijl een profit organisatie hiermee uit kan stralen financieel gezond te zijn. Stel voor het aanschaffen van kunstobjecten een budget vast voor een periode, let hierbij op dat kunst onderhoud en/of reparaties nodig kan hebben. 

Kopen of huren?
Het aanschaffen van een eigen kunstcollectie is niet voor iedere organisatie weggelegd. Daarom is er ook een optie om de kunstobjecten te huren voor een bepaalde tijd. Het voordeel hiervan is dat medewerkers om de beurt een keuze kunnen maken uit een kunstwerk. Zo krijgt iedereen zijn stijl aan de muur maar komen ze ook in aanraking met die van anderen.


Soorten

Welke soorten zijn er?

– Schilderijen, tekeningen, foto’s. Deze soorten van kunst worden meestal gebruikt voor het verfraaien van een ruimte door het object aan de muur te bevestigingen;
– Beeldhouwwerken. Beelden zijn verkrijgbaar ik alle wensbare maten en worden (afhankelijk van de grote) meestal op een sokkel tentoongesteld.
– Architectuur, bouwkunde; een gebouw kan een kunstobject op zichzelf zijn. Denk bijvoorbeeld een gebouw met een afwijkende vorm en/of kleur.
– Graffiti; waar vroeger veel ongewenste graffiti verscheen op de gevel van gebouwen, wordt er nu soms bewust voor gekozen om een kant van het pand te laten verfraaien. 


Normen, wet- en regelgeving

Auteurswet

De auteurswet beschermt de werken van letterkunde, wetenschap en kunst. De bescherming begint bij de totstandkoming van het object en is tot 70 jaar na overlijden van de kunstenaar geldig. In aanmerking komen voor deze wet kost niks, tevens hoeven de werken ook niet geregistreerd te worden.