Kennis

Wat zijn de voordelen van BREEAM-NL In-Use?

BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Er wordt kwalitatief vastgesteld welk prestatieniveau (1 t/m 5 sterren) een gebouw heeft. Maar wat houdt dit nu in en wat zijn de voordelen hiervan?

Wat is BREEAM-NL In-Use?
BREEAM-NL In-Use is de meest complete en gecertificeerde methodiek voor het meten van de duurzaamheid van bestaande gebouwen. Het doel van BREEAM is om duurzaamheid meetbaar te maken en de markt te stimuleren vastgoed te verbeteren op alle relevante duurzaamheidsaspecten.

Hoe werkt BREEAM-NL In-Use?
Het BREEAM-NL In-Use certificaat is maximaal drie jaar geldig. Bij de initiële certificering voor utiliteitsbouw verkrijgt u inzicht in de huidige duurzaamheidsprestaties van uw gebouw. Tevens ontvangt u een overzicht met de potentiële verbeteringen. Na het doorvoeren van verbeteringen kan het gebouw opnieuw getoetst worden, waarmee het proces naar een toekomstbestendig gebouw gemonitord kan worden.

Er zijn twee verschillende delen te certificeren met BREEAM-NL In-Use Utiliteitsbouw V6.0.0.
• Asset: dit onderdeel gaat over de locatie en bouwkundige en installatietechnische componenten. Denk aan het ontwerp, de technische staat van het gebouw, de energetische waarde, de locatie en de transportvoorzieningen.
• Beheer: dit onderdeel gaat in op hoe het beheer van het gebouw is georganiseerd en wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld het onderhoud van het gebouw en de manier waarop de duurzaamheidsprestaties worden gemonitord en verbeterd.

De voordelen van BREEAM-NL
• Duurzaam: De BREEAM-NL methode is internationaal erkend en een certificaat wordt door de markt dan ook op waarde geschat. Op deze manier werk je zichtbaar en meetbaar aan het behalen van de duurzaamheidsambities van je organisatie.
• Kostenbesparend: Met een duurzaam gebouw verlaag je je operationele kosten. Tevens wordt een gebouw meer waard omdat huurders en gebruikers liever in een duurzaam gebouw investeren. En vergeet ook niet de subsidieregeling waar je aanspraak op kunt maken met een BREEAM-certificaat. Tevens kunnen andere verplichtingen, zoals een EED, wegvallen bij het behalen van een BREEAM certificaat.
• ‘Groen’ imago: Met een BREEAM-certificaat geef je aan dat er aandacht is voor o.a. het binnenklimaat, de ventilatie en het licht. Een gezondere werkomgeving zorgt op haar beurt weer voor een hogere productiviteit van de medewerkers.


• Toekomstbestendig: Als je aan BREEAM voldoet, voldoe je aan meer eisen dan wettelijk van u gevraagd worden. Op deze manier is het gebouw dus toekomstbesteding tegen mogelijke veranderingen.
• Continue verbeteren: Het BREEAM instrument is voor het continue verbeteren van de duurzaamheid van uw vastgoed en dus geen momentopname zoals bij een energielabel.

Meer informatie

Nieuwsbank banner