Kennis

Waarom zou je kiezen voor duurzame koffie?

Koffie is, net als thee en cacao, een product dat veel genuttigd wordt in Nederland. Maar wist u dat deze producten vaak niet voor de juiste prijs worden verkocht? Daardoor zijn koffieplantages niet meer rendabel. Investeren in duurzame en eerlijke koffie voorkomt dat.

De prijzen van koffie, thee en cacao worden voor een groot deel bepaald door de beurs in New York en wat de consument ervoor wil betalen. De boer die aan het begin van deze keten staat, krijgt in veel gevallen een te laag bedrag voor zijn product. Hierdoor wordt het bestaansrecht vrijwel onmogelijk gemaakt. Het resultaat is dat koffieplantages niet meer rendabel zijn. Daardoor verdwijnen de plantages en de werknemers moeten op zoek naar ander werk. Wat overblijft zijn grote plantages met koffie van minder goede kwaliteit. Hier wordt bijvoorbeeld veel machinaal geplukt worden, waardoor rijpe en onrijpe bessen bij elkaar belanden. (Heijden, 2020)

In Nicaragua heeft Kaars Koffie een samenwerking met APAC. Deze coöperatie draagt speciale zorg voor de kleinere koffieboeren en geeft hen een zelfstandig bestaansrecht. Veel van deze boeren hebben een relatief kleine plantage. Voor hen is het extra moeilijk om te concurreren met de grote partijen en zij hebben niet dezelfde middelen tot hun beschikking. Maar wat ze wel hebben is hele goede koffie.

Kwaliteitscontrole op duurzame koffie

APAC zorgt voor hulp bij het papierwerk, wat nodig is voor certificering en de export van koffie. Verder verzorgt het trainingen, geeft tips en zorgt ervoor dat de boeren relatief voordelig investeringen in hun plantage kunnen doen. Doordat er meerdere boeren bij APAC aangesloten zijn, kunnen zij met elkaar meer verschil maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld duurzaamheidsinvesteringen. Onderzoek naar het effect klimaatverandering op de koffie en het reduceren van het gebruik van pesticiden. Dit zijn punten die boeren zelf niet gemakkelijk op kunnen pakken, omdat ze zowel de kennis als de tijd hiervoor missen.

APAC controleert de kwaliteit van de koffie en helpt deze verbeteren. Als er onderdelen zijn die de koffieboer kan verbeteren, worden deze besproken en aangepakt. De kwaliteit van de koffie heeft namelijk ook invloed op de prijs van de koffie. Een betere kwaliteit geeft de boer een hogere opbrengst. Een van de belangrijkste onderdelen waarin APAC het verschil maakt is het gebruik van duurzame landbouw. Door goed beheer van de landbouwgrond en het aanpoten van nieuwe gewassen kan de boer zorgen voor een grotere opbrengst van zijn land.

Bewustwording is nodig

Het is belangrijk om je als consument bewust te worden waar de koffie vandaan komt en welk intensief proces hieraan ten grondslag ligt. De grond waarop koffie verbouwd kan worden is er wel, maar het verbouwen wordt zeer ontmoedigd en geeft weinig toekomstperspectief.

In Nicaragua zijn veel gezinnen die niet meer samenleven doordat een van de ouders, of zelfs beide ouders, over de grens een baan moeten zoeken. Dit is precies de reden waarom APAC als coöperatie is ontstaan. APAC is er voor de toekomst.

Keurmerken als Rainforest Alliance of Fairtrade helpen ons al om beter te kiezen binnen productsegmenten. Nóg beter is het om te weten waar de koffie vandaan komt en wat dit keurmerk daadwerkelijk bijdraagt voor de koffieboeren.

Inmiddels hebben we bij Kaars Koffie vijf soorten koffie met de bonen uit Nicaragua in ons assortiment en hebben al zo’n 55000 koffiedrinkers het verschil kunnen maken voor deze boeren.

Meer informatie
Nieuwsbank banner